Șase moldoveni care lucrau pentru ONU au mai rămas în Afganistan

Un elicopter militar afgan la Kabul

Autoritățile moldovene au spus că șase cetățeni moldoveni care lucrau pentru Organizația Națiunilor Unite și elicopterul lor au mai rămas în Afganistan, după ce alte companii aeriene moldovene au fost evacuate.

„La moment, echipajul nu are acces la elicopter”, dar cei șase se află în siguranță într-o tabără a Programului Mondial Alimentar al ONU, se spune într-un comunicat difuzat de Autoritatea Aeronautică Civilă de la Chișinău pe 16 august, în timp ce numeroase guverne încearcă să-și evacueze cetățenii din Afganistan, după ce talibanii au preluat controlul la Kabul, pe 15 august.

Fără să precizeze denumirea companiei moldovene pentru care lucrează cei șase, comunicatul mai spune că acestora „le este asigurată hrana, cazarea și securitatea”.

### Vezi și... ### Chișinăul spune că este gata să-i repatrieze pe moldovenii din Afganistan

Ceva mai devreme, ministerul de Externe a spus că nu a primit solicitări de repatriere din Afganistan din partea cetățenilor moldoveni, dar că R. Moldova s-a aliniat unei declarații internaționale, cerând să se permită plecarea cetățenilor afgani și străini care doresc să părăsească Afganistanul.

Republica Moldova nu a participat la campania condusă de Statele Unite în Afganistan, dar firme moldovene de elicoptere au prestat servicii pentru subdiviziuni ale ONU. Cel puțin doi piloți moldoveni au fost capturați de talibani, fiind eliberați în februarie 2019, după mai multe de trei ani de captivitate.