Există în NATO o „înțelegere tacită” să nu livreze tancuri de atac și avioane Ucrainei?

Tancuri din grupul de luptă NATO Forward Presence la exercițiul militar Iron Tomahawk care a avut loc în 2018 în Letonia.

Între ţările membre NATO ar exista o „înţelegere tacită” de a nu furniza tancuri moderne de fabricaţie occidentală Ucrainei, pentru a evita ca Rusia să considere astat o „provocare”, sau o intervenţie activă într-un război care se duce în afara perimetrului Alianţei Nord-Atlantice, a transmis postul public de televiziune german ARD.

Polemica a izbucnit duminică, 22 mai, după ce secretarul de stat în ministerul german al apărării Siemtje Moeller a declarat canalului ZDF că în cadrul NATO s-a convenit să nu se furnizeze Ucrainei niciun vehicul de infanterie sau tanc occidental.

„Înțelegerea tacită” a fost confirmată miercuri 25 mai pentru pentru agenția DPA și de surse din cadrul Alianţei Nord-Atlantice, dar un purtător de cuvânt al NATO a refuzat să comenteze pentru DPA informaţiile despre o astfel de înţelegere, afirmând că orice decizie de a furniza arme este luată de fiecare stat membru în parte.

Guvernul lui Scholz a aprobat cu câteva săptămâni în urmă trimiterea de tancuri Gepard în Ucraina, după tensiuni puternice cu Kievul, care cere Berlinului mai mult sprijin militar.

Potrivit presei germane însă, tancurile Gepard, spre deosebire de alte tancuri din dotarea armatei germane, nu sunt considerate „de atac”. Mai mult, oricum nu puteau fi livrate cu suficientă muniție, pentru că aceasta este produsă în Elveția neutră, care interzice exportarea ei în țări aflate în război.

### Vezi și... ### Nicu Popescu: Guvernul discută, dar nu a decis dacă acceptă arme letale NATO

Ministrul german al apărării Christine Lambrecht anunțase totodată că pe lângă tancurile Gepard, alte livrări de tancuri vor fi realizate în cadrul unor proceduri de schimb cu alte ţări NATO - acestea furnizează Ucrainei echipamente de producţie sovietică, iar Germania umple golurile respective din stocurile sale de armament.
În pofida acestor angajamente, astfel de livrări din partea Germaniei încă nu s-au materializat.

Mai mult, până acum Ucraina nu a primit tancuri ofensive de la NATO, remarcă televiziunea publică germană, ceea ce ar întări argumentul existenţei unei înţelegeri tacite între membrii săi pentru a evita ceea ce Moscova ar putea interpreta drept o intervenţie a Alianţei în războiul din Ucraina.

Până acum, membrii NATO s-au abţinut să furnizeze Kievului tancuri şi avioane de luptă occidentale, notează și DPA. Multe ţări est-europene au furnizat însă Ucrainei echipamente şi arme din epoca sovietică de când a început invazia rusă.

Discuţia despre furnizarea de vehicule blindate intervine pe fondul solicitărilor repetate ale Ucrainei de a primi un sprijin mai puternic pentru apărare. Cele mai recente cereri au fost formulate din nou săptămâna aceasta de preşedintele Volodimir Zelenski şi de ministrul său de externe Dmitro Kuleba, în discursurile ținute la Forumul Economic Mondial de la Davos.

Miercuri, Kuleba avea aceste aprecieri la adresa NATO: „Am văzut decizii revoluţionare luate de UE pe care ea însăşi nu se aştepta să le ia şi vedem NATO ca pe o alianţă, o instituţie care stă deoparte şi nu face literalmente nimic. Spun asta cu regret", a declarat Dmitro Kuleba, citat de DPA.