Șefa biroului Amnesty International din Ucraina a demisionat, acuzând organizația că a preluat propaganda Kremlinului într-un raport în care critica răspunsul militar al Kievului la invazia neprovocată a Rusiei.
Amnesty a stârnit indignare în Ucraina prin publicarea unui raport prezentat pe 4 august, care acuza forțele Kievului că pun în pericol civilii prin faptul că s-au instalat în clădiri rezidențiale, școli și spitale.
### Vezi și... ### Amnesty International critică forțele ucrainene că ar periclita viețile civililor„Dacă nu trăiți într-o țară invadată de ocupanți care o fac bucăți, probabil că nu înțelegeți ce înseamnă să condamni o armată de apărători", a declarat Oksana Pokalciuk pe Facebook, anunțându-și demisia în seara zilei de 5 august.
„Și nu există cuvinte în nicio limbă care să poată transmite acest lucru cuiva care nu a experimentat această durere".
Pokalciuk a declarat că a încercat să avertizeze conducerea de vârf a Amnesty că raportul este unilateral și că nu ține cont de poziția Ucrainei, dar a fost ignorată.
Secretarul general al Amnesty International, Agnes Callamard, a reacționat la demisia lui Pokalciuk, spunând: „Oksana a fost un membru apreciat al personalului Amnesty și a condus biroul Amnesty International din Ucraina vreme de șapte ani, cu multe succese semnificative în domeniul drepturilor omului. Ne pare rău să auzim că pleacă din organizație, dar îi respectăm decizia și îi dorim succes".
Amnesty spune că a contactat oficialii din domeniul apărării din Kiev cu concluziile sale la 29 iulie, dar nu primise niciun răspuns până la momentul publicării. Pokalciuk susține însă că nu a fost nici pe departe o notificare suficientă.
„Ca urmare, organizația a emis, fără să vrea, o declarație care sună ca un sprijin pentru discursurile justificative ale Rusiei. Străduindu-se să protejeze civilii, această cercetare a devenit, până la urmă, un instrument al propagandei rusești".
### Vezi și... ### Amnesty International își susține raportul critic la adresa unor practici ale armatei ucraineneRaportul Amnesty enumera incidentele în care forțele ucrainene par să fi expus civilii la pericol în 19 orașe și sate din regiunile Harkov, Donbas și Nikolaev.
„Am documentat un tipar comportamental al forțelor ucrainene care expun civilii la riscuri și încalcă legile războiului atunci când operează în zone populate", a declarat Callamard, șefa Amnesty International. „Faptul că se află într-o poziție defensivă nu îi scutește pe militarii ucraineni de respectarea dreptului umanitar internațional".
Guvernul ucrainean a ripostat dur împotriva raportului, pe care Kremlinul și presa rusă l-au citat deja pe larg. Ministrul de externe, Dmitro Kuleba, a catalogat acuzațiile drept „nedrepte”, iar ministrul apărării, Oleksi Reznikov, a calificat raportul drept o „denaturare a realității”.
Președintele Volodimir Zelenski a declarat că grupul pentru drepturile omului a încercat „să amnistieze statul terorist și să transfere responsabilitatea de la agresor la victimă". „Dacă cineva scrie un raport în care se presupune că victima și agresorul sunt egali într-un anumit fel, dacă sunt analizate unele date despre victimă, iar acțiunile agresorului în același timp sunt ignorate, atunci acest lucru nu poate fi tolerat", a spus el.
Ulterior, pe 4 august, ea a scris pe Twitter că „găștile și trolii din rețelele sociale ucrainene și rusești" atacă Amnesty International. „Acest lucru se numește propagandă de război, dezinformare, dezinformare. Acest lucru nu ne va afecta imparțialitatea și nici nu va schimba faptele", a spus ea.