Linkuri accesibilitate

Ştiri

Moscova pune deraierea unui tren din Cecenia pe seama teroriştilor

Dat fiind că astazi este o zi de sarbatoare natională in Rusia, oficialitati de la Moscova s-au grabit sa declare ca deraierea unui tren de calatori, care se deplasa din Cecenia catre Moscova, poate să fi fost urmarea unei actiuni teroriste. Deraierea s-a soldat cu ranirea a 40 de persoane. 8 dintre raniti au avut nevoie de spitalizare. Explozia care ar fi dus la deraierea trenului a avut loc cu citeva ore inainte ca presedintele Rusiei Vladimir Putin sa participe la o receptie si o festivitate de premiere la Kremlin. Corespondentul postului nostru de radio Andrei Babitki suspecteaza ca ar fi vorba de o diversiune a puterii.

Directorul general al televiziunii Valentin Nicolau îşi anunţă demisia

Preşedintele-director general al TVR, Valentin Nicolau a declarat că va demisiona luni din funcţie. Vorbind în cadrul unei conferinţe de presă, Nicolau a susţinut că "dorinţa politicienilor de a controla TVR este determinată de nevoia de cosmetizare a realităţii unei guvernări şubrede şi păguboase" şi că ceea ce se întâmplă cu SRTv face parte dintr-o strategie de diviziune la nivel naţional.

Într-un comunicat preluat de Mediafax, purtătorului de cuvînt al guvernului susţine că, în loc să-şi dea pur şi simplu demisia, dacă asta îi cere conştiinţa, Valentin Nicolau "preferă să facă o tragicomedie ieftină".

MAE ia notă cu interes de rezoluţiile adoptate de Parlamentul moldovean

Ministerul de externe va analiza, cu maximă deschidere şi în regim de urgenţă, deciziile recente ale Parlamentului Republicii Moldova privind conflictul transnistrean - se arată într-un comunicat al MAE reluat de Mediafax.

Ştirea zilei

În comunicat se precizează că MAE a luat notă "cu interes" de documentele adoptate în unanimitate de Parlamentul Republicii Moldova în cadrul şedinţei speciale de vineri. Totodată MAE apreciează că manifestarea suverană şi independentă de la 10 iunie a Legislativului de la Chişinău este grăitoarea pentru "preocuparea tinerei democraţii moldovene de a lua măsurile necesare pentru un viitor sigur al acestei republici".

Moldovan Parliament calls on Russia to withdraw its troops from Transdniester by the end of 2005

After passing a declaration endorsing the Ukrainian plan for the Transdniester conflict settlement, Moldovan lawmakers on 10 June called on Russia to withdraw its military contingent, armaments and ammunition from the separatist region of Transdniester by the end of 2005. The appeal was addressed to the Organization for Security and Cooperation in Europe, the Council of Europe, the United States, Russia, Ukraine, and Romania. In another resolution, the Moldovan Parliament appealed to the OSCE and the Council of Europe for assistance in democratizing the breakaway region.

Before the vote, President Vladimir Voronin urged deputies to adopt the Ukrainian plan as the "most interesting and promising" of all the conflict settlement schemes that have ever been discussed between Chisinau and Tiraspol. According to Voronin, the most crucial provision of Yushchenko's plan is that it provides for the future of Moldova as an integral state. Voronin added: "Ukraine focuses the attention on a major settlement mechanism: the democratization of Transdniester. Even if the plan had only included this one provision, Viktor Yushchenko's proposal should have been welcomed warmly".

Vladimir Voronin asks in Bruxelles and Strasbourg for EU assistance in border control

During his visit to the EU in Brussels on 7 June, Vladimir Voronin handed EU High Representative for Common Foreign and Security Policy Javier Solana a letter, signed also by Ukrainian President Viktor Yushchenko, asking the EU to offer assistance in establishing an international customs control on the Transdniester strech of the Moldovan-Ukrainian border. Solana told journalists that Brussels needs to analyze the letter before deciding how to react.

On 8 June Voronin travelled to Strasbourg on 8 June to discuss the same issue with European Commission President Jose Manuel Barroso and European Parliament President Josep Borrell Fontelles.

"Moldova firmly favors the involvement of the European Union, the United States, and Romania in the negotiations on the Transdniester settlement" Voronin said at a news conference on 8 June. Voronin added that the talks in the current five-party format involving Russia, Ukraine, and OSCE have proven fruitless. Voronin also stressed that an unconditional and complete withdrawal of Russian troops from Transdniester could speed up the resolution of the Chisinau-Tiraspol conflict.

Ziarştii români susţin că au fost ţinuţi captivi în acelaşi loc cu Florence Aubenas

Jurnalistii romani au afirmat ca în locul în care au fost ţinuţi ostateci, s-a aflat şi Florence Aubenas dela cotidianul Liberation. Ziarista franceză şi ghidul ei irakian Hussein Hanun au fost eliberaţi ieri seara, după mai mult de cinci luni de captivitate în Irak - a anunţat Ministerul francez de Externe. Ziarista franceza este asteptata la Paris, in timp ce irakianul a ramas in Bagdad.

ONG-uri apelează la Consiliul European

Peste 15 organizatii non-guvernamentale vest- si esteuropene au semnat un apel catre Consiliului European din 16-17 iunie pentru continuarea procesului de extindere a UE.

Ştirea zilei

Apelul a fost trimis presedintelui in exercitiu al Consiliului European, Jean-Claude Juncker, premierul Luxemburgului, precum si cancelariilor principalelor state membre.

Apelul a fost initiat de Societatea Academica din Romania si in el se arata ca "Voturile negative la adresa proiectului Constitutiei Europene nu trebuie sa stopeze extinderea UE. Liderii europeni trebuie sa dea un mesaj Bulgariei si României, Croatiei si Turciei, sau tuturor tarilor din Balcanii de Vest, ca promisiunile facute la summitul de la Salonic vor fi tinute daca aceste state isi indeplinesc angajamentele de reforma si buna purtare." - se arata in mesajul lansat de o serie deorganizatii non guvernamentale din Estul si Vestul Europei.

Florence Aubernas eliberată după 5 luni de captivitate

Ministerul francez de externe a anunat ca journalista Florence Aubernas a fost eliberata astazi din captivitate impreuna cu ghidul ei irakian.

Ştirea zilei

Cei doi au fost luat ostetici in urma cu peste 5 luni la Bagdad. Ministerul francez de externe nu a dat mai multe informatii despre modul in care a fost obtinuta eliberarea celor doi ostateci.

Deraierea în Rusia a unui tren care circula pe linia Groznîi - Moscova

Serviciul de securitate al Rusiei a anuntat ca un tren de calatori care mergea din Cecenia catre Moscova a deraiat ca urmare a unei explozii. Nu au fost semnalate victime. 10 persoane au fost ranite. Deraierea trenului a avut loc la 150 de kilometri distanta de Moscova. Adjunctul procurorului sef a anuntat ca investigheaza cazul. Anterior autoritatile anuntasera ca deraierea s-a datorat unei probleme tehnice.

Greva feroviarilor: ziua a cincea

Greva generală a feroviarilor a intrat in a 5-a zi. Sindicalistii cer majorarea salariilor cu 10 la suta, imbunatatirea conditiilor de munca si acordarea de tichete de masa. Potrivit ministrului transporturilor Gheorghe Dobre, situatia de la CFR se datoreaza administratiei dintre 2002 si 2004 care nu a mai platit la buget impozitele si asigurarile sociale luate din salariile muncitorilor. Potrivit ministrului, datoriile totale ale CFR se ridica la aproape 20 de mii de miliarde de lei si institutia se afla sub stricta supraveghere a Fondului Monetar International.

Moscova critică vehement declaraţia de vineri a Parlamentului moldovean

Purtătorul de cuvînt al ministerului de externe rus Aleksandr Yakovenko a acuzat parlamentarii moldoveni de încercarea de a prelua prin forţă controlul asupra Transnistriei.

Ştirea zilei

Referindu-se la declaraţia adoptată vineri în parlamentul de la Chişinău în care se cere retragerea trupelor ruse pînă la sfîrşitul anului, Yakovenko a calificat-o drept o încercare de a constrîge populaţia transnistreană să accepte necondiţionat constituţia Moldovei.

Yakovenko a adăugat că Moscova este profund îngrijorată de "această tendinţă de a soluţiona prin forţă conflictul transnistrean".

Nasser Al Kidwa: Autoritatea Palestiniană nu intenţionează să dezarmeze militanţii

Guvernul israelian a informat Autoritatea Palestiniană că ar prefera să-şi coordoneze apropiata retragere din Fîşia Gaza cu forţele de ordine palestiniene. Guvernul de la Ierusalim a avertizat totodată Autoritatea Palestiniană că va trimite masiv trupe în Gaza, dacă militanţii palestinieni vor bombarda coloniile evreeşti în timpul operaţiunii de evacuare.

La rîndul său, ministrul de externe palestinian Nasser Al Kidwa a afirmat că Autoritatea Palestiniană nu intenţionează să dezarmeze grupările militante, atîta timp cît durează ocupaţia israeliană.

Negociază Belgradul cu Ratko Mladic pentru a-l determina să se predea Tribunalului ONU de la Haga?

Mediile de informare sîrbe relatează că autorităţile de la Belgrad poartă negocieri cu generalul bosniac sîrb Ratko Mladic pentru a-l determina să se predea Tribunalului de la Haga. Relatările în acest sens ale postului de radio B92 şi ale cotidianului Politika diferă doar în ceea ce priveşte locul în care s-ar afla în prezent Mladic care de ani de zile este dat în urmărire generală. Ministrul pentru administraţie locală Zoran Loncar a dezminţit relatările. Ratko Mladic este acuzat de genocid şi crime împotriva umanităţii.

Grava feroviarilor: ziua a patra

Greva generală a feroviarilor continuă după ce, sâmbătă, o nouă rundă de negocieri a eşuat. Aflaţi în cea de-a patra zi de conflict, mecanicii de locomotivă şi angajaţii din depouri susţin că greva va continua până cînd salariaţii vor primi o creştere medie a salariilor cu 10,7 la sută şi 20 de tichete de masă lunar. Justiţia va stabili, luni, dacă greva este sau nu legală.

H.R. Patapievici spitalizat după un accident rutier în judeţul Alba

Preşedintele Institutului Cultural Român, Horia Roman Patapievici a fost rănit uşor, sâmbătă dimineaţă, într-un accident rutier produs în judeţul Alba.

Ştirea zilei

Potrivit agenţiei Mediafax., Horia Patapievici a fost internat în Spitalul Judeţean Sibiu. Horia Roman Patapievici s-a întors în ţară în seara precedentă. Alături de Mona Muscă şi Valentin Naumescu, el a făcut parte dintr-o delegaţie care s-a deplasat la Veneţia pentru a face ultimele pregătiri, înainte de începerea Bienalei de artă contemporană.

UE: codiţiile de aderarea la UE ale Bulgariei nu vor fi modificate

Ambasadorii de la Sofia ai statelor membre UE i-au oferit asigurări preşedintelui bulgar Gheorghi Părvanov că nu vor fi modificate condiţiile pentru aderarea Bulgariei şi României la Uniune, acestea fiind identice cu cele impuse statelor care au aderat anul trecut - relatează site-ul novinite.com.

Premierul britanic Blair aşteptat duminică la Moscova

Premierul Marii Britanii Tony Blair incepe miine o vizita de doua zile la Moscova. Potrivit purtatorului de cuvint al ministerului de externe de la Moscova, in cursul vizitei lui Blair vor fi discutate toate aspectele realtiilor bilaterale.

G8 anulează datoriile ţărilor sărace din Africa

Ministrul britanic al finantelor Gordin Brown a anuntat ca tarile din grupul celor 8 - cele 7 tari puternic industrializate plus Rusia - au cazut de acord sa anuleze datoria de 40 de miliarde de dolari pe care tarile cele mai sarace ale Africii le au la organismele financiare internationale.

Acord ruso-georgian definitivat pînă la sfîrşitul lunii iunie?

Rusia si Georgia au anuntat ca s-au facut progrese insemnate in convorbirile referitoare la inchiderea celor doua baze militare rusesti din Georgia. Adjunctul ministrului rus de exterbe Igor Savolski a declarat ieri la Tbilisi ca ambele parti sint aproape de o concluzie privind documentul final si ca discutiile vor continua saptamina viitoare la Moscova. Adjunctul ministrului georgian de externe Merab Antadze a declarat la rindul sau ca se asteapta ca documentul sa fie finalizat pina la sfirsitul acestei luni.

Guvernul de la Minsk examinează posibilitatea introducerii de vize pentru georgieni

Ministrul belrus de externe Serghei Martinov a declarat ca presedintele Alekandr Lukashenka nu a luat nici o decizie privind introducerea de vize pentru georgieni. El a precizat ca presedintele de la Minsk a cerut doar ministerului de externe sa examineze posibilitatea introducerii de vize pentru georgieni "in eventualitatea in care acest lucru ar fi necesar pentru protejarea intereselor nationale si de securitate ale tarii".

Declaratia survine dupa ce presedintele Georgiei Mikail Saakashvili si parlamentul de la Tblisi au aprobat trimiterea de "revolutionari" in Belarus.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG