Linkuri accesibilitate

Ştiri

Moscova critică vehement declaraţia de vineri a Parlamentului moldovean

Purtătorul de cuvînt al ministerului de externe rus Aleksandr Yakovenko a acuzat parlamentarii moldoveni de încercarea de a prelua prin forţă controlul asupra Transnistriei.

Ştirea zilei

Referindu-se la declaraţia adoptată vineri în parlamentul de la Chişinău în care se cere retragerea trupelor ruse pînă la sfîrşitul anului, Yakovenko a calificat-o drept o încercare de a constrîge populaţia transnistreană să accepte necondiţionat constituţia Moldovei.

Yakovenko a adăugat că Moscova este profund îngrijorată de "această tendinţă de a soluţiona prin forţă conflictul transnistrean".

Nasser Al Kidwa: Autoritatea Palestiniană nu intenţionează să dezarmeze militanţii

Guvernul israelian a informat Autoritatea Palestiniană că ar prefera să-şi coordoneze apropiata retragere din Fîşia Gaza cu forţele de ordine palestiniene. Guvernul de la Ierusalim a avertizat totodată Autoritatea Palestiniană că va trimite masiv trupe în Gaza, dacă militanţii palestinieni vor bombarda coloniile evreeşti în timpul operaţiunii de evacuare.

La rîndul său, ministrul de externe palestinian Nasser Al Kidwa a afirmat că Autoritatea Palestiniană nu intenţionează să dezarmeze grupările militante, atîta timp cît durează ocupaţia israeliană.

Negociază Belgradul cu Ratko Mladic pentru a-l determina să se predea Tribunalului ONU de la Haga?

Mediile de informare sîrbe relatează că autorităţile de la Belgrad poartă negocieri cu generalul bosniac sîrb Ratko Mladic pentru a-l determina să se predea Tribunalului de la Haga. Relatările în acest sens ale postului de radio B92 şi ale cotidianului Politika diferă doar în ceea ce priveşte locul în care s-ar afla în prezent Mladic care de ani de zile este dat în urmărire generală. Ministrul pentru administraţie locală Zoran Loncar a dezminţit relatările. Ratko Mladic este acuzat de genocid şi crime împotriva umanităţii.

Grava feroviarilor: ziua a patra

Greva generală a feroviarilor continuă după ce, sâmbătă, o nouă rundă de negocieri a eşuat. Aflaţi în cea de-a patra zi de conflict, mecanicii de locomotivă şi angajaţii din depouri susţin că greva va continua până cînd salariaţii vor primi o creştere medie a salariilor cu 10,7 la sută şi 20 de tichete de masă lunar. Justiţia va stabili, luni, dacă greva este sau nu legală.

H.R. Patapievici spitalizat după un accident rutier în judeţul Alba

Preşedintele Institutului Cultural Român, Horia Roman Patapievici a fost rănit uşor, sâmbătă dimineaţă, într-un accident rutier produs în judeţul Alba.

Ştirea zilei

Potrivit agenţiei Mediafax., Horia Patapievici a fost internat în Spitalul Judeţean Sibiu. Horia Roman Patapievici s-a întors în ţară în seara precedentă. Alături de Mona Muscă şi Valentin Naumescu, el a făcut parte dintr-o delegaţie care s-a deplasat la Veneţia pentru a face ultimele pregătiri, înainte de începerea Bienalei de artă contemporană.

UE: codiţiile de aderarea la UE ale Bulgariei nu vor fi modificate

Ambasadorii de la Sofia ai statelor membre UE i-au oferit asigurări preşedintelui bulgar Gheorghi Părvanov că nu vor fi modificate condiţiile pentru aderarea Bulgariei şi României la Uniune, acestea fiind identice cu cele impuse statelor care au aderat anul trecut - relatează site-ul novinite.com.

Premierul britanic Blair aşteptat duminică la Moscova

Premierul Marii Britanii Tony Blair incepe miine o vizita de doua zile la Moscova. Potrivit purtatorului de cuvint al ministerului de externe de la Moscova, in cursul vizitei lui Blair vor fi discutate toate aspectele realtiilor bilaterale.

G8 anulează datoriile ţărilor sărace din Africa

Ministrul britanic al finantelor Gordin Brown a anuntat ca tarile din grupul celor 8 - cele 7 tari puternic industrializate plus Rusia - au cazut de acord sa anuleze datoria de 40 de miliarde de dolari pe care tarile cele mai sarace ale Africii le au la organismele financiare internationale.

Acord ruso-georgian definitivat pînă la sfîrşitul lunii iunie?

Rusia si Georgia au anuntat ca s-au facut progrese insemnate in convorbirile referitoare la inchiderea celor doua baze militare rusesti din Georgia. Adjunctul ministrului rus de exterbe Igor Savolski a declarat ieri la Tbilisi ca ambele parti sint aproape de o concluzie privind documentul final si ca discutiile vor continua saptamina viitoare la Moscova. Adjunctul ministrului georgian de externe Merab Antadze a declarat la rindul sau ca se asteapta ca documentul sa fie finalizat pina la sfirsitul acestei luni.

Guvernul de la Minsk examinează posibilitatea introducerii de vize pentru georgieni

Ministrul belrus de externe Serghei Martinov a declarat ca presedintele Alekandr Lukashenka nu a luat nici o decizie privind introducerea de vize pentru georgieni. El a precizat ca presedintele de la Minsk a cerut doar ministerului de externe sa examineze posibilitatea introducerii de vize pentru georgieni "in eventualitatea in care acest lucru ar fi necesar pentru protejarea intereselor nationale si de securitate ale tarii".

Declaratia survine dupa ce presedintele Georgiei Mikail Saakashvili si parlamentul de la Tblisi au aprobat trimiterea de "revolutionari" in Belarus.

Epidemie de hepatită A în nord vestul Rusiei

Numarul persoanelor cu hepatita A in regiunea Tver din nord vestul Rusiei a crescut la 461, dintre care 117 sint copii. In ultimele 24 de ore au fost inregistrate 57 de cazuri, 20 fiind copii. Epidemia s-a intins pina in regiunea Smolensk si la Moscova.

Londra: reuniunea miniştrilor de finanţe din ţările G8

Ministrii de finante din grupul G8 continua la Londra dezbaterile referitoare la usurarea datoriei tarilor sarace din Africa. Statele Unite si Marea Britanie au cazut de acord sa anuleze datoriile a 18 dintre cele mai sarace tari ale Africii ...

Ştirea zilei

dar in urma dezbaterilor, ar putea benefucia de aceasta anulare inca si mai multe tari. Este vorba de aproximativ 15 miliarde de dolari. Din grupul G8 fac parte Statele Unite, Marea Britanie, Franta, Germania, Italia, Japonia, Canada si Rusia.

Ene Dîngă: Comisia Europeană cere Guvernului să aplice deciziile luate

Ministrul intergarii europene Ene Dinga a declarat ca in scrisoarea de avertisment a Comisiei Europene catre guvernul roman se cer masuri ferme in cazurile de mare coruptie.

Ştirea zilei

In domeniul drepturilor la proprietate intelectuala se cere intensificarea luptei impotriva pirateriei soft, in ceeea ce priveste agricultura se cere implementarea sistemului de fotografiere a terenurilor agricole IACS, fara de care agricultorii nu pot primi subventii, iar in domeniul achizitiilor publice se cere asigurarea transparentei si explicatii in dosarele controversate, precum EADS si Bechtel.

"Recomandarea generala este ca guvernul Romaniei trebuie sa se concetreze pe punerea in practica a deciziilor, prin care sa se demonstreze ca angajamentele sint respectate intr-un mod realist".

