Linkuri accesibilitate

Ştiri

Ziua trei a grevei generale a sindicatelor feroviare

Greva declanşată de sindicatele din calea ferată trebuie rezolvată de ministerul transporturilor - a afirmat premierul Călin Popescu Tăriceanu, care a apreciat că acceptarea tichetelor de masă în locul majorărilor salariale ar fi cea mai bună soluţie.



Mecanicii de locomotivă şi angajaţii din depourile CFR au intrat astăzi în a treia zi de grevă generală, după ce negocierile cu administraţia au eşuat joi.

Birou al Comisiei Europene la Bagdad

Comisia Europeană îşi va deschide un birou la Bagdad în următoarele cîteva luni. Decizia a fost luată după vizita în Irak a unei delegaţii la nivel înalt a Uniunii Europene.

Jacques Chirac pledează pentru continuarea procesului de ratificare

Ratificarea constituţiei Uniunii Europene trebuie să continue în pofida respingerii documentului de către electoratul francez şi cel olandez - a afirmat preşedintele Franţei Jacques Chirac, care s-a întîlnit astăzi la Paris cu cancelarul german, Gerhard Schroeder.

În ce priveşte bugetul unional - o chestiune de dezacord între Franţa şi Marea Britanie, care a decis să nu organizeze un referendum asupra constituţiei - Chirac a îndemnat guvernul de la Londra să accepte un compromis: "prietenii noştri britanici trebuie să înţeleagă că totul este în schimbare şi de aceea poverile care revin fiecăruia dintre noi trebuie să fie împărţite în mod echitabil".

La convorbiri avute tot astăzi, premierii noilor membre ale Uniunii Europene: Republica Cehă, Slovacia, Ungraia şi Polonia au subliniat deasemeni că ratificarea constituţiei UE trebuie să continue.

Bishkek: asasinarea unui parlamentar kirghiz

Un membru al parlamentului kirghiz a fost asasinat. Este vorba de Jirgalbek Surabaldiev, care a fost împuşcat în centrul capitalei Bishkek. Există cîteva supoziţii cu privire la motivul crimei, după cum a afirmat un deputat kirghiz: "e foarte greu să tragem o concluzie în momentul de faţă. De la o dispută vizînd împărţirea proprietăţii pînă la politică – orice e posibil. Dar asasinatul are un impact negativ asupra imaginii parlamentului, situaţia începe să fie periculoasă, numai în ultima lună au fost comise atentate împotriva a doi deputaţi".

Chişinău: Parlamentul cere retragerea trupelor ruse pînă la sfîrşitul anului

Republica Moldova va acorda Rusiei răgaz pînă la sfîrşitul anului curent pentru a-şi retrage trupele din Transnistria. Declaraţia în acest sens a fost semnată de 96 din cei 101 membri ai parlamentului de la Chişinău.

Scrisoare de avertisment de la Bruxelles

Comisia Europeană a adresat scrisori de avertisment României şi Bulgariei, îndemnîndu-le să accelereze ritmul adoptării normelor UE dacă vor să se alăture Uniunii Europene la data preconizată de Întîi ianuarie 2007.

Ştirea zilei

Purtătoarea de cuvînt pentru extindere a Comisiei Europene, Krisztina Nagy a subliniat că în cazul în care România şi Bulgaria nu vor îndeplini destul de curînd toate obligaţiile asumate, aderarea celor două ţări ar putea fi amînată pînă în anul 2008.

Purtătorul de cuvînt al guvernului român, Oana Marinescu a precizat că scrisoarea de avertisment face parte din instrumentele de monitorizare convenite cu Uniunea Europeană. Oana Marinescu a amintit că între momentul în care a fost făcută evaluarea Comisiei Europene - în luna mai - şi momentul în care a fost primită scrisoarea, România a înregistrat progrese în toate domeniile semnalate, mai ales în ce priveşte agricultura şi concurenţa.

Guvernul de la Tashkent respinge o comisie de anchetă internaţională

Autorităţile uzbece au respins din nou cererile pentru o investigaţie internaţională pe marginea actelor de violenţă care au avut loc luna trecută în oraşul Andijan. Ministerul de externe de la Tashkent a dat publicităţii o declaraţie în care reafirmă că va iniţia propria sa investigaţie.

Gianfranco Fini susţine aderarea României la Uniunea Europeană

Italia doreşte să fie una dintre primele ţări care ratifică tratatul de aderare a României la Uniunea Europeană - a declarat ministrul de externe italian Gianfranco Fini, la o conferinţă de presă cu omologul său român Mihai-Răzvan Ungureanu. Şeful diplomaţiei italiene şi-a exprimat convingerea că Uniunea Europeană îşi va îndeplini angajamentele faţă de România.

Parlamentul European cere judecarea celor răspunzători de masacrul de la Andijan

Parlamentul European a cerut autorităţilor din Uzbekistan să-i judece pe cei răspunzători de uciderea a sute de civili în ciocnirile violente care au avut loc luna trecută la Andijan. Parlamentarii europeni insistă deasemeni ca autorităţile uzbece să pună capăt imediat persecutării şi hărţuirii adversarilor, militanţilor pentru drepturile omului şi jurnaliştilor independenţi.

Referindu-se la evenimentele din Uzbekistan, ministrul de externe rus Serghei Ivanov a precizat că printre cei arestaţi sau ucişi la Andijan se numără şi 50 de cetăţeni străini şi a adăugat: "în unele regiuni din Asia şi din Orientul Mijlociu radicalismul şi terorismul iau amploare, ceea ce ne îngrijorează. Relevante în această privinţă sînt recentele evenimente din Uzbekistan. Conform informaţiilor pe care le deţinem, cele întîmplate la Andijan îşi au sursa pe teritoriul Afganistanului".

Minsk introduce obligativitatea vizei pentru georgieni

Preşedintele Republicii Belarus Alyaksandr Lukashenka a dispus introducerea obligativităţii vizei pentru cetăţenii georgieni. El a justificat această decizie afirmînd că este menită să combată reţelele criminale georgiene care folosesc Belarus ca rută de tranzit către Rusia.

La Paz: parlamentul dezbate cererea de demisie a preşedintelui Carlos Messa

Membrii parlamentului din Bolivia s-au întrunit pentru a decide dacă să accepte sau nu demisia preşedintelui Carlos Messa. Acesta s-a oferit să demisioneze ca urmare a acţiunilor de protest din ultimele săptămîni şi a avertizat că Bolivia se află în pragul unui război civil.

Protestatarii cer naţionalizarea industriei gazelor, argumentînd că de pe urma acestei industrii beneficiază numai elita albilor de descendenţă europeană. Participanţii la acţiunile de protest cer deasemeni mai multe drepturi pentru populaţia indiană.

Declaraţia finală a conferinţei OSCE asupra intoleranţei

Participanţii la conferinţa OSCE de la Cordoba asupra anti-semitismului şi a altor forme de intoleranţă au avertizat că terorismul nu trebuie identificat cu vreo religie sau cu vreo grupare etnică. În declaraţia finală se subliniază că evenimentele şi politica internaţională nu au justificat niciodată rasismul, xenofobia şi discriminarea musulmanilor, creştinilor sau a altor credincioşi.

Guvernele din întreaga lume trebui să facă mai mult pentru a combate antisemitismul şi alte manifestări ale urei de rasă, care iau amploare în Europa, au declarat paricipanţi la conferinţă.

"Spre a combate intoleranţa, scopul nostru este să întreprindem acţiuni pentru ca oamenii să poată trăi împreună, în armonie" - a declarat George Pataki, şeful delegaţiei americane la conferinţa de la Cordoba.

Liderul palestinian Mahmoud Abbas pledează pentru respectarea acordului de încetare a focului

Liderul palestinian Mahmoud Abbas i-a îndemnat pe militanţii islamişti să respecte fragila încetare a focului cu Israelul. Potrivit relatărilor de presă, grupări militante din Fîşia Gaza s-au angajat să dea curs apelului la o reuniune la care au luat parte reprezentanţi a 14 facţiuni palestiniene, printre care Hamas şi Războiul Sfînt Islamic.

Kabul: Clementina Cantoni eliberată după 3 săptămîni de captivitate

Cetăţeana italiană Clementina Cantoni, care a fost ţinută ostatecă în Afganistan timp de peste trei săptămîni – a fost pusă în libertate. Ştirea a a fost anunţată de ministerul de interne de la Kabul.

Delegaţie a Uniunii Europene la Bagdad

O delegaţie formată din înalţi demnitari ai UE a sosit la Bagdad pentru a pregăti o conferinţă consacrată reconstrucţiei Irakului care va avea loc luna aceasta la Bruxelles. Preşedintele irakian Jalal Talabani a avut o întrevedere ...

Ştirea zilei

cu membrii delegaţiei din care fac parte miniştrii de externe din Luxemburg şi Marea Britanie Jean Asselborn şi Jack Straw, Comisarul pentru afaceri externe Benita Ferrero-Waldner şi însărcinatul cu afaceri externe al UE Javier Solana.

Afganistan şi Darfur pe agenda reuniunii NATO de la Bruxelles

La reuniunea de la Bruxelles a miniştrilor apărării din ţările NATO a fost abordată problema suplimentării forţelor de pace din Afganistan în perspectiva alegerilor parlamentare din septembrie.

România, Spania şi Olanda au anunţat că îşi vor suplimenta contingentele, iar ministrul german al apărării Peter Struck a făcut cunoscut că guvernul său va supune parlamentului o cerere în acelaşi sens.

Secretarul general NATO Jaap de Hoop Scheffer a declarat că, deşi situaţia din Afganistan pare să se fi ameliorat, recentele acte de violenţă sînt un indiciu că nu toate probleme au fost rezolvate.

Pe agenda reuniunii de la Bruxelles se află şi cererea Uniunii Africane adresată NATO de a pune la dispoziţie avioane cu care să fie transportaţi circa 5000 de soldaţi africani cu scopul de a aplana conflictul interetnic din regiunea sudaneză Darfur.

Cancelarul Schroeder va cere Bundestagului un vot de încredere la 1 iulie

Cancelarul german Schroeder a anunţat după o întrevedere cu preşedintele Koehler că guvernul său va introduce o moţiune de încredere în parlament la 1 iulie. Schroeder speră să piardă votul în Bundestag pentru a organiza alegeri parlamentare anticipate la mijlocul lunii septembrie. Cancelarul social democrat a luat această decizie după ce partidul său a pierdut luna trecută alegerile din landul Renania de nord – Westfalia.

Reprezentare mai mare a suniţilor irakieni în comisia însărcinată cu elaborarea constituţiei?

Preşedintele irakian Talabani a anunţat că reprezentanţii comunităţii sunite din ţară vor putea primi un numar mai mare de locuri în comisia însărcinată cu elaborarea constituţiei. Potrivit unei decizii a guvernului majoritar şiit, numărul membrilor comisiei a fost ridicat de la 55 la 69. Talabani a susţinut că 20 pînă la 25 din mandate vor putea reveni suniţilor.

Program american de împrumuturi cu dobândă mică pentru sinistraţii din judeţul Timiş

Guvernul american acordă 300.000 de dolari pentru familiile afectate de inundaţiile din vestul ţării, printr-un program de împrumuturi cu dobândă mică, pentru repararea sau reconstrucţia caselor distruse. Potrivit unui comunicat al Ambasadei SUA, reluat de agenţia Mediafax, Agenţia Statelor Unite pentru Dezvoltare Internaţională (USAID), împreună cu CHF Internaţional, a creat un nou program - numit Fast Recovery - ca parte a ajutorului acordat de Guvernul american zonelor afectate de inundaţii şi prin care se vor pune la dispoziţia familiilor evacuate peste 300.000 de dolari, sub formă de împrumuturi cu dobândă scăzută, pentru ca sinistraţii să-şi poată repara locuinţele.

Legea creditului pentru investiţii în agricultură aprobată în Senat

Plenul Senatului a aprobat proiectul de lege privind creditul pentru investiţii în agricultură, care prevede înfiinţarea unui Fond pentru creditarea investiţiilor în agricultură, cu scopul stimulării transformării gospodăriilor ţărăneşti în ferme comerciale.

Beneficiarii unor astfel de credite vor fi producătorii agricoli individuali, asociaţiile agricole familiale şi de producători, grupurile de producători, cooperativele agricole şi societăţile comerciale cu activităţi în domeniu.

Ion Iliescu pus sub învinuire în dosarul mineriadei

Fostul preşedinte Ion Iliescu a fost pus sub învinuire în dosarul mineriadei din iunie 1990 - a declarat presei avocatul Radu Ghergovan Silinescu, după o întâlnirea cu procurorii militari care îl citaseră joi pe fostul şef al statului la audieri.

Ştirea zilei

După discuţiile cu generalul magistrat Dan Voinea, avocatul fostului preşedinte a precizat că "paleta acuzaţiilor este foarte largă", Iliescu aflându-se în aceeaşi situaţie ca Gelu Voican Voiculescu şi Petre Roman.

Potrivit agenţiei Mediafax, printre acuzaţiile care îi sunt aduse fostului preşedinte Ion Iliescu se numără cea de instigare la tratamente neomenoase, cercetare abuzivă şi arestare nelegală.

Nici un rezultat la negocierile dintre administraţie şi greviştii de la CFR

Negocierile de joi dintre administraţie şi liderii greviştilor de la CFR s-au încheiat fără ca cele două părţi să ajungă la un acord. Potrivit agenţiei Mediafax, Voicu Sala, liderul mecanicilor de locomotivă, a declarat că greva generală va continua până în momentul în care sindicaliştii vor primi majorarea cerută de 10,7 la sută şi 20 de tichete de masă lunar. La discuţiile de joi, administraţia a oferit cinci tichete de la 1 iulie şi altele cinci de la 1 octombrie.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG