Linkuri accesibilitate

Ştiri

Greva sindicatelor de la Metro declarată ilegală

Un tribunal din Bucureşti a decis că greva declanşată de Uniunea Sindicatelor Libere Metrou este ilegală. Hotărârea judecătorilor poate fi atacată cu recurs în 10 zile. Legalitatea grevei declanşate de USLM a fost contestată de administraţia Metrorex.

Indemnizaţiile de asigurări sociale vor fi asigurate din fondul asigurării de sănătate

De la 1 ianuarie, 2006, indemnizaţia pentru îngrijirea copilului bolnav va fi acordată, pentru o perioadă de maximum 45 de zile calendaristice pe an, faţă de 14 zile cât se acordă în prezent. Decizia a fost luata de guvern printr-o ordonanţă de urgenţă. Tot de anul viitor, fondurile necesare pentru finanţarea concediilor şi a indemnizaţiilor de asigurări sociale, cu excepţia indemnizaţiei pentru creşterea copilului, vor fi asigurate din bugetul asigurării sociale de sănătate. În prezent, fondurile sunt asigurate de la bugetul de asigurări sociale de stat

Rene van der Linden cere investigarea chestiunii prezumtivelor centre CIA

Presedintele Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei, Rene van der Linden a cerut tuturor statelor membre sa coopereze – fara rezerve – la investigatia legata de alegatiile ca Agentia Centrala de Informatii a Statelor Untie – ar fi intretinut baze de detenie secrete in anumite tari europene.

Preşedintele Băsescu dezminte existenţa prezumtivă a unor centre de detenţie secrete

Intr-un interviu acordat agentiei de presa France Presse, presedintele Traian Basescu a declarat că "în Romania nu există astfel de închisori secrete. Îi invităm pe toţi cei interesaţi să inspecteze bazele militare aflate indiferent în ce loc pe teritoriul românesc" - a mai spus presedintele roman.

Procesele teroriştilor prezumtivi judecate de tribunale militare sînt ilegale

Un tribunal din Statele Unite a decis ca procesele intentate teroristilor prezumtivi in instante militare speciale sint ilegale. Procesele au fost suspendate pina la verdictul definitiv al Curtii Supreme.

Ştirea zilei

Ministrul american al justitie, Alberto Gonzales a declarat insa astazi ca in opinia sa, aceste tribunale sint justificate de conditiile speciale in care se duce razboiul impotriva terorismului.

George Soros cere guvernelor est europene să ducă o politică activă de integrare a romilor

Romania a preluat presedintia Comitetului international de coordonare a decadei de incluziune a romilor din centrul si estul Europei, program la care participa 9 tari.

Aflat cu aceasta ocazie la Bucuresti, miliardarul american George Soros a apelat la guvernele central si est europene, sa duca o politica activa in acest sens.

Potrivit unui sondaj, finantat de fundatia Soros si de Banca Mondiala, nici romii, nici majoritarii nu cred in sansele de integrare sociala a minoritatii roma.. Datele sondajului vor fi publicate in zilele urmatoare.

Cerere ca Rusia să-şi respecte angajamentele luate la Istanbul

La Chisinau, sefa misiunii americane pe linga OSCE, ambasadoarea Julie Finley a cerut din nou Rusiei sa-si respecte angajamentele luate la reuniunea OSCE din 1999 privind retragerea trupelor si munitiilor din Transnsitria.

BERD constată un reviriment al economiei în Ucraina şi Georgia

Economiile din Ucraina si Georgia au avut numai de profitat de pe urma democratizarii – se arata intr-un recent raport al Bancii Europene pentru Recosntructie si Dezvoltare, prezentat la Moscova. In contrast, economia rusa si cea a altor republici fost-sovietice au inregistrat progrese mai mici.

Kiev: parlamentul asigură independenţa mediilor în campania electorală

Parlamentul ucrainean a aprobat o lege care interzice autoritatilor sa intervina sau sa investigheze grupurile media pe perioada campaniei electorale pentru alegerile parlamentare

Ştirea zilei

Sint eliminate astfel prevederile unei alte legi care permitea Comisiei electorale centrale sa inchida orice publicatie, acuzata ca ar fi incalcat regulile de reflectare a campaniei electorale. Aceasta lege restrictiva fusese utilizata in timpul campaniei pentru alegerile prezidentiale. Cu toate acestea, atunci, opozita a cistigat scrutinul.

Beijing: confirmarea a doua noi focare de gripă aviară.

China a confirmat aparitia a doua noi focare de gripa aviara. In ultima luna s-au confirmat 13 focare de gripa aviara si decesul unei persoane.

Paris: turbulenţele din suburbii scad în intensitate

In Franta, dupa trei saptamini de violente in suburbiile Parisului si al altor orase, nivelul atacurilor a scazut considerabil. Noaptea trecuta au fost incendiate numai 98 de masini – fata de peste 1.400 in noaptea de 6 noiembrie. Cu toate acestea, stare de urgenta ramine in vigoare – pentru inca trei luni.

