Șeful securității cibernetice din Germania, pe punctul de a fi concediat pentru legături cu Rusia

În Germania, șeful agenției naționale pentru securitate cibernetica ( Bundesamtes für Sicherheit in der Informationstechnik – BSI) este pe punctul de a fi concediat, după ce au apărut informații că ar fi avut contacte cu serviciile ruse de informații, au declarat surse guvernamentale pentru DPA și alte agenții internaționale.

Ministerul de Interne a spus că „ia în serios rapoartele” și că „le investighează”.

Vineri seară, într-una din emisiunile de satiră politică ale canalului public de televiziune ZDF, s-a făcut dezvăluirea că Arne Schönbohm a fondat și condus până în 2016 o asociație privată de securitate cibernetică din care făcea partea și firma Protelion GmbH, desprinsă dintr-o firma rusească cu legături directe cu Serviciul Federal de Securitate, FSB.

Protelion produce programe pentru securitate cibernetică, dar cel puțin unul din produsele firmei, programul de securitate „ViPNet”, conceput pentru a proteja împotriva atacurilor hackerilor străini, vine de la o companie FSB din Rusia.

Întrebat de redacția ZDF, agenția națională pentru securitate cibernetică (BSI) nu a putut spune dacă programul respectiv este folosit și în ministerele germane.