„Întrebarea este: de ce Moldova și alte spații relativ democratizate generează tot felul de nostalgii?” (VIDEO)

Dana Kyndrova și Jefim Fistein la dezbaterea de miercuri seară la Chișinău

Ileana Giurchescu în dialog cu Vasile Botnaru după prima dezbatere, la Chișinău, din ciclul „Anti-nostalgia: privind spre viitor”.

Europa Liberă: Vasile, cine au fost invitații acestei prime dezbateri a Europei Libere?

Vasile Botnaru

Vasile Botnaru: „Am obținut cred că efectul urmărit când au coborât din film, de fapt, personajele Jefim Fistein, care apare într-un documentar despre evenimentele din Cehoslovacia, a apărut în fața publicului, și după aceea a apărut și Dana Kyndrova, cea care-i legată prin mama ei, de la care a moștenit niște fotografii din la acele evenimente; a vorbit foarte personalizat despre aceste evenimente.

Am avut iarăși un alt personaj dintr-un documentar de-al Europei Libere, coborât în fața publicului – dl. Valentin Ciobanu –, fost ostaș în acele vremuri, ostaș sovietic, care a fost invadator și aplică dânsul termenul acesta. Și a înțeles, zice dânsul, peste câțiva ani după participarea la acele evenimente că a devenit invadator. Cu atât mai mult acum.

Și am avut istorici, profesori universitari... Dl Cernencu, de exemplu, profesorul, care zice că s-a format sub influența știrilor de la Europa Liberă, că de la Europa Liberă a aflat despre acele evenimente și a dat luptă în conștiință lui cu propaganda – propaganda sovietică -, care încerca să-l convingă că soldații sovietici au zădărnicit, vezi Doamne, un război civil sau ar fi venit invitați de cehi, de conducerea cehoslovacă de atunci.

Prima dezbatere a Europei Libere: „Invadatori sau eliberatori? Cehoslovacia 1968”

Dar totul, această discuție s-a produs în fața unor liceeni și, de fapt, pentru ei, cei care au fost în platoul de filmare, cei care ne-au urmărit pe internet și ne vor urmări în continuare; pentru ei, de fapt, s-a făcut această dezbatere, ca dânșii să-și pună întrebarea: Dar oare se poate întâmpla sau nu ca această invazie într-o formă la fel de brutală sau una mai sofisticată, mai hibridă să se repete într-o zonă anume?”

### Vezi și... ### Oana Serafim: „Primăvara de la Praga a fost un moment de deschidere cum nu au mai fost altele”

Europa Liberă: Vasile, care au fost temele cele mai discutate sau întrebările care au dat naștere la discuțiile cele mai aprinse?

Vasile Botnaru: „Mie mi se pare că întrebarea cea mai firească a fost una de final, întrebarea care își are locul în Republica Moldova, mai cu seamă: De ce niște spații relativ democratizate sau nu prea democratizate generează nostalgii, tot felul de nostalgii și, mai cu seamă, la tineri, care n-au trăit în Uniunea Sovietică, dar iată că se clonează, se reproduc aceste nostalgii, uneori periculoase tocmai pentru că sunt instrumentate de politicieni, sunt exploatate? Și asta este întrebarea care o să ne urmărească pe parcursul acestei dezbateri, care abia a început cu prima ei fază.”