Decizia președintelui Trump de a retrage forțele militare din nordul Siriei, abandonând aliatul kurd, care este expus acum la un masacru, pune probleme politice serioase presedintelui. Care sunt reactiile la Washington? O relatare de la corespondentul Europei Libere în Statele Unite.
Your browser doesn’t support HTML5
Senatori republicani cheie, pe sprijinul cărora președintele Trump contează în legătură cu nu puținele sale probleme în Congres, se opun retragerii forțelor americane din nordul Siriei. Mulți cred că odata ce Turcia va pătrunde în zona controlată acum de forțe americane, aliații kurzi ai Statelor Unite pot fi masacrați de forțele turcești ostile. Senatorii Marco Rubio si Lindsey Graham, ambii republicani, au condamnat hotărârea pe criterii strategice și de moralitate. Se pare că președintele Trump nu s-a consultat cu aliații săi din Senat, înainte de a-și anunța decizia.
Senatorul Rubio a scris pe Tweeter că Statele Unite au redus capacitatea organizatiei teroriste ISIS, folosindu-se de kurzi ca forță terestră. „Acum” – continuă senatorul – „i-am abandonat si expus anihilarii, în fața forțelor turcești. ISIS poate să fie revigorată când 1000 de luptători, în prezent încarcerați, pot scăpa când gardienii kurzi sunt fortați sa lupte împotriva Turciei”.
Lindsey Graham și-a exprimat indignarea chiar în programul preferat al presedintelui de pe rețeaua de televizine FOX. „Mă deranjeaza profund” - a declarat senatorul. „Să spui poporului american că ISIS a fost distrus în Siria este un neadevar”.
Fosta ambasadoare americana la ONU, Nikki Haley, care a fost numită în funcție de Trump, a scris pe Tweeter: „Întotdeauna trebuie sa ne aparam aliații, dacă dorim ca si ei sa ne apere interesele. Kurzii au fost foarte importanti in succesul nostru impotriva retelei ISIS in Siria. Sa-i lasam sa moara este o eroare majora”.
Cu hashtagul „Turcia nu este prietenul nostru”. Un alt deputat republican a spus ca deși este în interesul Americii să îmbunătățească relațiile cu Turcia, posibilitatea ca luptatori ISIS detinuti de kurzi să revină în libertatea reprezinta un risc global.
În trecut, consilieri ai presedintelui Trump au incercat sa-l convinga ca nu este momentul ca fortele americane sa parasească Siria. Fostul ministru al apararii James Mattis chiar a demisionat din cauza acestei dispute. Alții, între care fostul consilier pentru securitate natională John Bolton au pledat în favoarea respectării angajementelor față de aliați, care s-au sacrificat sprijinind America în lupta împotriva ISIS.
O fostă oficialitate americana a declarat ca nu știe dacă cele întâmplate au la origine faptul ca președintele nu mai are consilieri care să-l contrazica. „Nu înțeleg” - a spus oficialitatea respectiva, continuind: „Să-ți abandonezi aliații este o tragedie”.