De la începutul anului școlar, au fost confirmate 187 de cazuri de infectare cu Covid-19 printre elevi și 173 de cazuri printre profesori, ceea ce sugerează că mersul la școala nu implică un risc de infectare mai mare decât alte activități, a spus ministrul. În cazul grădinițelor, doi copii și aproape 50 de educatori s-au infectat cu noul coronavirus, de la 1 septembrie. Igor Şarov a mai precizat că numărul de infectări în instituţiile de învățământ este aproape egal cu cel în rândul populației generale.
Your browser doesn’t support HTML5
Ministrul educaţiei Igor Şarov a prezentat situația pandemică în instituțiile de învățământ la o zi după ce autorităţile municipale şi-au exprimat îngrijorarea faţă de numărul în creştere de îmbolnăviri printre copii şi profesori în Chişinău, unde, se ştie, sunt concentrate școlile cu cel mai mare număr de elevi. La nivel naţional, deschiderea şcolilor nu reprezintă deocamdată un risc major, dar situaţia se poate schimba de la o zi la alta, a sugerat Igor Şarov.
Școala nu a fost o sursă de risc
De la începutul anului de studii au fost confirmate în total 400 de cazuri de infectare cu Covid-19 printre elevi, profesori şi personal nedidactic, auxiliar. Numărul de infectări este proporțional cu cel în rândul populației, a precizat Şarov: „Aceste date ne arată că cel puţin până acum şcoala nu a fost o sursă de risc mai mare decât au fost activităţile celor neimplicați în procesul educaţional. ”
### Vezi și... ### Ecuația cu nenumărate necunoscute: începutul noului an școlarLa două săptămâni de la deschiderea anului de invatamant, numărul de școli închise rămâne același ca la 1 septembrie, fiind vorba de 10 instituții plasate în carantină. Este în creştere însă numărul de clase care activează la distanţă din cauza pandemiei, a precizat ministrul. Aproape cinci mii de elevi din peste 170 de clase și aproape trei sute de profesori se află în autoizolare și fac lecţii online. Întrucât pandemia readuce treptat şcoala pe ecranul calculatorului, dotarea elevilor şi profesorilor cu echipamente rămâne în continuare o prioritate, a precizat Igor Şarov. El a anunţat că Ministerul va transmite instituțiilor de învățământ cel puțin 20 de mii de laptopuri, calculatoare sau tablete până la sfârșitul acestui an.
Plasarea în carantină doar a claselor în care au fost depistate cazuri de infectare este deocamdată soluţia recomandată cel mai frecvent de medicii epidemiologi care monitorizează situaţia din şcoli. Fiecare caz este însă analizat separat, explică medicul epidemiolog Alexei Ceban de la Agenţia Naţională pentru Sănătate Publică:
„În dependenţă de ancheta epidemiologică se asigură izolarea clasei, izolarea blocului sau sistarea activităţii şcolilor pe o durata de 14 zile. Totul este în funcţie de situaţie şi de tipurile de contact care au avut loc. Contacţii sunt conform definiţiei de caz. Contact este acea persoană care s-a aflat 15 minute mai aproape de un metru de cel infectat sau a avut loc în alte circumstanţe de contact direct. Dacă au fost asigurate traseele separate pentru fiecare clasă, nu este necesar de închis toată şcoala, întrucât elevii nu au avut contact între ei.”
### Vezi și... ### „Nimic nu va înlocui predarea cu profesor! Trump a spus asta, a spus-o și Putin”
Începând de luni îşi reiau reeşalonat orele tradiţionale prioritar pentru studenţii anului întâi instituţiile profesional tehnice şi universităţile. În aceste instituţii de învățământ cursurile s-au desfăşurat până acum exclusiv online, iar numărul de infectări este mult mai redus decât în cazul şcolilor. În căminele studențești au fost cazați de la 1 septembrie peste 5 mii de studenţi, ceea ce constituie 35 la sută din totalul de locuri disponibile. Majoritatea universităților vor alterna orele de la distanţă cu cele în sălile de curs.
În cazul grădinițelor, două sunt închise din cauza carantinei, iar peste 100 de copii se află în autoizolare. Doi copii de grădiniță și aproape 50 de educatori s-au infectat cu noul coronavirus, de la 1 septembrie.