Blocul electoral ACUM Platforma DA și PAS acuză guvernarea că a trișat atunci când a decis modul de repartizare peste hotare a secțiilor de votare. Potrivit blocului ACUM, cele 25 de secții ce vor fi deschise peste hotare suplimentar față de scrutinul prezidențial din 2016 ar crea doar aparent condițiile necesare de vot pentru un număr de cetățeni moldoveni cu intenții exprimate de vot considerabil mai mare. Blocul opoziției proeuropene susține că Guvernarea nu a deschis secții de vot acolo unde era foarte necesar, ci în state și localități unde sunt puțini cetățeni moldoveni. Și PSRM a criticat vocal decizia guvernării. O convorbire pe această temă cu expertul în politici publice de la Chişinău, Ştefan Gligor.
Your browser doesn’t support HTML5
Europa Liberă: Așadar, „o ilegalitate”, citez aici, „o nouă batjocoră față de cetățenii care locuiesc în afara țării” – sunt calificativele dintr-o declarație a blocului ACUM cu privire la modul în care guvernarea a decis repartizarea secțiilor de votare peste hotare, în special a celor suplimentare. Cât de îndreptățite vi se par argumentele blocului, potrivit cărora guvernarea „cu o mână a dat și cu alta a luat”, ca să spunem așa, a evitat să deschidă secții de votare acolo unde era foarte necesar, preferând statele și localitățile unde sunt mai puțini cetățeni moldoveni?
Ştefan Gligor: „Eu cred că sunt îndreptățite în sensul în care, pe de o parte, guvernarea era obligată, cel puțin de dragul observatorilor internaționali, să arate precum că asigură dreptul la vot al cetățenilor în străinătate, care s-au prezentat masiv în 2016 la secțiile de votare, însă în cazul în care ei o făceau în interesul cetățenilor riscau să-și piardă din avantajele sistemului mixt.
Sistemul mixt a fost făcut în special pentru a tăia din puterea votului diasporei, deoarece, votând în străinătate, îți exprimi votul pentru 50 de deputați pe lista de partid, partea proporțională, așa cum a fost până acum, iar în ceea ce ține de circumscripțiile uninominale votezi doar pentru trei reprezentanți în loc de 51 cum ar fi dacă, de exemplu, acel milion sau acei 138 de mii de persoane ar fi votat pe teritoriul Republicii Moldova, ei ar fi fost dispersați și ar fi votat în sumă pentru 101, dar acum, fiind în străinătate, vor vota cel mult pentru 53.
Asta a fost ideea și necesitatea sistemului mixt pentru actuala
PD și PSRM au tăiat de două ori importanța votului diasporei...
guvernare și pentru Partidul Socialiștilor, lucru pentru care PD și PSRM, care au adoptat această reformă, i-au tăiat de două ori importanța votului diasporei. Și acum, dacă ofereau secții de votare pe potrivă într-un număr suficient și acolo unde cu adevărat trăiește diaspora noastră, ei se pomeneau într-o situație în care și-au sabotat propria reformă pe care cu atâta chin și atâtea pierderi majore în plan internațional și în plan local, un sistem pe care l-au adoptat cu atâta, dacă vreți, greu, cu atâtea încălcări și atâtea ilegalități.”
Europa Liberă: Dar, dle Gligor, se poate spune totuși că este o „ilegalitate” sau e cam exagerat?
Ştefan Gligor: „Este un șiretlic făcut în mod intenționat și atunci când funcționarii de stat, indiferent Guvernul generic sau Comisia Electorală Centrală în particular comit sau, mai bine zis, adoptă un comportament aparent legal, înțelegând foarte bine că îi dăunează interesului public și cetățenilor, asta este, în opinia mea, o ilegalitate, este o manipulare a legii.”
Europa Liberă: Care ar fi dovezile? Dvs., iată, ce fapte puteți invoca?