Viena: arestarea istoricului britanic negationist David Irving

Controversatul istoric britanic David Irving, cunoscut pentru tezele sale negationiste, a fost arestat in Austria. In 1989, autoritatile de la Viena au emis un mandat de arestare impotriva lui Irving, acuzat ca a incalcat legea austriaca ce interzice negarea Holocaustului.

Parlamentul de la Pristina adoptă o rezoluţie în sprijinul independenţei provinciei Kosovo

Parlamentul regiunii Kosovo a adoptat o rezolutie prin care se cere independenta de Serbia. Kosovo se alfa sub administratia ONU. Rezolutia, au precizat parlamentarii, va fi numai un ghid pentru negocierile privind statutul definitiv al regiunii. Marti, parlamentul sirb a adoptat o rezolutie care respinge independente regiunii Kosovo – independenta care nu este sustinuta nici de marile puteri occidentale.

Tunis: reuniune internaţională consacrată Societăţii Informaţionale

În Tunisia începe summit-ul de trei zile asupra Societăţii Informaţionale cu mii de participanţi din întreaga lume. La deschiderea reuniunii sponzorizată de ONU, Secretarul General Kofi Annan a declarat că obiectivul ei este consolidarea Internet-ului şi că Statele Unite merită recunoştinţă pentru a fi făcut Internetul acesibil întregii lumi. Annan a mai spus că Naţiunile Unite nu intenţionează să supravegheze sau să controleze Internetul.

Estonia ratifică tratatul de aderare a României şi Bulgariei la UE

Estonia a ratificat tratatul de aderare a României şi Bulgariei la Uniunea Europeană. După Grecia, Slovacia, Ungaria, Slovenia şi Cipru, Estonia este cea de a şasea ţară care ratifică tratatul.

Beijing: confirmare primelor cazuri de gripă aviară la oameni

În China au fost confirmate primele cazuri de gripă aviară la oameni: două în provincia Hunan şi un al treilea la Anhui, în partea de răsărit a ţării. La Bruxelles, Uniunea Europeană a prelungit pînă la 31 ianuarie interdicţia importurilor de păsări vii.

Raportor ONU cere verificarea acuzaţiilor de tortură în centre de detenţie americane şi irakiene

Potrivit raportorului special pentru tortură al Naţiunilor Unite, Manfred Nowak, este necesară o investigaţie independentă pentru verificarea acuzaţiilor de tortură în centre de detenţie americane şi irakiene. Cererea sa în acest sens urmează descoperirii de către forţe americane a circa 170 de deţinuţi, majoritatea suniţi, într-o clădire a ministerului de interne irakian de la Bagdad. După cum a afirmat premierul irakian Ibrahim al-Jaafari deţinuţii au fost înfometaţi şi există dovezi că unii din ei au fost torturaţi.

Purtarea în public a stelei roşii rămîne un delict penal în Ungaria

Tribunalul municipal din Budapesta a decis menţinerea verdictului pronunţat de o altă instanţă în cazul politicianului Atilla Vajnai, condamnat la un an cu suspendarea pedepsei, pentru că a purtat în public steaua roşie, simbol comunist interzis în Ungaria. În 1993 în Ungaria a fost adoptată o lege care interzice afişarea în public a simbolurilor dictaturilor de stînga şi de dreapta.

Depistarea la Arad a unei reţele moldo-române de traficanţi cu migranţi

O reţea de traficanţi cu migranţi formată din cetăţeni români şi moldoveni a fost descoperită la Arad, unde au fost făcute mai multe reţineri după ce la graniţa cu Ungaria au fost găsite într-un microbuz 15 persoane, majoritatea provenind din Republica Moldova. Cercetările au scos în evidenţă că ieşirea ilegală din România a grupului a fost aranjată de membrii unei reţele de traficanţi de persoane care era în atenţia autorităţilor de câteva luni.

Institutul de istorie din Polonia dezminte acuzaţiile împotriva lui Lech Walesa

Institutul de istorie din Polonia a făcut cunoscut că nu există nici o dovadă care să confirme acuzaţia în sensul că fostul preşedinte şi fondator al sindicatului Solidaritatea, Lech Walesa, ar fi colaborat cu securitatea fostului regim comunist.

Seul: George Bush participă la summitul forumului Asia - Pacific

Preşedintele George Bush se află în Coreea de sud cu prilejul summitului forumului pentru Cooperarea Economică Asia-Pacific. Cu prilejul vizitei pe care anterior a întreprins-o la Tokio, George Bush a îndemnat China să urmeze exemplul Taiwan-ului:

Ştirea zilei

Ministrul de externe chinez, Li Yhaoxing a respins cele spuse de Bush, susţinînd că poporul chinez nu trebuie să dea atenţie celor care încearcă să-i zdruncine încrederea, mai ales cînd e vorba de dragostea de patrie”.

Utilitatea Pactului de Stabilitate în Balcani va duce cel mult pînă în 2009

Pactul de Stabilitate în Balcani ar putea fi desfiinţat pînă în 2009 pe măsură ce situaţia în regiune se stabilizează odată cu extinderea Uniunii Europene în zona balcanică. Afirmaţia a fost făcută de coordonatorul special al Pactului, Erhard Busek, care a adăugat că o parte din activitatea Pactului, încă necesară, urmează să fie preluată de o viitoare organizaţie.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG