Țihanovska le cere oficialilor americani sprijin pentru mișcarea democratică din Belarus

Liderul opoziției din Belarus, Sviatlana Țihanovskaia

Liderul opoziției din Belarus, Sviatlana Țihanovskaia, a declarat că Statele Unite analizează posibilitatea să sporească asistența tehnologică pentru jurnaliștii și activiștii care lucrează în Belarus.

Țihanovskaia a făcut acest comentariu după întâlnirea pe care a avut-o cu secretarul de stat Antony Blinken și cu alți înalți oficiali și legislatori americani la Washington. Ea spune că a fost asigurată de sprijinul deplin pentru mișcarea democratică din Belarus și că ea și oficialii „au vorbit despre furnizarea de echipamente și tehnologie pentru jurnaliștii și activiștii din Belarus" și despre modalități de „a ocoli dezinformarea difuzată de regimul dictatorial al lui Alexandr Lukașenka".

Adjunctul secretarului de stat Wendy Sherman s-a întâlnit cu Sviatlana Tihanovskaia pe 28 aprilie, iar Blinken s-a alăturat grupului pentru o parte din întâlnire, potrivit purtătorului de cuvânt Ned Price. S-a discutat despre sprijinul fără rezerve acordat de regimul lui Lukașenka războiului neprovocat al Rusiei împotriva Ucrainei și despre eforturile SUA de a trage la răspundere regimul pentru complicitatea cu crimele de război și pentru „reprimarea susținută a drepturilor omului și a libertăților democratice”.

Sviatlana Țihanovskaia, pe care guvernele occidentale și opoziția belarusă o consideră că câștigătoarea de drept a alegerilor din 2020, și-a continuat vizita la 29 aprilie, întâlnindu-se cu președintele Camerei Reprezentanților, Nancy Pelosi (democrată-California) și cu mai mulți senatori americani. Ea a declarat că ea și Pelosi „au căzut de acord că Belarus ar trebui să fie o prioritate mai mare pentru Statele Unite”.