Șeful diplomației europene: Conducătorii talibani nu dau semne de moderație în Afganistan

Josep Borrell, coordonatorul politicii externe și de securitate a Uniunii Europene

Conducătorii talibani din Afganistan nu au dat niciun semn de moderație de când au preluat conducerea țării, în urmă cu un an, iar situația populației din această țară rămâne „dezastruoasă”, a declarat Josep Borrell, coordonatorul politicii externe și de securitate a UE, într-o analiză publicată pe pagina Comisiei Europene.

### Vezi și... ### HRW îi îndeamnă pe talibanii afgani să respecte drepturile omului

„Este posibil ca Afganistanul să fi dispărut de pe primele pagini ale ziarelor. Cu toate acestea, situația populației de acolo este dezastruoasă”, a scris Josep Borrell în comentariul său din 27 august. „În ultimul an, talibanii nu au dat niciun semn de moderație, ba dimpotrivă: Tuturor tinerelor, în ciuda promisiunilor anterioare, li s-a interzis accesul la educație; zone imense din țară sunt cuprinse de foamete (70 la sută din populație); și mulți afgani trăiesc în frică sau în exil.”

El a spus că, „în mod de înțeles”, în ciuda cererilor talibanilor, „niciun guvern, nici măcar Pakistanul sau Qatar, nu le-a recunoscut oficial” guvernul în țara devastată de război.

Talibanii au cucerit Kabulul la 15 august 2021, revenind la putere în Afganistan la aproape 20 de ani după ce au fost înlăturați de invazia americană în urma atacurilor de la 11 septembrie 2001. Nicio țară nu a recunoscut încă regimul taliban. După ce inițial au dat de înțeles că vor fi mai moderați decât în perioada în care s-au aflat anterior la putere, conducătorii talibani au trecut la o linie dură, anulând drepturile femeilor, nepermițând criticile și impunând un control mai mare asupra presei.

### Vezi și... ### Salvați copiii: Viața fetelor afgane, „distrusă” de la întoarcerea talibanilor