Țările europene implicate în tratatul nuclear cu Iranul spun că negocierea acestuia este „urgentă”

Diplomații din cele trei țări europene implicate direct în negocierile pentru a da un nou suflu acordului nuclear cu Iranul au subliniat caracterul „urgent” al discuțiilor.

### Vezi și... ### Acord nuclear sau sancțiuni. La Washington se discută scenarii pentru Iran

A opta rundă de negocieri care a inceput pe 27 decembrie la Viena a avut ca scop revigorarea acordului, acord care a fost blocat după ce Statele Unite s-au retras din acord în 2018 și au reimpus sancțiuni dure împotriva regimului de la Teheran. Acordul din 2015 a limitat programul nuclear al Iranului în schimbul reducerii sancțiunilor. Iranul, care susține că programul său nuclear are doar scopuri civile, a reacționat la retragerea americana prin intensificarea treptată a activităților sale și prin îmbogățirea uraniului cu mult peste pragurile permise în acordul inițial.

Negocierea este urgentă... E limpede că ne apropiem de punctul în care escaladarea programului său nuclear de către Iran va fi golit complet JCPOA” , au declarat negociatorii din Marea Britanie, Franța și Germania într-o declarație comună referindu-se la denumirea oficială a acordului , folosind acronimul său. „Asta înseamnă că avem săptămâni, nu luni, pentru a încheia un acord înainte ca beneficiile esențiale din acord să fie pierdute” se arată în declarație. China și Rusia participă și ele direct la eforturile de reluare a acordului.