Rusia va plăti pentru foametea din epoca sovietică, care a provocat moartea a milioane de ucraineni în iarna 1932-1933, și pentru acțiunile sale în actualul război din Ucraina, a declarat la 26 noiembrie șeful administrației prezidențiale ucrainene.
„Rușii vor plăti pentru toate victimele Holodomorului și vor răspunde pentru crimele de astăzi”, a scris Andri Iermak pe Telegram, folosind numele ucrainean al dezastrului. Ziua anuală de comemorare a victimelor Holodomorului din Ucraina are loc anul acesta pe 26 noiembrie.
Holodomor=genocid
Se apreciază că, în timpul foametei din Ucraina din anii 1932 și 1933, cunoscută și ca Holodomor (în limba ucraineană: Голодомор), au murit milioane de oameni fie de foame, fie de efecte conexe, frig și boli. Cifrele sunt controversate însă este cert că această tragedie națională a fost în mare măsură premeditată de politicile agrare ale Kremlinului.
În noiembrie 1932, liderul sovietic Iosif Stalin a trimis poliția să confiște toate cerealele și animalele din fermele ucrainene recent colectivizate, inclusiv semințele necesare pentru a planta următoarea recoltă. Milioane de țărani ucraineni au murit de foame în lunile următoare, în urma a ceea ce istoricul Timothy Snyder de la Universitatea Yale numește „o crimă în masă clar premeditată”.
De aceeași părere sunt și parlamentarii din coaliția de guvernare și din opoziție din Germania, relatează agenția Reuters. Aceștia vor să denunțe Holodomorul ca genocid înfăptuit de puterea sovietică, potrivit unui proiect de moțiune.
În proiect sunt descrise încercările conducerii sovietice de a controla și suprima populația (în special, cea rurală) din Ucraina, precum și cultura și limba ucraineană prin foamete și represiune. Acest lucru „din perspectiva de astăzi, sugerează o clasificare istorico-politică drept genocid. Bundestagul german este de acord cu această clasificare". Presa germană spune că proiectul va fi dezbătut și adoptat săptămâna viitoare în camera inferioară a parlamentului Bundestag.
România, Irlanda și Republica Moldova se numără printre țările care au declarat deja Holodomor ca fiind un genocid.
Ministrul german de externe, Annalena Baerbock, a salutat eforturile depuse de Camera inferioară a parlamentului Bundestag și faptul că sunt atâția parlamentar care susțin această inițiativă, a declarat vineri un purtător de cuvânt al ministerului.
Un purtător de cuvânt al guvernului a declarat că și cancelarul Olaf Scholz a salutat sprijinul, fără a face alte comentarii.
Ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba, a scris pe Twitter că este recunoscător Germaniei pentru ceea ce el a numit „o rezoluție de referință”.
Holodomor, rezultatul unei politici agricole inumane
Timp de sute de ani, limba ucraineană și orice expresie a culturii ucrainene și a identității independente au fost înăbușite, mai întâi sub Imperiul rusesc al țarilor și apoi de sovietici.
Ucraina era unul dintre cele mai mari state producătoare de cereale din URSS și era supusă unor cote de cereale nerealiste. Acest lucru a făcut ca Ucraina să fie afectată în mod deosebit de foamete.
Estimările impactului pe care l-a avut Holodomorului făcute de cercetători și de oficiali guvernamentali variază foarte mult. Conform unei declarații comune adresată Organizației Națiunilor Unite, semnată de 25 de țări în 2003, în timpul foametei au murit 7-10 milioane de oameni.
Cu toate acestea, cercetătorii actuali estimează un număr mai mic, de 3,5 până la 5 milioane de victime. Impactul extins al foametei asupra Ucrainei persistă până în prezent.
Parlamentul ucrainean a denunțat pentru prima dată Holodomorul drept genocid în 2003 și a incriminat atât negarea Holodomorului, cât și negarea Holocaustului în 2006. În 2010, Curtea de Apel din Kiev a decis că Holodomor a fost un act de genocid și i-a considerat responsabili pe Iosif Stalin, Viaceslav Molotov, Lazăr Kaganovici, Stanislav Kosior, Pavel Postîșev, Mendel Hataievici, Vlas Ciubar și alți lideri bolșevici.
### Vezi și... ### Sub seceră și ciocan: Tipologia comunismului sovietic (IV)