Țările europene continuă să renunțe treptat la restricțiile impuse din cauza pandemiei de COVID-19.
În Austria, de pe 1 mai, au fost anulate măsurile ce au restricționat libera circulație. Este permisă adunarea în grupuri de până la 10 persoane, dar obligativitatea de a purta mască în locuri publice rămâne în vigoare. S-au deschis magazinele mari și întreprinderile din domeniul prestării serviciilor.
În Cehia, autoritățile au revăzut din nou graficul relaxării restricțiilor, permițând deja, de pe 11 mai, acțiunile cu participarea a 100 de persoane, vor fi deschise teatrele și cinematografele (numărul spectatorilor fiind însă unul limitat), precum și centrele comerciale și muzeele. De pe 1 mai a fost lansată o aplicație mobilă numită „carantina inteligentă”, ce permite rețelelor de telefonie mobilă urmărirea utilizatorilor și stabilirea, în cazul confirmării diagnozei COVID-19, a contactelor pe care le-au avut aceștia cu alte persoane. Utilizarea aplicației nu este obligatorie, ci benevolă.
În Spania, după mai bine de o lună și jumătate, începând cu 2 mai, vor fi permise plimbările și practicarea sportului în aer liber.
În Franța, cea mai mare parte a măsurilor de carantină va fi anulată de pe 11 mai, însă președintele Emmanuel Macron a avertizat că, deocamdată, criza nu a fost depășită.
Carantina rămâne în vigoare în Marea Britanie, care a introdus restricțiile mai târziu decât alte țări și unde rată de infectări este acum mai mare decât în Franța, Italia și Spania. În acestea din urmă, care au avut cel mai mult de suferit de pe urma epidemiei în Europa, numărul de îmbolnăviri și decese descrește lent, însă rămâne, în medie, la 2-3 mii pe zi și, respectiv, câteva sute.
Potrivit datelor oficiale, în lume, peste 3,3 milioane de oameni s-au infectat cu noul coronavirus și peste 230 de mii au murit – cele mai multe cazuri de îmbolnăviri și decese sunt în Statele Unite ale Americii.