Preşedintele Camerei Deputaţilor din România, Marcel Ciolacu, a declarat luni, la Chișinău, că Republica Moldova nu are nevoie de un ajutor militar, în schimb este nevoie de securizarea frontierelor, iar în această zonă România trebuie să se implice şi mai mult, relatează Agerpres.
„Din câte cunosc eu, Constituţia Republicii Moldova oferă o neutralitate. În schimb, este nevoie de securizarea frontierelor, (...) şi aici cred că este o zonă în care România trebuie să se implice şi mai mult”, a declarat Ciolacu, aflat într-o vizită oficială la Chișinău.
În opinia liderului Partidului Socia-Democrat, aflat la guvernare alături de liberali și UDMR, „România este un scut pentru Republica Moldova şi aşa trebuie să fie”.
În cadrul conferinței de presă de la Parlament, ținută alături de Ciolacu, președintele legislativului de la Chișinău, Igor Grosu a repetat ideea că neutralitatea trebuie apărată, „inclusiv prin securizarea hotarelor”, relatează Newsmaker.
Joia trecută, pe 2 iunie, Parlamentul a ratificat în prima lectură, acordul între R. Moldova și Uniunea Europeană despre misiunea Agenției Europene pentru Poliția de Frontieră (FRONTEX), acord criticat însă de opoziție, care susține că dreptul polițiștilor europeni să poarte arme și alte prevederi ar atenta la statutul de neutralitate al R. Moldova.
Într-un interviu cu Europa Liberă, secretarul general al Ministerului Afacerilor Interne, Serghei Diaconu, a respins aceste critici, argumentând că „neutralitatea poate fi afectată dacă am primi asistență militară, dar asistența Frontex este de natură civilă” și nu afectează relațiile noastre cu statele aflate în conflict”.
FRONTEX a trimis aproximativ 80 de polițiști la granițele moldovene în primele zile ale invaziei rusești în Ucraina pentru a ajuta autoritățile moldovene să facă față valului masiv de refugiați ucraineni, colaborarea având loc în baza unui aranjament din 2008. Acordul nou a fost semnat pe 17 martie 2022.
Liderul social-democraților de la București, Marcel Ciolacu mai are programate întâlniri cu preşedinta Maia Sandu și premierul Natalia Gavriliţa.