Țările din sudul UE cer un concept pentru relansarea turismului la vară

Turismul și zborurile aeriene sunt pentru moment sectoarele cele mai afectate de pandemia de coronavirus, se arată într-o declarație comună a nouă țări din sudul UE, care cere mai mult sprijin financiar pentru aceste sectoare din partea Bruxelles-ului.

Turismul oferă peste 22 de milioane de locuri de muncă în UE , echivalentul a peste 11% din totalul angajaților și reprezintă aproape 10% din economia europeană.

Miniștrii turismului din cele 9 state sudice, care depind în mare parte de turism, atrag însă atenția că relansarea acestui sector depinde de relansarea zborurilor aeriene, or pentru aprilie se așteaptă o scădere de aproape 90% a traficului aerian. Pentru tot anul, traficul aerian ar putea înregistra o scădere de 45% până la 57% , depinzând de ritmul în care se va reveni la o anumită normalitate.

Bilanțul cazurilor de coronavirus confirmate la scară globală a trecut de 3 milioane luni, potrivit unui calcul făcut de Reuters. Aceeași sursă spune că potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, cele 3 milioane de infecții consemnate în mai puțin de patru luni sunt comparabile ca număr cu cele 3-5 milioane de cazuri de boală gravă provocate anual în lumea întreagă de gripa sezonieră. Bilanțul deceselor legate de COVID-19 la scară globală ajunsese luni la 205 000, iar raportul decese-infectări este de aproape unul la șapte.