Răzvan Theodorescu anchetat în dosarul amenajării parcurilor din Târgu-Jiu

Fostul ministru român al culturii şi cultelor Răzvan Theodorescu va fi cercetat penal pentru abuz în serviciu în legătură cu modul în care au fost executate lucrările de amenajare a celor două parcuri din Târgu-Jiu, unde sunt expuse operele lui Constantin Brâncuşi. Ancheta va fi preluată de Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

Convorbiri George Bush - Roh Moo-hyun la Casa Albă

Coreea de nord trebuie să revină la negocierile asupra programului său nuclear – a afirmat preşedintele american George W. Bush, după convorbirile avute la Casa Albă cu omologul său sud-corean, Roh Moo-hyun."Corea de sud şi Statele Unite au acelaşi obiectiv şi anume o peninsulă coreeană fără arme nucleare" - a afirmat preşedintele Statelor Unite.

Sorin Mişcoci începe demersurile pentru deschiderea dosarului privind răpirea sa

Sorin Mişcoci, unul din jurnaliştii români ţinuţi ostateci în Irak a început demersurile pentru deschiderea dosarului privind răpirea. Actele urmează să fie încheiate săptămâna viitoare. Ceilalţi doi juranlişti spun că au în vedere această posibilitate, fără să fi trecut efectiv la fapte.

Ziua trei a grevei generale a sindicatelor feroviare

Greva declanşată de sindicatele din calea ferată trebuie rezolvată de ministerul transporturilor - a afirmat premierul Călin Popescu Tăriceanu, care a apreciat că acceptarea tichetelor de masă în locul majorărilor salariale ar fi cea mai bună soluţie.



Mecanicii de locomotivă şi angajaţii din depourile CFR au intrat astăzi în a treia zi de grevă generală, după ce negocierile cu administraţia au eşuat joi.

Birou al Comisiei Europene la Bagdad

Comisia Europeană îşi va deschide un birou la Bagdad în următoarele cîteva luni. Decizia a fost luată după vizita în Irak a unei delegaţii la nivel înalt a Uniunii Europene.

Jacques Chirac pledează pentru continuarea procesului de ratificare

Ratificarea constituţiei Uniunii Europene trebuie să continue în pofida respingerii documentului de către electoratul francez şi cel olandez - a afirmat preşedintele Franţei Jacques Chirac, care s-a întîlnit astăzi la Paris cu cancelarul german, Gerhard Schroeder.

În ce priveşte bugetul unional - o chestiune de dezacord între Franţa şi Marea Britanie, care a decis să nu organizeze un referendum asupra constituţiei - Chirac a îndemnat guvernul de la Londra să accepte un compromis: "prietenii noştri britanici trebuie să înţeleagă că totul este în schimbare şi de aceea poverile care revin fiecăruia dintre noi trebuie să fie împărţite în mod echitabil".

La convorbiri avute tot astăzi, premierii noilor membre ale Uniunii Europene: Republica Cehă, Slovacia, Ungraia şi Polonia au subliniat deasemeni că ratificarea constituţiei UE trebuie să continue.

Bishkek: asasinarea unui parlamentar kirghiz

Un membru al parlamentului kirghiz a fost asasinat. Este vorba de Jirgalbek Surabaldiev, care a fost împuşcat în centrul capitalei Bishkek. Există cîteva supoziţii cu privire la motivul crimei, după cum a afirmat un deputat kirghiz: "e foarte greu să tragem o concluzie în momentul de faţă. De la o dispută vizînd împărţirea proprietăţii pînă la politică – orice e posibil. Dar asasinatul are un impact negativ asupra imaginii parlamentului, situaţia începe să fie periculoasă, numai în ultima lună au fost comise atentate împotriva a doi deputaţi".

Chişinău: Parlamentul cere retragerea trupelor ruse pînă la sfîrşitul anului

Republica Moldova va acorda Rusiei răgaz pînă la sfîrşitul anului curent pentru a-şi retrage trupele din Transnistria. Declaraţia în acest sens a fost semnată de 96 din cei 101 membri ai parlamentului de la Chişinău.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG