Șeful NATO afirmă că acțiunile recente ale lui Putin sunt o „escaladare serioasă” a războiului

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, în timpul unei conferințe de presă privind tentativa Rusiei de anexare a regiunilor ocupate din Ucraina. Bruxelles, Belgia, 30 septembrie 2022

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că acțiunile recente ale Rusiei din războiul din Ucraina reprezintă „cea mai gravă escaladare” de când Moscova a lansat invazia în februarie.

Stoltenberg a amintit mobilizarea militară parțială ordonată de președintele rus Vladimir Putin, „zăngănitul iresponsabil al sabiei nucleare” și decretele prin care anexează ilegal parte din teritoriul ucrainean.

În cadrul unei conferințe de presă la Bruxelles, la 30 septembrie, Stoltenberg a condamnat faptul că Rusia „a acaparat” patru provincii ucrainene prin decretele semnate de Putin în cadrul unei ceremonii la Kremlin. Stoltenberg a declarat că această procedură este „ilegală și ilegitimă”, numind-o „cea mai mare tentativă de anexare prin forță a unui teritoriu european de la Al Doilea Război Mondial încoace”.

Atitudinea lui Putin este un semn de slăbiciune, a spus Stoltenberg, adăugând că liderul rus „a eșuat complet” în obiectivele sale strategice. El a mai spus că Rusia se confruntă cu „consecințe grave” dacă va folosi arme nucleare în Ucraina și a reafirmat „sprijinul de neclintit” al NATO pentru independența, suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei. El a subliniat că Ucraina are dreptul de a recuceri teritoriul ucrainean, iar aliații NATO susțin dreptul Ucrainei de a-și alege propria cale.