Șoigu: obiectivul principal al Rusiei în Ucraina este „eliberarea” Donbasului

La Moscova, ministrul rus al apărării Serghei Șoigu a afirmat din nou că principalele sarcini ale primei etape a operațiunii militare ruse în Ucraina au fost finalizate. Acum, potrivit lui, armata rusă se poate concentra pe ce ceea ce el a numit obiectivul principal - eliberarea Donbasului. Șoigu nu a vorbit despre pierderile militare rusești în războiul din Ucraina.

Este a doua apariție a ministrului apărării la televiziunile rusești în ultimele două zile, după o absență de două săptămâni din spațiul public care a provocat întrebări cu privire la unde anume se află și la starea sa de sănătate.

Între timp, Kremlinul a declarat că Moscova și Washingtonul vor trebui să aibă în cele din urmă un dialog pe tema securității, dar că relațiile lor vor fi inevitabil afectate de „insultele personale” pe care președintele american Joe Biden le-a adresat omologului său rus, Vladimir Putin.

Președintele american Joe Biden le-a spus reporterilor luni, 28 martie, că „nu își cere scuze” pentru că a spus că președintele rus Vladimir Putin „nu poate rămâne la putere”, într-un discurs ținut la Varșovia pe 26 martie, la încheierea turneului european. Afirmațiile sale au fost interpretate în sensul că Biden ar cere schimbarea regimului de la Kremlin. Casa Albă și secretarul de stat Antony Blinken s-au grăbit să clarifice comentariul în weekend, iar Biden a explicat pe 28 martie că vorbele sale reprezintă o expresie a „indignării morale”, nu o politică nouă.