Șefi ai poliției militare din Armenia demiși în urma mai multor decese printre soldați

Președintele Armeniei Armen Sarkissian

Șeful poliției militare din Armenia și un alt general al armatei au fost demiși astăzi, în urma mai multor decese în rândul soldaților.

Președintele Armen Sarkissian i-a concediat pe maiorul-general Artur Baghdasarian, șeful poliției militare și pe generalul-major Aleksan Aleksanian în decrete separate solicitate de premierul Nikol Pașinian.

Bagdasarian a condus poliția militară din mai 2017. El a fost promovat la gradul de general al armatei pe 24 ianuarie.

La rândul său, Aleksanian a fost șeful departamentului armatei armene însărcinat cu monitorizarea și menținerea moralului militarilor. El a fost numit în această funcție în noiembrie anul trecut.

Armata armeană a raportat 13 decese ale unor soldați - 8 au murit în accidente și alte circumstanțe care nu au legătură cu serviciul lor militar, iar despre cinci se presupune că ar fi fost sinucideri sau au murit împușcați de către alți militari în incidente separate cercetate de autoritățile armene. Cazurile au stârnit îngrijorări în Armenia legate de abuzurile săvârșite în armată.

Șeful Statului Major General al armatei, locotenentul general Artak Davtian, la 18 februarie i-a informat pe parlamentari cu privire la eforturile continue de a înlătura „subcultura criminală” și de a consolida disciplina în rândurile armatei. Vorbind după întâlnire, el a confirmat că „schimbările de personal” din conducerea armatei sunt iminente.