Șeful serviciului de informații al armatei ucrainene: Rușii nu abandonează Hersonul

Civili evacuați din regiunea Herson în pensinsula ucraineană Crimeea, anexată abuziv de Rusia, Ucraina, 20 octombrie 2022.

Rusia nu abandonează orașul strategic Herson din sudul Ucrainei, ci se pregătește să-l apere, susținte Kiril Budanov, șeful serviciului de informații al armatei ucrainene.

Într-un interviu pentru Ukrainska Pravda preluat de agențiile de știri internaționale, Budanov a spus că Rusia aduce noi unități militare în Herson, iar declarațiile despre „evacuarea treptată” a locuitorilor, amenințați de o contraofensivă ucraineană, sunt numai „dezinformare și manipulare”.

### Vezi și... ### EXCLUSIV| Ministrul leton de Externe : Sunt puține șanse de pace până ce Rusia nu suferă „o înfrângere clară”

Herson a fost cucerit de ruși în prima fază a invaziei din Ucraina, lansată pe 24 februarie.

În opinia lui Budanov, Moscova se teme că trupele ucrainene ar putea relua controlul asupra barajul de la Kahovka, în amonte de Herson, ceea ce ar însemna că trupele sale din Herson vor fi încercuite și rupte de căile de aprovizionare.

Budanov a adăugat: „ [Rușii] înțeleg că dacă preluăm controlul asupra barajului Kahovka, singura cale terestră de transport care mai funcționează, vor trebui să se decidă rapid. Fie părăsesc foarte, foarte repede orașul, fie riscă să ajungă în aceeași situație în care se aflau mai devreme unitățile noastre din Mariupol.”

Pe de altă parte, un fost șef al armatei britanice a spus că Rusia se confruntă cu o „înfrângere inevitabilă” la Herson.

Locuitorii din regiunea ocupată de ruși au fost încurajați să plece, toți bărbații care aleg însă să rămână, fiind acum „îndemnați” să se alăture unei miliții nou-formate.

Generalul Lord Dannatt a susținut că trupele lui Vladimir Putin încearcă să salveze aparențele, pentru ca înfrângerea lor să pară „mai puțin haotică”. Într-o intervenție la un post de televiziune britanic, Dannatt a mai sugerat că Rusia lovește acum infrastructura energetică a Ucrainei, pentru a „amîna” o înfrângere pe câmpul de luptă.

### Vezi și... ### Forțele ucrainene au bombardat pozițiile rusești din regiunea Herson