Ştefan Gligor: „Foarte simplu. Secțiile de votare se deschid acolo unde trăiesc cetățeni ai Republicii Moldova. Vorbim de secțiile din străinătate. Ei au deschis 25 de secții suplimentare,
Acolo unde situația era foarte aglomerată, în Londra, nu s-au deschis deloc; în Irlanda, practic, deloc; în Italia în zona de nord - aproape deloc...
da?, în raport cu anul 2016. În 2016 am avut 100, acum avem 125, însă dacă analizăm atent unde au fost deschise acele secții de votare, acolo unde situația era foarte aglomerată, de exemplu, precum era în Londra în 2016 nu s-a deschis deloc; în Irlanda, practic, deloc; în Italia în zona de nord - aproape deloc; însă dacă ne uităm unde s-au deschis acele secții în Italia, dacă vorbim de Italia, atunci vom vedea că s-au deschis la sud trei secții de votare, unde cetățeni ai Republicii Moldova nu locuiesc compact și nu locuiesc într-un număr impunător.
Dacă ne uităm peste secțiile de votare deschise în Statele Unite ale Americii, vom vedea că ele au fost deschise acolo unde nu a existat nicio înregistrare sau au existat foarte puține înregistrări prealabile din partea cetățenilor noștri.”
Europa Liberă: Dar n-ar însemna asta, dle Gligor, să-ți furi propria căciulă? Adică, situația ar putea avea efect de bumerang pentru guvernare în condițiile în care, după cum pare previzibil, în localitățile în care există o concentrare mare de cetățeni ai Republicii Moldova, revolta multora dintre ei că nu vor reuși să voteze va fi totuși răsunătoare. Pe ce credeți că mizează autoritățile de la Chișinău - că nu se va întâmpla așa ceva, că nu va fi aglomerație acolo unde trebuiau suplimentate secțiile de votare?
Ştefan Gligor: „Mizează pe situația foarte complicată în plan internațional și pe tancurile rusești...”
Europa Liberă: Într-un fel fiind spus, că nu chiar pe tancurile rusești?
Ştefan Gligor: „Nu, chiar pe tancurile rusești mizează în acest sens. Este cumva prea tare afirmația asta fără explicație, dar în contextul unei explicații de rigoare ați înțelege că așa este, pentru că ei au comis încălcări extrem de grave, ei au adoptat o reformă care nu poate fi numită reformă, ei au încălcat Codul bunelor practici în materie electorală răsunător, într-un hal fără de hal, foarte obraznic, ei au neglijat două opinii ale Comisiei de la Veneția – opinia din 2014 și opinia din 2016. Și acum când era vorba pe ultima sută de metri să mai deschidă vreo 20 de secții de votare în străinătate aiurea, nicio problemă.
Noi avem Comisia Electorală Centrală, care este un organ
CEC, practic, și-a pierdut toată independența...
politic, practic, care și-a pierdut toată independența. Noi avem șase membri ai CEC, care absolut deschis își exercită mandatul în interesul Partidului Democrat și nici nu roșesc. Deci ca să spun așa, chestia asta pe care au făcut-o în raport cu tot ce s-a întâmplat până acum, luând în considerare că ei încalcă Legea cu privire la finanțarea partidelor fără nicio îngrijorare, fără niciun stres, orașul este plin de billboard-uri ale Partidului Democrat și ale Partidului „Șor”, care sunt într-o companie electorală extrem de agresivă, deja acum, în faza preelectorală, întrucât campania începe peste două zile.
Noi avem atâtea încălcări grave, începând cu modul în care a fost adoptat acest sistem, cum au fost create circumscripțiile uninominale prin manipulare și în interesul autorilor reformei până în faza de acum, când se comit zeci de încălcări pe care nimeni nici măcar nu le califică drept încălcări. Prin tot felul de interpretări și manipulări ale legii, CEC-ul permite PD-ului să-și pună scenariul în aplicare, scenariul de manipulare a alegerilor. Și asta este ceea ce este foarte grav, faptul că ei pe ultima sută de metri au mai făcut această șmecherie cu secțiile de votare în raport cu tot ce s-a întâmplat până acum...”
Europa Liberă: Am putea totuși presupune, dle Gligor, că un număr considerabil de cetățeni s-ar putea să nu poată să-și exercite dreptul la vot în străinătate?
Ştefan Gligor: „Așa va fi, da.”
Europa Liberă: Ar putea acest lucru ridica semne de întrebare asupra rezultatelor alegerilor în general?
Ştefan Gligor: „Eu sunt sigur de faptul că acest lucru va ridica semne de întrebare cu privire la sinceritatea Guvernului în intenția lor pretinsă de a asigura dreptul la vot cetățenilor noștri din străinătate și în rând cu toate celelalte încălcări, eu sper că asta va fi suficient ca acest exercițiu simulat, denumit pretențios „alegeri parlamentare”, să nu fie recunoscut conform standardelor internaționale. Eu deja acum consider că există mai mult decât suficiente argumente și probe pentru nerecunoașterea acestor alegeri.”
Europa Liberă: Și socialiștii, dle Gligor, s-au declarat indignați faţă de decizia Guvernului de a deschide un număr insuficient, în opinia lor, de secții de votare în Federația Rusă de data aceasta. După cunoștința Dvs., și în Est situația este similară, adică sunt comparabile?
Ştefan Gligor: „Eu cred că în Est la fel este o problemă în raport cu numărul de cetățeni versus numărul secțiilor de votare. Problema în Est este că cetățenii de acolo, cetățenii noștri care trăiesc în Federația Rusă în special se prezintă într-un număr mic la vot, dar asta nicidecum nu justifică deschiderea unui număr insuficient de secții de votare. Noi știm că acolo sunt câteva sute de mii de cetățeni și dacă ei decid, cum au decis cetățenii din Vest, din Uniunea Europeană să vină masiv la urne, eu vă asigur că acolo ei nu vor putea să-și exercite dreptul la vot. Și în acest sens desigur că este o situație defavorizată, există riscul că mulți cetățeni n-au să-și poată exprima votul.
Eu vreau să spun în acest context, în contextul scindării
Este inadmisibil să facem vreo diferență între Est și Vest în ceea ce ține de exprimarea dreptului la vot ...
societății, noi am văzut foarte clar cum se lansează tot felul de știri ciopârțite, care au menirea să manipuleze și să înrăiască societatea pe criterii inclusiv etnice și geopolitice. Trebuie să spunem că este inadmisibil să facem vreo diferență între Est și Vest în ceea ce ține de exprimarea dreptului la vot. Acesta e un drept constituțional și el trebuie asigurat.”
Europa Liberă: Acum, dle Gligor, vedeți vreo posibilitatea ca situația cu secțiile de votare să fie redresată cumva?
Ştefan Gligor: „Poate de ochii lumii ar putea pe ultima sută de metri să mai facă ceva, dar, sincer, nu cred. Eu nu cred în bunele intenții și în sinceritatea acestui Guvern. Acesta nu este Guvern în definiția clasică a acestei noțiuni și eu nu cred că ei vor recurge la îmbunătățiri. Mai mult ca atât, ei au lansat o linie nouă de atac, adică șiretlicul lor gândit pentru a simula legalitatea campaniei electorale până la începutul acestei campanii, vorbesc de referendum.
Acest referendum este pe cât de ridicol, pe atât de grav, în special în contextul realizării dreptului la vot în străinătate. Problema este că acest referendum adaugă două buletine de vot, care fizic vor cere timp pentru a fi eliberate și pentru a fi ștampilate. Asta în cazul în care cetățenii noștri nu vor refuza aceste buletine pentru referendumul respectiv, care este unul consultativ, neobligatoriu și de asta este o abureală, pentru că dacă ei voiau cu adevărat să reducă numărul deputaților până la 61, ei făceau un referendum constituțional ca majoritatea constituțională să-l voteze.
Acum noi suntem într-o situație în care ei manipulează, obțin câteva scopuri. În primul rând, își justifică o campanie electorală, billboard-urile din oraș, care promovează Partidul Democrat și doi: încearcă să diminueze din cantitatea, numărul voturilor în străinătate. Noi trebuie să fim conștienți de faptul că în 2016 era un buletin de vot, unul singur, iar acum sunt patru buletine, care vor cere timp. Pentru că sunt alegeri pe un sistem nou, oamenii sunt nedumeriți, foarte puțin cunosc. Vor fi două buletine pentru alegerile parlamentare, dar mai sunt și două buletine pentru referendum...”