Șeful armatei britanice: Rusia a pierdut 50 000 de soldați în Ucraina

Un tanc și un transportor blindat ale armatei ruse distruse de ucraineni expuse la Varșovia, 6 iulie 2022

Rusia a pierdut aproximativ 50000 de soldați uciși sau răniți în invazia sa în Ucraina și aproape 1700 de tancuri au fost distruse, a declarat șeful forțelor armate britanice.

Amiralul Tony Radakin a declarat pentru BBC, într-un interviu difuzat pe 17 iulie, că orice speculație potrivit căreia pierderile ar putea duce la căderea guvernului președintelui rus Vladimir Putin ar fi doar o „iluzie”. „Cred că unele dintre zvonurile cum că nu se simte bine sau că sigur va fi asasina sau elimina, cred că toate acestea sunt iluzii", a spus el despre Putin.

„Ca profesioniști militari, vedem un regim relativ stabil în Rusia. Președintele Putin a fost capabil să înăbușe orice opoziție. Vedem o ierarhie care este învestită în funcție în președintele Putin și, astfel, nimeni la vârf nu are motivația de a-l contesta pe președintele Putin", a adăugat Radakin. „Iar acest lucru este de rău augur”.

Șeful militar britanic a mai declarat că, odată cu eșecurile din Ucraina, forțele terestre ale Rusiei ar putea reprezenta acum o amenințare mai mică decât înainte de război.

Pe de altă parte, ministerul britanic al Apărării spune că trupele rusești au început să își consolideze pozițiile în orașe și regiuni cheie din sudul Ucrainei, pregătindu-se pentru o contraofensivă ucraineană, chiar dacă forțele Kremlinului și-au continuat atacul în regiunea Donbas din est. Ministerul britanic susține că Rusia mută trupe și echipamente militare între Herson, Mariupol, Melitopol și Zaporojie, unde Rusia ocupă cea mai mare centrală nucleară din Europa.

### Vezi și... ### Război în Ucraina | Serghei Șoigu ordonă intensificarea operațiunilor din toate zonele operaționale