Linkuri accesibilitate

Ştiri

Teheran: arestări în legătură cu atentatele de la Ahvaz

Şeful serviciului de informaţii iranian Ali Yunessi a făcut cunoscut că au fost reţinuţi cîţiva suspecţi în legătură cu seria de atacuri cu bombe soldate cu cel puţin 7 morţi şi 40 de răniţi la Ahvaz, în partea de sud-vest a Iranului. Fără să intre în detalii,Yunessi a afirmat că suspecţii aveau legături "cu elemente din străinătate".

Tony Blair: relaţiile ruso-britanice sînt foarte solide

Occidentul ar trebui să coopereze cu Moscova în fostele republici sovietice şi nu să încerce să-şi impună influenţa - a declarat preşedintele Rusiei Vladimir Putin, la o conferinţă de presă ţinută împreună cu premierul britanic Tony Blair.

Cei doi au discutat despre problemele comerciale ce urmează să fie abordate luna viitoare la summit-ul din Scoţia al principalelor opt ţări industrializate.

"Relaţiile ruso-britanice sunt foarte solide. Am avut ocazia să discutăm despre o gamă largă de chestiuni, îndeosebi despre raporturile comerciale, cu accent pe sectorul energetic." - a precizat şeful guvernului britanic.

Tentativă de atentat în capitala tadjică

O explozie puternică s-a produs în faţa clădirii ministerului tadjik pentru situaţii excepţionale. Nimeni nu a fost rănit. Într-un interviu acordat Europei Libere, ministrul tadjik de interne Khumdin Sharipov şi-a exprimat opinia că ar putea fi vorba de un atac terorist şi a precizat că un suspect a fost reţinut de poliţie. În faţa aceleaşi clădiri s-a produs o explozie asemănătoare la începutul lui februarie curent, cînd nimeni nu şi-a asumat responsabilitatea.

Mihai Răzvan Ungureanu salută declaraţia Parlamentului Moldovean

Documentul adoptat în 10 iunie de parlamentul Republicii Moldova confirmă eforturile constante ale autorităţilor de la Chişinău pentru reglementarea conflictului transnistrean - a declarat ministrul de externe Mihai Răzvan Ungureanu.

Ştirea zilei

Ungureanu a menţionat că în ultimii ani, dar mai ales în ultimele şase luni, în contextul schimbării fundamentale de ton şi de conţinut în relaţiile bilaterale Bucureşti-Chişinău, eforturile constante ale ministerului de externe român au vizat în permanenţă creşterea importanţei reglementării conflictului transnistrean pe agenda organizaţiilor internaţionale, precum şi pe agenda relaţiilor bilaterale ale României cu statele interesate.

Atentat comis de talibani la Kandahar: patru răniţi americani

În Afganistan, miliţiile talibanilor şi-au asumat responsabilitatea pentru explozia unei maşini-capcană care a rănit patru soldaţi americani la Kandahar, în partea de sud a ţării. Este cel mai recent din seria de atacuri lansate în Afganistan de militanţi islamişti împotriva unor obiective americane sau ale guvernului de la Kabul.

ONG-uri cer continuarea extinderii UE

Mai multe organizaţii non-guvernamentale vest- si esteuropene au adresat un apel Consiliului European din 16-17 iunie pentru continuarea procesului de extindere a Uniunii Europene. În apelul initiat de Societatea Academica din Romania se afirmă ...

Ştirea zilei

printre altele, că voturile negative la adresa Constitutiei Europene nu trebuie sa oprească extinderea unională şi că liderii europeni trebuie sa transmită Bulgariei si României, Croatiei si Turciei, sau tuturor tarilor din Balcanii de Vest, că promisiunile facute la summitul de la Salonic vor fi respectate daca aceste ţări vor da curs angajamentelor vizînd programul de reforme.

Benita Ferrero-Waldner pledează pentru încetinirea extinderii UE

Comisarul pentru relaţii externe al Uniunii Europene, Benita Ferrero-Waldner consideră că procesul de extindere a Uniunii Europene trebuie încetinit ca urmare a lărgirii din 2004, cea mai amplă din istoria Uniunii.

Ştirea zilei

Extinderea a avut multe rezultate pozitive, economice şi politice, dar oamenii au nevoie de timp pentru a se obişnui cu întregul proces - a afirmat Ferrero-Waldner, subliniind totodată că ţările care aşteaptă să se alăture Uniunii Europene vor putea deveni membri ai acesteia numai dacă vor îndeplini întrutotul condiţiile de aderare.

Summit-ul G8 pe agenda convorbirilor Blair - Putin

Premierul britanic Tony Blair şi preşedintele Rusiei Vladimir Putin au avut convorbiri referitoare la summit-ul G8 al principalelor ţări industrializate, care va avea loc luna viitoare în Scoţia.

Înaintea întrevederii, Putin a declarat: "sperăm că Marea Britanie va sprijini Rusia anul viitor, cînd va prezida Grupul celor Opt".

La rîndul său, Tony Blair, a cărui ţară deţina actualmente preşedinţia Grupului celor Opt, a afirmat că statele industrializate sînt interesate să conlucreze cît mai strîns posibil cu Rusia.

Preşedintele Greciei pledează pentru acceptarea Turciei în UE

Turcia trebuie să fie inclusă în Uniunea Europeană - a declarat reporterilor la Viena preşedintele Greciei Karolos Papoulias. El şi-a exprimat opinia că nu există nici un motiv pentru blocarea aderării Turciei la UE şi a adăugat că sprijină deasemeni alăturarea la Uniune a României şi Bulgariei.

A treia rundă a alegerilor legislative din Liban cîştigată de Michel Aoun

Rezultatele oficiale ale celei de a treia runde (penultima) a alegerilor parlamentare din Liban confirmă victoria liderului creştin Michel Aoun, reîntors recent din Franţa, unde a trăit în exil timp de 14 ani.

PÎCCJ: o instituţie supradivizionată

Ministrul Justiţiei Monica Macovei şi procurorul general al României Ilie Botoş vor restructurarea Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, pe care îl consideră "supradivizionat".

Ştirea zilei

Totodată, Monica Macovei a făcut cunoscut că are în vedere o evaluare a eficienţei Ministerului Public, până acum evaluarea făcându-se doar la Parchetul Naţional Anticorupţie, întrucât Uniunea Europeană a pus în discuţie fenomenul corupţiei.

Saddam Hussein interogat în legătură cu dosarul Dujail

Un judecător irakian l-a interogat pe fostul dictator Saddam Hussein în legătură cu uciderea a zeci de şiiţi după o tentativă nereuşită de asasinat împotriva sa, comisă în 1982. Este vorba de cele întîmplate la Dujail, un incident considerat a fi relativ minor faţă de crimele de care este acuzat Saddam Hussein. Procesul fostului dictator irakian urmează să înceapă peste cîteva luni.

Sanitas cere semnarea unui protocol privind soluţionarea revendicărilor sindicale

Consiliul Naţional al Federaţiei Sanitas consideră că greva generală poate fi evitată numai dacă Ministerul Sănătăţii se angajează ferm, prin încheierea unui protocol care să prevadă soluţionarea revendicărilor sindicale.

Consilul Naţional al Federaţiei a hotărât ca, până în 20 iunie, să fie înregistrate conflictele colective de muncă la nivelul tuturor unităţilor sanitare, precum şi la cel al direcţiilor judeţene de muncă şi solidaritate socială.

De asemenea, până la aceeaşi dată, vor fi completate şi listele cu membrii de sindicat şi salariaţii care îşi exprimă acordul de a participa la greva de avertisment şi la greva generală, proteste care urmează să fie declanşate de Federaţia Sanitas imediat după 20 iunie, pe o perioadă nedefinită - a făcut cunoscut liderul sindical Marius Petcu.

Turcia nu se află pe agenda summitului Uniunii Europene

La summit-ul de săptămîna aceasta al Uniunii Europene nu va fi abordată problema aderării Turciei sau a altor ţări, decizie care, afirmă cercuri diplomatice, a fost luată ca urmare a respingerii Constituţiei Europene de către electoratul francez şi cel din Olanda.

La Ankara, premierul turc Recep Tayyip Erdogan a calificat drept lipsită de importanţă omiterea ţării sale de pe agenda summit-ului european, afirmînd că Turcia se află în interiorul graniţelor Europei şi că nu şi-a pierdut ani la rînd pregătindu-se pentru nimic.

Atentat devastator în Kashmir-ul indian

Explozia unei bombe ascunsă într-un camion a ucis 14 persoane şi a rănit alte circa 90 în partea controlată de India a Kashmir-ului. Cei morţi includ civili, soldaţi paramilitari şi autorul atacului. Nimeni nu şi-a asumat responsabilitatea .

Florence Aubenas revine în Franţa

Ziarista franceză Florence Aubenas a sosit la Paris după o captivitate de cinci luni în Irak. Preşedintele Jacques Chirac a ţinut o cuvîntare televizată în care a elogiat demersurile "periculoase" întreprinse de autorităţile de la Paris pentru a obţine eliberarea ziaristei şi a ghidului ei irakian.

Ştirea zilei

Chirac nu a dat detalii privind negocierile cu răpitorii lui Aubenas. Nici în comunicatul ministerului de externe francez nu se dau amănunte în această privinţă. Potrivit fostului ministru de externe Michel Barnier, care a fost implicat în acest caz pînă la demisia cabinetului Raffarin la începutul lunii, guvernul de la Paris nu a plătit nici un fel de răscumpărare.

Ziariştii români, care au fost ţinuţi ostateci în Irak pînă la 22 mai, au declarat ieri că au împărţit acelaşi loc de captivitate cu Aubenas. Răpitorii în cazul ziariştilor români susţineau că aparţin grupării Maadh Bin Jabal.

Serie de atentate în Iran: nouă morţi

Explozia unei bombe într-o piaţă aglomerată din Teheran s-a soldat cu un mort şi trei răniţi. Atentatul a survenit după o serie de explozii în oraşul Ahvaz în care şi-au pierdut viaţa cel puţin 8 oameni. Un purtător de cuvînt al ministerului de interne a pus atentatele în legătură cu tulburările etnice înregistrate în aprilie în Khuzestan, o provincie a cărei populaţie este în mare parte de limbă arabă.

Primii guvernatori numiţi de Putin după modificarea legii electorale

Preşedintele rus Vladimir Putin a prezentat nominalizările pentru funcţiile de preşedinte şi guvernator din Inguşetia şi regiunile Rostov şi Smolensk. Numirile făcut de Putin, care trebuie aprobate de parlamentele regionale, corespund noii legislaţii electorale care a eliminat alegerea liderilor regionali prin vot universal în numele consolidării autorităţii federale şi combaterii terorismului.

Ministrul de finanţe austriac pledează împotriva aderării Turciei la UE

Ministrul de finanţe austriac Karl-Heinz Grasser s-a exprimat împotriva iniţierii negocierilor de aderare a Turciei la Uniunea Europeană. Vorbind la televiziunea austriacă, Grasser a declarat că în opinia sa Turcia nu este încă pregătită pentru aderare. El a adăugat că o eventuală apartenenţă UE a Turciei ar produce tensiuni nedorite în cadrul Europei.

Moscova pune deraierea unui tren din Cecenia pe seama teroriştilor

Dat fiind că astazi este o zi de sarbatoare natională in Rusia, oficialitati de la Moscova s-au grabit sa declare ca deraierea unui tren de calatori, care se deplasa din Cecenia catre Moscova, poate să fi fost urmarea unei actiuni teroriste. Deraierea s-a soldat cu ranirea a 40 de persoane. 8 dintre raniti au avut nevoie de spitalizare. Explozia care ar fi dus la deraierea trenului a avut loc cu citeva ore inainte ca presedintele Rusiei Vladimir Putin sa participe la o receptie si o festivitate de premiere la Kremlin. Corespondentul postului nostru de radio Andrei Babitki suspecteaza ca ar fi vorba de o diversiune a puterii.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG