Linkuri accesibilitate

Ştiri

Gruparea Hamas respinge ideea unui armistiţiu cu Israelul

Gruparea extremista Hamas si alte patru organizatii palestiniene au respins ideea, lansata de Egipt, de a oferi Israelului un armistitiu – oferta vazuta drept un factor esential pentru deblocarea negocierilor de pace.

Ştirea zilei

La Cairo sint reunite 13 organizatii palestiniene – discutind despre posibilitatea de a oferi Israelului un acord de încetare a focului. Pozitia adoptata de Hamas a adus discutiile in impas. Hamasul afirmă insa ca sustine in continuarea intelegrea la care s-a ajuns ieri, si anume sa se ofere un armistitiu conditionat.

Rusia Unită pare să fi cîştigat alegerile legislative din Federaţia Rusă

Alegerile pentru Duma de stat din Rusia au fost cistigate, potrivit primelor rezultate preliminare, de partidul pro-Kremlin, Rusia Unita. Dupa numararea a aproape 3 la suta din voturi,

Ştirea zilei

Rusia Unita ar fi obtinut peste 36 la suta din voturi, urmata de partidul ultra-nationalistului Vladimir Zirinovski cu 15,6 la suta si de Partidul comunist cu 13.2 la suta.

Un sondaj realizat insa la iesirea din centrele de votare, care acopera intreaga tara, arata ca pe locul doi s-ar afla comunistii, urmati de partidul lui Jirinovski.

Theodor Stolojan: Un singur tur de scrutin ar fi o palmă la adresa democraţiei

Preşedintele liberal Theodor Stolojan a declarat că PNL va lupta cu toate forţele pentru ca propunerea PSD de a se organiza un singur tur de scrutin la alegerile locale să nu fie pusă în practică.

Ştirea zilei

"PSD nu încearcă decît să-şi păstreze primarii pe care-i are acum şi care s-ar putea folosi de bugetele locale pentru campania electorală. Un singur tur de scrutin ar însemna să legiferăm corupţia şi să dăm o palmă democraţiei, de aceea vom lupta cu toate mijloacele parlamentare pentru ca acest lucru să nu se întîmple" - a spus Stolojan duminică la Arad.

Vicepreşedintele PSD Şerban Mihăilescu a declarat, marţi, că partidul de guvernămînt îşi menţine propunerile privind calendarul electoral, însă este deschis negocierilor din comisia parlamentară constituită pentru modificarea legilor electorale, astfel încît soluţia finală să fie luată în consens. El a precizat că PSD propune ca alegerile locale să aibă loc în în 6 iunie 2004, primul tur al alegerilor prezidenţiale şi alegerile parlamentare în 12 decembrie, iar al doilea tur al alegerilor prezidenţiale în 19 decembrie.

Mihăilescu a spus că PSD îşi menţine propunerea privind organizarea alegerilor locale într-un singur tur de scrutin, arătînd, însă, că există şi o variantă de discuţii ca, în cazul în care un primar nu va fi ales cu majoritate plus unu din voturile valabil exprimate, să se organizeze al doilea tur de scrutin.

PS propune o nouă tentativă de înscriere a alianţei Dreptate şi Adevăr

Partidul Democrat propune depunerea unei noi cereri de înscriere a alianţei PNL-PD la Tribunalul municipiului Bucureşti sub denumirea "Dreptate şi Adevăr"

Ştirea zilei

şi avînd pe siglă cîte un punct după fiecare dintre cele două majuscule ale numelui. Anunţul a fost făcut, duminică, într-o conferinţă de presă de liderul democrat Traian Băsescu, care a precizat că propunerea PD va fi discutată, luni, în cadrul Consiliului Naţional de Conducere al Alianţei.

Generalul Ricardo Sanchez: Saddam Hussein se ascunde în continuare în Irak

Fortele de coalitiei din Irak contina sa-l caute pe fostul lider irakian Saddam Hussein - a declarat generalul Ricardo Sanchez, comandantul fortelor americane.

El a aratat ca ramine foarte grea localizarea lui Saddam Hussein, dar potrivit informatiilor, el s-ar afla in continuare in Irak.

Pe de altă parte, generalul Sanchez a declarat ca se astepata la o intensificre a atacurilor de gherila, pe masura ce se apropie transferul puterii in mîinile unui guvern irakian în iunie anul viitor.

Schroeder şi Berlusconi nu vor accepta orice compromis în privinţa Constituţiei Europene

Reuniti la Berlin, cancelarul german Gerhard Schroeder si premierul Italiei Silvio Berlusconi au declarat ca nu vor renunta la proiectul unei constitutii europene. Documentul urmeaza sa fie discutat si aprobat la reuniunea la nivel inalt a Uniunii Europene, care va avea loc saptamina viitoare la Roma. Cei doi au tinut sa precizeze ca nu vor accepta insa orice compromis, numai pentru a garanta adoptarea constitutiei.

Ahmed Qurei: acordul de încetare a focului nu poate fi unilateral

Premierul palestinian Ahmed Qurei a declarat ca palestinienii doresc un acord de incetare a focului cu Israelul, dar numai daca Israelul renunta la toate atacurile impotriva civiilor palestinieni.

Vorbind la Cairo, Qurei a tinut sa precizeze ca nu poate fi insa vorba de un armistitiu unilateral.

Ieri, la Cairo a avut loc o reuniune a gruparilor palestiniene, care au cazut de acord sa puna capat atacurilor teroriste pe teritoriul Israelului.

Cluj: studenţi moldoveni demonstrează împotriva planului rusesc de federalizare a Republicii Moldova

Aproape o sută de studenţi din Republica Moldova au demonstrat pe strazile din Cluj impotriva planului de federalizare a republicii, propus de Rusia. Potrivit agentiei Mediafax, tinerii su cerut guvernului roman si premierului Adrian Năstase să se opună asa-numitului memorandum Kozak. Ei i-au cerut premierului român o mai mare implicare a Guvernului prin intermediul forurilor internaţionale în rezolvarea conflictului transnistrean .

Protestatarii mai solicită autorităţilor de la Bucureşti, într-un memoriu, să condamne acţiunile în forţă ale administraţiei comuniste împotriva manifestanţilor de la Chişinău, acţiuni care contravin normelor de drept internaţional.

Marşul studenţilor basarabeni a fost şi unul de solidaritate cu mişcările opoziţiei democratice de la Chişinău. Cristian Jardan, unul dintre protestatari, crede că Guvernul României va lua act de apelul studenţilor.

"Noi credem că singura soluţie de ieşire din criza în care se află Republica Moldova este integrarea ei în structurile euro-atlantice prin România", a subliniat Jardan.

Pe parcursul marşului, studenţii au purtat steaguri tricolore şi au scandat sloganuri ca "Rusia nu uita, Basarabia nu-i a ta!", "Jos comuniştii!", "Vrem în România Mare, nu vrem federalizare!" şi "Vrem în Europa!".

Încheierea alegerilor legislative din Federaţia Rusă

In Rusia au loc alegeri pentru Duma de stat, camera inferioara a parlamentului. Comisia electorala centrala a validat deja votul, dupa ce participarea a depasit 25 la suta. Pina la prinz, participarea fusese de peste 32 de la suta. Ultimele centre de votare s-au închis la ora 20.

23 de partide sint in competitie pentru 450 de mandate, dar toate sondajele de opinie indica faptul ca scrutinul va fi cistigat, detaşat, de partidul pro-Kremlin Rusia Unita.Împreuna cu aliatii săi, Rusia Unita spera sa ciştige majortatea absoluta in parlament.

TSD cere 42 de locuri pe listele de deputaţi ale PSD

Peste 200 de tineri au participat sîmbătă la Teatrul Tineretului din Piatra Neamţ la lucrările Consiliului Naţional al TSD, condus de preşedintele organizaţiei, Victor Ponta. Cu aceasta ocazie s-a anuntat ca organizaţia doreşte ca 42 locuri de candidaţi pentru funcţia de deputaţi pe listele PSD să fie alocate tinerilor.

Acord condiţionat de încetare a atacurilor sinucigaşe contra Israelului

Facţiunile palestiniene au încheiat negocierile de încetare a focului de la Cairo, printr-un acord condiţionat de încetare a atacurilor sinucigaşe anti-israeliene.

Ştirea zilei

Proiectul de declaraţie finală de la sfîrşitul convorbirilor – elaborat de toate cele 13 facţiuni – nu se referă însă la încetarea atacurilor asupra militarilor sau a coloniştilor evrei din teritoriile ocupate.

Comunicatul final blamează Israelul pentru eşecul unei anterioare încetări unilaterale a focului, declarată de facţiunile palestuiniene în luna iunie, care s-a prăbuşit două luni mai târziu. În document se reafirmă faptul că facţiunile palestiniene sunt gata să renunţe condiţionat la atacurile împotriva civililor.

Reprezentanţi de rang înalt ai facţiunilor se vor întâlni astăzi pentru a da aprobarea finală proiectului de rezoluţie.

Dubai Ports International va opera un terminal de containere la Constanţa

Dubai Ports International, o companie de management şi consultanţă portuară din Dubai, a câştigat licitaţia pentru operarea unui nou terminal de containere din portul Constanţa – anunţă o publicaţie din Emiratele Arabe Unite.

Dubai Ports International a câştigat contractul de operare în faţa unor companii rivale din Italia, Spania, Malta şi România.



Terminalul de la Constanţa va fi cel mai mare de la Marea Neagră, iar contractul obţinut de firma din Dubai implică concesionarea pe 18 ani.

Operaţiunile la noul terminal ar urma să înceapă în primul trimestru din 2004. Dubai Ports International se află la primul contract în Europa, dar firma este prezentă în Orientul Mijlociu, Africa şi Asia.

Raid aerian american în sud-estul Afganistanului - 9 victime colaterale

Armata americană a anunţat că nouă copii au fost găsiţi morţi după un raid aerian american asupra unor presupuse ţinte teroriste din sud-estul Afganistanului.

Putătorul de cuvânt militar Christopher West a afirmat că un avion de tipul A-10 a bombardat ieri o zonă aflată la sud de localitatea Ghazni, acolo unde se bănuia că s-ar ascunde un “cunoscut terorist”. După raid, forţele coaliţiei au cercetat zona şi au descoperit atît cadavrele ţintei raidului, dar şi pe cele a nouă copii.

Armata americană şi-a exprimat regretul pentru pierderile de vieţi omeneşti nevinovate. Vestea despre raidul aerian a venit după ce tot ieri 18 persoane au fost rănite într-un atentat comis într-o piaţă din Kandahar.

23 de partide îşi dispută în cadrul legislativelor din Rusia cele 450 de mandate din Duma de Stat

În Rusia sunt în plină desfăşurare alegeri parlamentare pentru camera inferioară a legislativului de la Moscova. 23 de partide îşi dispută cele 450 de locuri din Duma de Stat.

Între acestea şi partidul Rusia Unită, susţinut de preşedintele Vladimir Putin. Vor intra în parlament doar formaţiunile care depăşesc pragul de 5 la sută din voturi.

Peste 1100 de observatori internaţionali, din 48 de ţări, au fost acreditaţi pentru a supraveghea alegerile.

OSCE a declarat înaintea scrutinului de astăzi că recenta campanie electorală din Rusia a fost distorsionată de orientarea pro Kremlin a mediilor de informare ruseşti.

La cele aproape 100 de mii de secţii de votare din întreaga Rusie au fost puternic întărite măsurile de securitate, după atentatul de vineri, din apropiere de Cecenia, asupra unui tren de pasageri, soldat cu moartea a 42 de persoane şi rănirea a aproape 200.

Directorul Direcţiei drumuri şi poduri Craiova reţinut sub acuzaţia de luare de mită

Directorul general al Direcţiei regionale de drumuri şi poduri Craiova, Petre Ciubotea a fost reţinut de Parchetul Naţional Anticorupţie sub acuzaţiile de trafic de influenţă şi luare de mită.

Directorul general a fost reţinut după ce a primit mită în valoare de zece mii de euro de la cel care l-a denunţat. În schimbul banilor el a promis că îi va influenţa pe reprezentanţii unei societăţi comerciale pentru încheierea, derularea şi efectuarea la timp a obligaţiilor contractuale asumate faţă de firma denunţătorului.

În plus, în calitatea sa, Ciubotea a promis că poate dispune să nu fie înaintate instanţei de judecată mai multe contestaţii formulate împotriva unor procese-verbale de constatare a contravenţiilor încheiate faţă de o altă firmă a aceluiaşi denunţător.

