Cerc artistic legendar născut la Dresda în 1905, nucleul principal nordic al curentului expresionismului german, „Die Brücke” („Puntea”) își revelează semnificațiile și importanța cu fiecare mare expoziție retrospectivă.
Ultima, organizată și deschisă recent în modernul muzeu Frieder Burda din Baden-Baden, în sud-vestul Germaniei, are calitatea de a îndemna la o reflecție asupra istoriei artei germane la începutul veacului al XX-lea, prelungită în deceniile următoare. Membri grupării „Die Brücke”, cei patru fondatori – Emil Ludwig Kirchner, Karl Schmidt-Rottluff, Erich Heckel și Fritz Bleyl – cărora li se alăturau curînd Max Pechstein, Emil Nolde și Kuno Amiet, iar mai tîrziu Otto Müller, au avut toți destine perfect ilustrative pentru istoria modernă a Germaniei.
Your browser doesn’t support HTML5
Cu excepția lui Nolde, mai vîrstnic, toți ceilalți s-au născut în epoca wilhelmiană, în primii ani ai deceniului al optulea al secolului al XIX-lea, s-au dezvoltat în ambianța crizei spirituale ce a precedat prima conflagrație mondială, au fost sub drapel în cursul Primului Război Mondial, intrînd ei înșiși în crize spirituale mai mult sau mai puțin profunde, au devenit personalități culturale marcante ale anilor epocii de la Weimar, iar după venirea naziștilor la putere, în 1933, au fost de regulă brusc marginalizați, decretați exponenți ai așa-numitei „arte degenerate”.
Kirchner, probabil artistul cel mai complex și mai prolific al grupării
„Die Brücke” – cercul artistic și-a încetat existența în 1914 – s-a sinucis în 1938 în Elveția, în timp ce restul pictorilor au supraviețuit celui de-al Doilea Război Mondial, reluîndu-și cu succes cariera, inclusiv cea profesorală, pînă la dispariția lor în anii 1960-1970.
Expoziția de la Baden-Baden - împreună cu excelentul catalog care o însoțește, îngrijit de curatoarea și specialista în expresionism prof. univ. Magdalena M. Moeller, apărut la editura Hirmer – oferă ambele o privire complexă asupra originilor și interferențelor artistice, într-o suită de secții și, în catalog, de capitole micro-monografii. Ele pornesc de la fundamentele și programul cercului artistic, continuă cu portretele reciproce pe care și le-au făcut membrii săi, discută evoluțiile artiștilor pe urmele lui van Gogh, ale inspirației Munch, influența lui Nolde cu ocazia vizitelor efectuate de Rottluff și Heckel la reședința acestuia de la Danagast, cadrul expresionismului-fauvist, tema „dansului” și a variete-ului, epoca de la Berlin și trecerea treptată de la un „stil colectiv la cel individual” și se încheie cu micro-portrete ale unor momente din viața artiștilor expuși, pînă la criza trăită de Kirchner în 1916.
Istoria și cu atît mai mult operele – se poate spune fără teamă de a greși – capodoperele celor patru artiști prezentați în expoziția de la Baden-Baden, Kirchner, Rottluff, Heckel și Nolde – sînt absolut pasionante. Dacă programul cercului artistic, imortalizat de E.L. Kirchner într-o gravură de epocă, nu este neapărat de o originalitate fără precedent – „Cu credință în evoluție, într-o nouă generație de creatori și cunoscători, chemăm întregul tineret să ni se alăture. În calitate de tineri, care întrupează viitorul, vrem să eliberăm viețile și brațele din autoritatea mai veche instalată de lungă durată...” – stilul „colectiv” despre care vorbește curatoarea expoziției este cu totul remarcabil.
Este adesea greu să distingi între tablourile unui Kirchner sau Otto Müller (un membru atașat grupului „Die Brücke” în 1910), după cum mai mult decît amuzante și ilustrative sînt portretele reciproce pe care și le fac artiștii sau litografiile în care fiecare ilustrează o pictură a celuilalt. „Dansul” lui Max Pechstein, expus la Baden-Baden, de
exemplu, a putut fi revăzut pînă la sfîrșitul lui decembrie, sub forma unei mici litografii făcută de E.L. Kirchner, în expoziția consacrată temei dansului, în casa în care s-a născut acesta din urmă, la Aschaffenburg...
Ar fi multe de comentat despre interferența între artă, istorie socială și politică, pe urmele artiștilor din cercul „Die Brücke”, dar cel mai bine vorbesc despre fenomen ilustrațiile picturilor din expoziția de la Baden-Baden (parte a lor în galeria foto ce însoțește această rubrică).