Șeful ONU avertizează: Șase milioane de afgani sunt în pericol de foamete

Martin Griffiths, subsecretar general ONU pentru ajutor umanitar

Martin Griffiths, subsecretar general ONU pentru ajutor umanitar, a îndemnat donatorii să reia finanțarea Afganistanului, avertizând că șase milioane de afgani sunt în pericol de foamete, în timp ce mai mult de jumătate din cei 39 de milioane de locuitori ai țării au nevoie de ajutor umanitar.

„Sărăcia se adâncește, populația continuă să crească, iar autoritățile de facto nu au buget pentru a investi în propriul viitor. Este clar pentru noi că trebuie reluat un anumit sprijin pentru dezvoltare”, a declarat Martin Griffiths în fața Consiliului de Securitate al ONU, pe 29 august.

### Vezi și... ### HRW îi îndeamnă pe talibanii afgani să respecte drepturile omului

Talibanii au revenit la putere în august 2021, după ce coaliția internațională condusă de SUA s-a retras din țară, iar guvernul anterior s-a prăbușit rapid. Comunitatea internațională nu a recunoscut guvernul lor, care a zdrobit drepturile femeilor. De la preluarea puterii de către talibani, asistența internațională, care reprezenta 80% din bugetul Afganistanului, s-a epuizat. Talibanii sunt supuși sancțiunilor internaționale, despre care Națiunile Unite și grupurile de ajutorare spun că împiedică, în prezent, operațiunile umanitare din Afganistan.

„Autoritățile de facto ale Afganistanului trebuie, de asemenea, să-și facă treaba. Interferențele și procedurile birocratice încetinesc asistența umanitară atunci când este cea mai mare nevoie de ea. Femeilor care lucrează în domeniul ajutorului umanitar ... trebuie să li se permită să lucreze nestingherite și în siguranță. Iar fetelor trebuie să li se permită să își continue educația”, a declarat Griffiths.

În ciuda greutăților, Martin Griffiths spune că agențiile ONU și ONG-urile partenere au organizat „un răspuns fără precedent” în ultimul an, ajungând la aproape 23 de milioane de persoane. Oficialul ONU a adăugat însă că este nevoie urgentă de 614 milioane de dolari pentru pregătirile de iarnă, inclusiv pentru repararea și modernizarea adăposturilor și furnizarea de haine călduroase și pături - și că este nevoie de alte 154 de milioane de dolari pentru a depozita alimentele și alte provizii înainte ca vremea să taie accesul în anumite zone.

### Vezi și... ### ONU: De la invadarea Ucrainei, inflația a împins peste 71 de milioane de oameni în sărăcie