În perioada martie-decembrie 2003, directorul a mai pretins şi primit, de la aceeaşi persoană, în mai multe tranşe, suma de 460 de milioane de lei, în aceleaşi scopuri.

Ciobotea a fost numit în funcţie în anul 2001 şi a ocupat, din anul 2000, funcţia de consilier municipal din partea PSD. El şi-a dat demisia, vineri, din funcţia de consilier, iar Biroul Municipal al PSD a decis, sîmbătă, excluderea sa din partid.

Ion Iliescu califică drept josnică echivalarea lui decembrie 89 cu un putch

Preşedintele Ion Iliescu a calificat drept "indecente, imorale, antinaţionale şi josnice" afirmaţiile potrivit cărora în decembrie 1989 în România a avut loc o lovitură de stat.

Iliescu a mai spus că, în fiecare an cînd se apropie aniversarea revoluţiei din decembrie 1989, se declanşează "campanii de denigrare", care dovedesc o atitudine "josnică şi antinaţională", deoarece "denigrează România şi prestigiul ei".

"Să vii să spui că în România nu a fost revoluţie, ci lovitură de stat arată o atitudine indecentă, imorală, antinaţională şi lipsă de cultură politică elementară"- a mai comentat Iliescu.

Preşedintele a făcut aceste afirmaţii la Congresul Blocului Naţional al Revoluţionarilor. El a recomandat cu acest prilej participanţilor la congres să-i citească lucrarea "Revoluţia română", în care explică tot ce s-a întîmplat în decembrie 1989.

Alianţei DA i se respinge cererea de a fi înregistrată în rîndul partidelor politice

Curtea de Apel Bucureşti a respins înregistrarea Alianţei "Dreptate şi Adevăr PNL-PD" în registrul partidelor politice.

Ştirea zilei

Purtătorul de cuvînt al Alianţei, Călin Popescu Tăriceanu a afirmat că modul în care a procedat Curtea de Apel Bucureşti este ruşinos, deoarece a respins înregistrarea Alianţei PNL-PD fără o bază legală şi a redactat hotărîri care dau naştere la interpretări.

Vicepreşedintele liberal a arătat că modul în care a fost redactată hotărîrea Curţii de Apel "face să planeze, în continuare, dubii serioase privind corectitudinea actului de Justiţie în România".

Preşedintele PNL, Theodor Stolojan declara, în cursul acestei săptămîni, că, în cazul în care instanţa Curţii de Apel va respinge definitiv înregistrarea Alianţei, reprezentanţii celor două partide vor reclama acest caz la instituţiile europene abilitate.

Ieri, Stolojan s-a declarat optimist în ceea ce priveşte înscrierea în cele din urmă a Alianţei PNL-PD în registrul partidelor politice.

Atentat în centrul Kandaharului

La Kandahar, in sudul Afganistanului, cel putin 18 persoane au fost ranite, dupa ce o bomba a explodat in principala piata a orasului. Politia a pus atacul terorist pe seama luptatorilor Taliban si a retelei teroriste Al Qaida.

Explozia survine cu numai citeva zile inainte de convocarea unei noi adunari nationale: Loya Jirga, care urmeatza sa adopte noua constitutie a tarii – preconditia pentru organizarea primelor alegeri generale libere.

Alegeri legislative în Federaţia Rusă

Duminica au loc in Rusia alegeri generale. Forţele opoziţiei au decis să se alăture rivalilor lor comunişti în operaţiunea de monitorizare a scrutinului la toate cele aproape 95 de mii de centre de vot din întreaga ţară.

Acţiunea este întreprinsă pe fundalul temerilor privind posibilitatea ca partidele pro-Kremlin, inclusiv formaţiunea Rusia Unită, care se bucură de sprijinul preşedintelui Vladimir Putin, să recurgă la presiuni pentru a manipula opinia publică înaintea scrutinului.

Majoritatea analiştilor consideră deosebit de importantă monitorizarea alegerilor de mîine. Vor fi prezenţi circa 1.150 de observatori neafiliaţi vreunui partid politic, inclusiv din partea OSCE, a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, din Comunitatea Statelor Independente şi din Rusia. Numai că, susţin unii critici, astfel de observatori nu se află întotdeauna destul de aproape de miezul acţiunii pentru a se putea asigura de corectitudinea înregistrării alegătorilor şi a numărării voturilor.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG