Președintele Igor Dodon, fost lider al socialiștilor, a spus recent că dacă nu câștigă majoritatea la alegerile parlamentare din februarie, eventual în alianță cu independenți, socialiștii nu se vor alia cu Partidul Democrat, și că ar opta mai curând pentru alegeri anticipate. Dodon a mai declarat că nu exclude o eventuală nerecunoaștere a rezultatelor scrutinului. Cât de real este acest risc şi cât de probabile sunt alegerile anticipate după scrutinul din 24 februarie? - un punct de vedere al avocatului Ştefan Gligor, directorul de programe al Centrului de Politici şi Reforme.
Your browser doesn’t support HTML5
Europa Liberă: Am reţinut o declaraţie pe care a făcut-o şeful statului, fost lider al socialiştilor, cea că dacă PSRM nu câştigă majoritatea în cadrul alegerilor parlamentare din 24 februarie, atunci s-ar putea să se ajungă la alegeri anticipate. De ce îşi doreşte această majoritate Igor Dodon?
Ştefan Gligor: „Scopul oricărui partid politic este să obţină majoritatea şi să poată implementa politicile pe care le crede potrivite într-un stat.”
Europa Liberă: El zice că până acum i-au fost puse bețe în roate de către partidul de la guvernare şi nu a putut să onoreze promisiunile făcute cetăţenilor.
Ştefan Gligor: „Domnul Dodon este președinte al R. Moldova astăzi exclusiv datorită suportului oferit de PD în campania din 2016 şi datorită unei dedicaţii deosebite pe care o are PD faţă de facilitarea proceselor politice sau cvasi-politice întru susținerea PSRM şi poziționarea acestuia pe eșichier. ”
Europa Liberă: Dar el a exclus cu fermitate o coaliţie cu PD şi cu Partidul Şor după alegerile parlamentare.
Ştefan Gligor: „Noi ştim că Igor Dodon a demonstrat nu o dată inconsecvență şi lipsă de transparență în ceea ce face. A demonstrat că poate spune una şi face alta. Nu trebuie să luăm cuvintele politicienilor ca pe un adevăr absolut. Astăzi dumnealui spune aceste lucruri pentru că înţelege că dacă recunoaşte o viitoare coaliție, colaborare cu PD şi recunoaște faptul că este dependent de PD, că PSRM este un satelit al PD, dacă recunoaște aceste lucruri şi spune lucrurilor pe nume, atunci îşi taie creanga de sub propriile picioare. De aceea el desigur va nega orice parteneriat pe viitor şi va spune în termeni foarte duri că acest lucru nu va avea lor.
Noi însă am văzut cum a ajuns domnul Dodon preşedinte după cea mai murdară poate campanie din istoria ţării noastre, manipulatorie, mincinoasă, denigratoare. Beneficiarul acelei campanii a fost dumnealui. Noi ştim că secretarul general al PD a confirmat într-o înregistrare audio că Dodon a fost persoana pe care urmau să o ajute şi pe care au ajutat-o şi că Maia Sandu şi partidele de opoziţie antisistem, antioligarhice sunt duşmanii lor reali şi nicidecum PSRM care este un partid satelit şi de comoditate. Respectiv trebuie să spune lucrurilor pe nume şi să nu ne lăsăm duşi în eroare de ceea ce spune Igor Dodon.”
Europa Liberă: De ce insistă pe această idee de alegeri anticipate după cele ordinare?
Ştefan Gligor: „În cazul în care nici un partid nu are majoritate. Majoritatea fiind 51 de mandate care îţi permite să numeşti prim-ministrul, în cazul în care Parlamentul eşuează să voteze un cabinet de miniştri, atunci Parlamentul trebuie dizolvat. Ceea ce vrea să ne spună Igor Dodon în acest context, mesajul pe care-l dă într-o linie cu teza că el nicidecum nu va face coaliţie cu PD, este că el odată ce spune că nu va accepta respectiva coaliţie şi PD, de exemplu, nu va avea suficiente voturi pentru a numi de unul singur prim-ministru şi cabinetul de miniștri, atunci el va opta pentru alegeri anticipate şi nu pentru o coaliţie cu PD şi sateliții acestora. Asta vrea să nu spune Igor Dodon că dacă el va vedea contextual că democraţii nu au obţinut suficient şi tot ce au făcut ei până acum – sistemul electoral mixt, monopol mediatic, resurse administrative, 800 de primari din 900, dacă asta nu va fi suficient ca democraţii să obţină majoritatea, atunci Dodon ne spune că el nu va face coaliţie şi că ar prefera să meargă în alegeri anticipate în care să încerce să câştige el acea majoritate.”
Europa Liberă: Dodon mai admite că ar exista riscul nerecunoaşterii rezultatelor alegerilor.
Ştefan Gligor: „Cred că şi PD deja admite acest risc după tot ce au făcut ei. Acest risc există luând în considerație cât de reactivă a fost opinia UE cu privire la situaţia din ţară, luând în considerație că în rezoluțiile adoptate de Parlamentul European figurează expresii precum instituții controlate de interese oligarhice, justiție selectivă influențată politic ş.a.m.d. UE ne spune că cunoaște situația de aici, spune lucrurilor pe nume şi că nu se va mai lăsa dusă în eroare aşa cum a mai fost. Amintim că recent şi un grup de deputați importanți din APCE au menționat că dacă nu se schimbă sistemul electoral așa cum a fost recomandat de Comisia de la Veneţia acum, în ajunul alegerilor și nu se rectifică toate încălcările, abuzurile, batjocora care s-au întâmplat faţă de acest sistem electoral, atunci există toate premisele de nerecunoaștere a alegerilor.
Mai mult ca atât avem declarația de acum două luni a președintelui PPE, Dahl, care a spus că există deja acum premise de a lua în considerație o potențială nerecunoaștere a alegerilor. Deci tot mai mult în retorica UE şi a Consiliului Europei apare teza nerecunoașterii alegerilor în rezultatul subminării statului de drept, pluripartitismului politic, a proceselor democratice, a tot ce este elementar şi prevăzut inclusiv în Constituția noastră.”
Europa Liberă: Au rămas două luni până la demararea campaniei electorale. Admiteți că în legislativ s-ar mai putea face anumite modificări referitor la data alegerilor, la modificarea anumitor aspecte din legislaţia electorală? Se pare că deja e pus punctul şi nimic nu se mai permite.
Ştefan Gligor: „Asta este direcţia pe care a luat-o PD. Ei au mers în izolare faţă de UE şi SUA. Ei au declarat acest curs pro-Moldova pentru că mai mult nu aveau ce să facă. Ei nu au suficient material să meargă în această campanie parlamentară cu o retorică pro-europeană. UE a fost cel mai vehement critic al modului de a guverna cu care a excelat PD din 2015 încoace. neavând factura necesară ei au declarat acest curs pro-Moldova care este vechi ca lumea, pe care l-au uzat cine vreți din 2000 până în prezent. Asta este în esență nu altceva decât recunoașterea eșecului. Ei au eșuat să construiască sistemul bipolar de coordonate geopolitice – Federaţia Rusă versus UE şi Moldova ca teren de bătălie între acești doi vectori. Democraţii au eşuat să se suprapună peste vectorul european şi să-l monopolizeze. Au eşuat în a convinge cetăţenii că PSRM este cu adevărat unul periculos pentru că toată lumea îl percepe de fapt ca pe un satelit al PD. Este vizibil că PSRM se teme de PD şi execută doleanțele politice ale acestui partid.”
Europa Liberă: În ultimul timp apar mai multe voci care spun că de ce să se arunce atâtea pietre în grădina Partidului Democrat de guvernământ din moment ce şi-a luat acest slogan pro-Moldova dacă şi peste ocean, în America exact cu acelaşi mesaj merg politicienii în campania electorală. De ce să nu se ţină cont că pro-Moldova înseamnă pro-statalitate, pro-prosperitate, pro-dezvoltare, pro-democraţie?
Ştefan Gligor: „Pentru că contează şi conţinutul, nu doar forma. De exemplu, fostul Ambasador SUA în R. Moldova, James Pettit, înţelegea din pro-Moldova stat de drept, democrație funcţională, drepturile omului, funcţionari în serviciu şi în slujba cetăţenilor, organe de urmărire penală independente ş.a.m.d. Asta înţelege James Pettit, prin pro-Moldova. Asta dumnealui spunea şi democraţii l-au prins pe chestia asta, pentru că Ambasadorul SUA a spus de mai lute ori că noi ar trebui să lăsăm la o parte scindarea din societate şi vectorii şi să ne gândim la faptul că nu avem instituţii nefuncţionale, oameni săraci din cauza corupţiei şi instituţiilor corupte, din cauza judecătorilor, procurorilor, avocaţilor şi a întregului sistem care este viciat şi malefic. Asta spunea domnul Ambasador.
Ceea ce înţelege PD întorcând direcţia asta, noi percepem ca izolaționism. Au eşuat să construiască o relaţie cât de cât credibilă cu UE, au eşuat să convingă SUA de pericolul venit din partea Federaţiei Ruse. Nu au decât să recunoască că au fost privați de asistența financiară şi nu au bani elementar să onoreze obligațiile somptuoase. Ei trebuie să recunoască că sunt nevoiţi să plece în izolare şi să îmbrace această izolare în plan internațional al R. Moldova într-un concept frumuşel pe care încearcă să-l drege şi să-l numească pro-Moldova.”
Europa Liberă: Replica PD e că oponenții nu au decât să-i critice şi să spună că totul este un eşec din moment ce a ajuns să guverneze PD şi că fac asta pentru că sunt invidioşi. Răspunsul lor şi mai categoric e că cetăţenii le vor da notă în timpul alegerilor.
Ştefan Gligor: „Le vor da notă, dar din păcate noi nu vom şti care a fost acea notă. CEC este o filială a PD. Şase membri din nouă sunt servili PD. Acei oameni ar putea contribui în mod direct la fraudarea alegerilor. ”
Europa Liberă: Dar cum să fie fraudate alegerile dacă toţi actorii electorali vor avea observatori.
Ştefan Gligor: „Observatorii, inclusiv cei internaţionali, monitorizează exprimarea votului în conformitate cu legile adoptate în ziua votării. Există însă procese foarte importante de până la şi după exercitarea votului. Modul în care este croit sistemul mixt determină în mare parte dacă va fi sau manipulat rezultatul. Sistemul pe care ei l-au adoptat este unul manipulatoriu.”
Europa Liberă: De ce Dvs., societate civilă, partidele din opoziţie care au un interes mai sporit, de ce nu încercaţi să faceţi o numărătoare paralelă a adevăraţilor votanţi?
Ştefan Gligor: „Vorbiţi despre o sarcină care din punct de vedere tehnic îmi pare imposibilă. Avem astăzi o situaţie în care 3,2 milioane de cetăţeni sunt incluși în listele electorale în timp ce numărul oamenilor cu domiciliu în R. Moldova care există oficial înregistraţi, cum arată rezultatele recensământului, este de 2,8 milioane, inclusiv minori.”
Europa Liberă: E o problemă mare şi principială. Cine o să facă ordine în listele electorale?
Ştefan Gligor: „E o problemă artificială. Ordine poate să o facă administrația publică locală în coordonare cu cea centrală. Este un efort pe care trebuie să-l exercite întreaga ţară. Asta nu poate fi făcut de Maia Sandu, Andrei Năstase sau societatea civilă. Noi, cei din societatea civilă putem încerca să arătăm problemele sistemice din societate, reformele cheie, politicile publice, direcţia
Suntem la coada lumii la capitolul corupţie şi infracţionalitate. Suntem pe locul 132 din 137 la capitolul independenţa justiţiei. ...
în care trebuie să mergem, greşelile care se fac. Acesta este rolul nostru. Şi atunci când o guvernare se supără pe faptul că noi contabilizăm greşelile şi minciunile lor nu au decât să o facă. Asta vorbeşte despre faptul că ei nu sunt adecvați în contextul real.
Avem raitinguri proaspete făcut de organizaţiile internaţionale. Suntem la coada lumii la capitolul corupţie şi infracţionalitate. Suntem pe locul 132 din 137 la capitolul independenţa justiţiei. Toată Africa, cu excepția unui singur stat, este deasupra noastră, are justiţie mai independentă decât noi, stat asociat UE. este raportul pentru 2017-2018 al Global Economic Forum. Conform evaluării Băncii Mondiale suntem la capitolul eliberarea autorizațiilor în construcție pe locul 165 din 190. Noi suntem deloc un stat eficient în termeni de administrarea treburilor publice. Şi asta se explică prin instituții capturate, justiție subordonată politic, selectivă şi servilă. Prin eficienţă pentru că totul se bazează pe relaţii personale şi pe fidelitatea faţă de şefii de mai sus ş.a.m.d. Totul se bazează pe nişte principii şi fundaţii absolut putrede.”
Europa Liberă: Ar avea de câştigat statul de drept şi democraţia în R. Moldova dacă ar exista un dialog sincer şi constuctiv între putere şi opoziţie?
Ştefan Gligor: „Cei care azi guvernează nu pot fi sinceri. Ei au pus această mască de aroganță, reticență şi superioritate.”
Europa Liberă: Exact asta spun ei despre adversarii lor.
Ştefan Gligor: „Cum să nu spună un partid care a intrat cu 19 mandate şi are azi 57 de mandate, o majoritate constituită fără alegeri parlamentare anticipate, un partid care controlează 800 de primari din 900. Credeţi că aceşti primari s-au alăturat de bună voie, din dragoste pentru culoarea albastră şi trandafiri?!”
Europa Liberă: Ce soluţii aveţi pentru problemele care s-au acumulat?
Ştefan Gligor: „Soluțiile mele sunt să rămânem cu ochii deschiși și să gândim, să analizăm, să nu credem în ce ni se spune doar prin prisma autorității, că uite avem o instituție, o autoritate, un politician care ne spune brașoave şi trebuie să le credem că, mă
Astăzi se încearcă cea mai mare manipulare şi degradare a democraţiei din ţara noastră – anihilarea conceptului suveranităţii...
rog, el e îmbrăcat la costum. Trebuie să ne învăţăm să ne folosim de capul nostru. Situaţia e dificilă, complexă. În acelaşi timp eu am încredere în cetăţenii noştri aşa săraci, obosiți, disperați, amăgiți cum sunt ei. Ei au demonstrat o intuiție politică extraordinară.
Astăzi se încearcă cea mai mare manipulare şi degradare a democraţiei din ţara noastră – anihilarea conceptului suveranităţii. Puterea actuală încearcă să ne depriveze de dreptul de a decide soarta țării prin alegeri. Ei au anihilat toate inițiativele de referendumuri constituționale sau legislative. Ei au furat rezultatul electoral în alegerile din municipiul Chişinău anulând prin justiţie subordonată politic rezultatele acelor alegeri. Ei încearcă să ne bage în aşa numitele alegeri parlamentare care vor fi nu altceva decât un exerciţiu programat şi simulat în interesul PD. Acest sistem electoral este unul lipsit de orice onestitate şi care contravine tuturor principiilor democratice. Asta e realitatea pe care o trăim. Putem schimba lucrurile doar dacă ne informăm corect.”