Șah-mat: Când protestatarii din Belarus devin creativi

Protestatarii îl compară adesea pe președintele lor, autoritarul Alexandr Lukașenka, cu un gândac,datorită lui Serghei Țihanovski, vloggerul care le cerea belarușilor să ia papucul și să-l „facă terci” pe Lukașenka. Țihanovski, care voia să candideze la președinție pe 9 august, a fost arestat la Minsk în iunie și se află în arestul guvernului. Soția sa, Svetlana Țihanovskaia, a fugit din țară și e acum în exil, în Lituania, după niște alegeri despre care ea spune că au fost trucate.

Protestatarul din dreapta ține o placardă care scrie: „Nu sunt criminal. Am o slujbă". Este o aluzie la discursul lui Lukașenka din 12 august, în care acesta a spus: „Nucleul dur al acestor așa-numiți protestatari sunt oameni cu un trecut criminal, în prezent șomeri. Nu au nicio slujbă, așa că pot bate străzile și bulevardele. "

Pe 16 august, belarușii care trăiesc în Republica Cehă împreună cu susținătorii lor s-au adunat la Praga și au format o „inimă” umană în timpul unui miting de solidaritate cu protestatarii antiguvernamentali din Belarus.

Artiști pe catalige îmbrăcați în culorile steagului istoric alb-roșu-alb al Bielorusiei participă la un protest antiguvernamental de la Minsk, pe 16 august.

Pe bannerul protestatarului scrie: „[Comisia Electorală Centrală], rezolvă erorile!”, o referire la așa-zisele „erori” ale computerului care i-a atribuit oficial lui Lukashenka 80% din voturi.

Un protest al femeilor din Minsk pe 12 august. Pe banner scrie „Dragoste cu sila nu se face”.

Participantă la un protest din Minsk pe 13 august. Ea și-a tatuat pe picior: „Florile sunt mai bune decât gloanțele”.

Femei participând la un miting la Moscova, pe 15 august, pentru a-și manifesta solidaritatea cu protestatarii din Belarus. Pe bannerul din stânga scrie: „A venit vremea iubirii”. Pe cel din dreapta scrie : „Femeile sunt pace și dragoste. Trăiască Belarus."

Pe acest banner scrie: „Dă drumul că ți s-au învinețit mâinile!” Este o aluzie la o declarație făcutâ în noiembrie 2019 de Lukașenka. Acesta le-a spus jurnaliștilor că nu se va ține de președinție atât de strâns încât să i se învinețească degetele.

Femei din Belarus la un protest antiguvernamental în Homel, pe 16 august. Pe afiș scrie: „Astăzi ne dau flori. Mâine ne bat de ne sună apa."

Imediat după alegerile din 9 august, la care multor potențiali candidați li se interzis să candideze, Lukașenka i-a numit pe manifestanții antiguvernamentali „oi” mânate de la spate de „păpușari” din străinătate. La un miting pentru libertate din Minsk, o femeie (centru) ține un banner pe care scrie: „Sunt o oaie”.

Un manifestant ține un banner pe care scrie : „Mi-e rușine să port o mustață”, făcând aluzie la podoaba facială a lui Lukașenka.

Un protestatar agită un banner pe care scrie „Regele e gol”, în timpul unui miting al opoziției, în Minsk, pe 16 august.