Șefa misiunii ONU pentru drepturile omului în Ucraina a acuzat Rusia că nu permite accesul la prizonierii de război și a declarat că deține dovezi de rele tratamente și tortură a prizonierilor ucraineni care pot constitui crime de război.
„Federația Rusă nu a permis accesul la prizonierii de război deținuți pe teritoriul său sau pe teritoriul aflat sub ocupația sa”, a spus Matilda Bogner, șefa misiunii, într-o conferință de presă la Geneva, pe 9 septembrie. „Acest lucru este cu atât mai îngrijorător cu cât avem probe că prizonierii de război capturați de forțele armate ale Federației Ruse sau de grupuri armate afiliate au suferit torturi și rele tratamente”, a adăugat ea.
### Vezi și... ### Trupul unui voluntar umanitar britanic din Ucraina, returnat de ruși cu semne de torturăRusia a negat în repetate rânduri că a torturat sau maltratat prizonierii de război capturați de când a lansat invazia în Ucraina, la 24 februarie.
În conformitate cu Convențiile de la Geneva din 1949 ale ONU, tratate la care Rusia și Ucraina sunt semnatare, tortura, provocarea intenționată de răni, uciderea prizonierilor de război, țintirea deliberată a populațiilor civile și distrugerea extinsă a proprietăților care nu sunt obiective militare sunt considerate crime de război.
Kievul afirmă că a lansat investigații privind aproximativ 32 000 de suspiciuni de crime de război - inclusiv pentru tortură și maltratarea prizonierilor de război - de la lansarea invaziei.
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat la 9 septembrie că nu poate comenta declarația ONU deoarece autoritățile ruse nu au suficiente informații de la ONU cu privire la ceea ce își bazează acuzațiile.
### Vezi și... ### ONU cere acces la locurile de „filtrare” rusești din Ucraina