Șeful diplomației moldovene întreprinde o vizită de două zile la Bruxelles

Nicu Popescu

Șeful diplomației moldovene, vicepremierul Nicu Popescu întreprinde o vizită de două zile la Bruxelles, „pentru a discuta situația de securitate în regiune și a promova agenda de integrare europeană”.

Potrivit unui comunicat de presă al ministerului de externe, Nicu Popescu va participa la reuniunea Consiliului pentru afaceri externe, prezidat de Josep Borrell, înaltul reprezentant al Uniunii Europene pentru afaceri externe și politica de securitate, vicepreședinte al Comisiei Europene. Ministrul moldovean de externe mai are programate întrevederi cu Olivér Várhelyi, comisarul european pentru vecinătate și extindere, Ylva Johansson, comisarul european pentru afaceri interne și alți înalți oficiali din cadrul Comisiei Europene.

Pe 22 martie, ministrul de externe Nicu Popescu va vorbi în cadrul Comisiei pentru afaceri externe a Parlamentului European despre „impactul războiului din Ucraina, gestionarea de către Moldova a crizei umanitare, situația de securitate regională și aspirațiile europene” ale Chișinăului. Pe durata vizitei la Bruxelles, oficialul moldovean se va mai întâlni cu europarlamentari din diferite grupuri parlamentare.

Discuția miniștrilor europeni de externe cu șeful diplomației moldovene Nicu Popescu va avea loc în urma propunerii României, într-un moment marcat de impactul deosebit de puternic al crizei din Ucraina asupra economiei şi cetăţenilor din Republica Moldova, se spune într-un comunicat de presă al externelor de la București.

„Discuţia ar urma să se concentreze pe o mai bună înţelegere la nivel UE a nevoilor şi provocărilor cu care se confruntă Republica Moldova în contextul invaziei ruse în Ucraina, reafirmarea aprecierii şi sprijinului UE pentru eforturile Chişinăului de găzduire a refugiaţilor din Ucraina, precum şi discutarea sprijinului suplimentar concret al UE pentru consolidarea rezilienţei Republicii Moldova. În acest context, ministrul de externe român, Bogdan Aurescu, va evidenţia demersurile active ale României de sprijinire a Republicii Moldova, în linie cu măsurile în sprijinul autorităţilor din Republica Moldova, propuse în scrisoarea comună transmisă recent împreună cu ministrul de externe austriac, Alexander Schallenberg, către Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe şi politica de securitate, Josep Borrell, şi către comisarul european pentru extindere şi politica de vecinătate, Olivér Várhelyi”, a arătat ministerul român de externe.

Aurescu va reitera și sprijinul pentru perspectiva europeană a R. Moldova, subliniind că solicitarea de aderare a acestui stat la UE reprezintă un prim pas dintr-un proces laborios, şi va exprima convingerea că demersul va reprezenta un stimulent suplimentar pentru R. Moldova în continuarea reformelor, se precizează în comunicat.