Ţepuindu-i pe alţii, moldoveanul îşi face rău sieşi

Your browser doesn’t support HTML5

Ţepuindu-i pe alţii, moldoveanul îşi face rău sieşi

În ultimii 30 de ani, să dai ţeapă altuia a devenit un modus vivendi în Republica Moldova. Cineva îţi vinde un „harbuz” stricat, fără gust, zâmbindu-ţi şi spunându-ţi că e dulce ca mierea, altcineva te păcăleşte la cântar cu vreo 100-200 de grame. Cineva îţi repară o ţeavă şi ea crapă peste o săptămână, altcineva îţi oferă un serviciu pe Internet, iar atunci când vrei să plăteşti, afli că apar nişte detalii noi, care iniţial nu erau afişate.

### Vezi și... ### Harbuji duuuuuuuuulci ca mierea!

Îmi spunea cineva, cu ani în urmă, că a fost păcălit de cineva într-o mică afacere ca peste o vreme să-l întâlnească pe cel care l-a ţepuit la o nuntă. Păgubitul era în alaiul socrului mic, pe când cel care l-a păcălit era un vajnic personaj în alaiul socrului mare. Ambii au fost stânjeniţi de această întâlnire neaşteptată. E mică Moldova. Vreau să spun iată ce.

Doamna care îmi strecoară în pungă cartofi de calitate proastă, bucurându-se că mă păcăleşte, nu înţelege, de fapt, că-şi face rău sieşi. Îi lipseşte o viziune mai amplă asupra lucrurilor. Şi nu doar pentru că s-ar putea să ne întâlnim la o nuntă sau chiar să devenim rude vreodată. Problema e alta.

Omul care e păcălit, care e ţepuit de mai multe ori devine înrăit şi suspicios. El are impresia că trăieşte într-o junglă, el se uită la alţii ca la nişte potenţiali hoţi şi mincinoşi. Şi de multe ori se comportă şi el în acelaşi fel. Începe a-i ţepui pe alţii. Prin urmare, cel care păcăleşte ar putea fi lesne păcălit de altcineva, într-o altă situaţie. Iar să trăieşti într-o societate de ţepuitori e un soi de coşmar. Azi tu îl amăgeşti la cântar pe X, iar mâine un medic pe care îl consulţi te va ţepui el pe tine sau chiar îţi va ignora boala. Noi am transformat societatea într-un soi de poligon al şmecheriei şi chilipirului. Vom suferi cu toţii mai devreme sau mai târziu.