Secretarul general al Organizației Națiunilor Unite António Guterres a spus că nu e optimist în legătură u posibilitatea unor tratative de pace eficiente legate de Ucraina în viitorul apropiat, adăugând că în opinia sa confruntările militare din această țară vor continua, relatează agenția Reuters.
Șeful ONU a precizat însă că nu va abandona încercările de a face ca să fie pace în Ucraina, în conformitate cu legislația internațională și Carta ONU, all căror principiu cheie este respectarea suveranității și integrității teritoriale.
Vorbind la tradiționala sa conferință de presă de sfârșit de an pe 19 decembrie, secretarul general al ONU a spus că „speră cu putere” ca pacea să fie adusă în Ucraina în 2023.
În dialogul purtat cu jurnaliștii la încheierea anului, Guterres s-a referit și la protestele din Iran, la negocierile privind restabilirea acordului nuclear iranian și la schimbările climatice.
### Vezi și... ### Capitala Ucrainei a fost bombardată în zori, Putin vizitează BielorusiaEl a spus că răspunsul autorităților de la Teheran la protestele anti-guvernamentale a fost „total inacceptabil” și că există riscul pierderii acordului nuclear iranian, ceea ce r fi o lovitură pentru pacea și stabilitatea din regiune.
Legat de climă, António Guterres a spus că va organiza un summit credibil în 2023, și a cerut liderilor de guverne, de afaceri, ai societății civile și șefilor instituțiilor financiare din lume să vină cu idei noi.
„Invitația e deschisă. Dar prețul biletului de intrare nu e negociabil - soluții credibile, serioase bazate pe natură și noi acțiuni climatice care să mute lucrurile înainte și să răspundă la urgența crizei climaterice”.
Șeful ONU a adăugat că va continua să facă presiuni pentru adoptarea unui pact de solidaritate climatică care va cere statelor cu cele mai mari emisii de gaze cu efect de seră să reducă emisiile în următorii zece ani și să ofere sprijin celor care au nevoie de el.
### Vezi și... ### COP27 | Discuțiile despre climă, într-un moment de criză și de mari disensiuniGuterres a mai spus că lumea trebuie să sporească accesul pe plan global la îngrășăminte, pentru a evita o criză alimentară în 2023.
Rusia, notează Reuters, era principalul exportator de îngrășăminte înainte de a lansa invazia în Ucraina în luna februarie.
Mulți în Occident au acuzat Rusia că folosește exporturile de îngrășăminte și a altor produse cruciale legate de hrană ca pe o armă în războiul său din Ucraina.
Moscova a respins aceste acuzații, relatează agenția Reuters.