Șoferii din regiunea transnistreană pot obține numere neutre nu doar pentru mașini, ci și pentru remorci

Punct de înmatriculare auto în Transnistria, septembrie 2020

Șoferii din regiunea transnistreană pot obține numere neutre nu doar pentru mașini, ci și pentru remorci. Începând de joi, 1 aprilie, în punctele de înmatriculare a mijloacelor de transport din orașele Tiraspol și Rîbnița din stânga Nistrului pot fi obținute plăcuțe de înregistrare de model neutru a remorcilor la mai multe categorii de autovehicule.

Un comunicat al Biroului de reintegrare din Guvernul de la Chişinău precizează că este vorba despre autoturisme și alte autovehicule destinate transportului de persoane, inclusiv vehicule comerciale – dube și mașini de curse, motociclete (inclusiv motorete) și biciclete, cu un motor auxiliar instalat, remorci și semiremorci de tip casă-rulotă.

Începând cu 1 iunie, în cadrul acelorași subdiviziuni teritoriale, urmează a fi lansat procesul de eliberare a certificatului de înmatriculare de model neutru, se mai spune în comunicat.

Acordul cu privire la eliberarea de numere neutre pentru mașinile înmatriculate în regiunea transnistreană a fost semnat acum aproape trei ani, pe 24 aprilie 2018. De atunci, doar 4% dintre șoferii transnistreni au trecut procedura de obținere a numerelor neutre. Datele din septembrie 2020 vorbesc despre doar 3.600 de numere neutre eliberate în stânga Nistrului. Șoferii transnistreni spun că procedurile sunt greoaie și costisitoare, iar odată cu pandemia obținerea unor acte necesare a devenit și mai complicată.

Ucraina a anunțat acum o lună că începând cu 1 septembrie 2021 va admite în traficul rutier internațional doar automobilele din regiunea transnistreană care dețin plăcuțe de înmatriculare neutre. Această reglementare urma să intre în vigoare pe 15 ianuarie. Termenul a fost amânat întrucât, potrivit Ministerului de Externe de la Chișinău, nu au fost întreprinse măsuri suficiente pentru a informa cetățenii din regiunea transnistreană despre noile reglementări. Administrația transnistreană a declarat, ca răspuns, că „astfel de măsuri restrictive impuse atât de Kiev, cât și de Chişinău contravin principiilor procesului de negociere și ar încălca drepturile și libertățile transnistrenilor”.