Întreaga regiune Kiev a fost recucerită de forțele ucrainene

Satul liberat Dmitrovka din regiunea Kiev region, unde armata ucrainena a distrus un convoi de blindate rusești, 1 aprilie 2022.

Întreaga regiune Kiev a fost recucerită de forțele ucrainene, a anunțat adjuncta ministrului ucrainean al apărării Hanna Maliar. „Irpin, Bucia, Hostomel, și întreaga regiune Kiev au fost eliberate de invadator”, a scris Maliar pe Facebook în 2 aprilie, referindu-se la suburbiile capitalei ucrainene Kiev bombardate masiv după începerea războiului Rusiei împotriva Ucrainel la sfârșitul lunii februarie.

Știrea a venit după ce Ucraina spusese mai devreme că forțele ruse „se retrag rapid” din zonele dimprejurul Kievului și al orașului Cernihov din nord, din apropierea graniței de sud-est a Bielorusiei.

În obișnuitul său mesaj video nocturn adresat națiunii sale pe 1 aprilie, președintele Ucrainei Volodimir Zelenski a spus că a spus că trupele ruse în retragere plantează mine în afara Kievului, inclusiv în case și pe cadavre. „Minează tot teritoriul, minează case, echipamente, chiar și trupurile neînsuflețite ale celor uciși”, a spus Zelenski.

Pe 2 aprilie, un convoi al Crucii Roșii a încercat pentru a doua oară să evacueze civili de la Mariupol, port strategic la Marea Azov situat în sud-estul Ucrainei, devastat de unele din cele mai grele lupte urbane din acest război. Organizația umanitară a spus că efortul e în derulare, dar că situația de pe teren e volatilă.

Ministrul rus al apărării a acuzat pe 2 aprilie Crucea Roșie că nu a reușit evacuarea civililor din Mariupol, spunând că echipa nu a ajuns la timp în oraș.

Vicepremierul ucrainean Irina Veresciuc a anunțat pe Telegram că 765 de civili au reușit să scape din oraș cu automobilele personale. Alți 500 au părăsit localitatea Berdiansk din apropiere, și se așteaptă ca evacuările să continue pe 3 aprilie.

Potrivit unui negociator ucrainean citat la televiziunea de stat din Ucraina pe 2 aprilie, Rusia ar fi dat de înțeles că negocierile de pace au avansat suficient pentru organizarea de consultări directe între președinții celor două țări.