Linkuri accesibilitate

Ştiri

Guvernul îşi asumă răspunderea asupra unui pachet de legi

Premierul Tăriceanu s-a prezentat în faţa Parlamentului pentru a angaja răspunderea Guvernului asupra pachetului de legi privind regimul proprietăţii şi reforma justiţiei.

Ştirea zilei

Tăriceanu a explicat că îmbinarea într-o singură lege, pe care a denumit-o Legea Reformei europene în România, a tuturor măsurilor de reformă a proprietăţii şi justiţiei este coerentă şi logică, în condiţiile în care raporturile între proprietari nu au stabilitate în lipsa unei justiţii independente, eficiente şi moderne.

Într-o conferinţă de presă care a urmat asumării răspunderii de către Executiv pentru legile justiţiei şi proprietăţii, liderul social-democrat Geoană a anunţat că PSD va depune moţiune de cenzură împotriva Guvernului.

Doi noi membrii ai Colegiului CNSAS

Plenul comun al celor două Camere a aprobat numirea lui Dorin Dan Lazea, propus de PD şi a lui Laurenţiu Tănase, propus de PSD, în Colegiul Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS). Lazea îl înlocuieşte, în componenţa Colegiului, pe Andrei Pleşu, care şi-a dat demisia, la sfârşitul anului trecut. Tănase îl înlocuieşte pe Mihai Gheorghe, care, de asemenea, a demisionat din Colegiul CNSAS, în urmâ cu mai mult timp.

Generalul Nicolae Pleşiţă anchetat în dosarul Carlos

Magistraţii Secţiei Parchetelor Militare l-a audiat pe generalul Nicolae Pleşiţă, şeful Departamentului de Informaţii Externe al fostei Securităţi, în cadrul anchetei privindu-l pe teroristul Ilici Ramirez Sanchez, cunoscut sub numele de Carlos Şacalul.

Potrivit unor surse judiciare, Pleşiţă ar fi fost una dintre persoanele de contact ale lui Carlos în România comunistă, aljături de generalul Iulian Vlad, şeful fostei Securităţi, Tudor Postelnicu, fost ministru de Interne.

Printre acţiunile lui Carlos a fost şi atentatul cu bombă, din 28 februarie 1981, de la postul de radio "Europa Liberă" din Munchen.

Declaraţiile lui Miran Cozma la eliberarea sa din penitenciar

Miron Cozma, cel care a condus mineriada de la Bucureşti acum 15 ani, a fost pus în libertate, în urma deciziei luată de magistraţii judecătoriei Craiova. În declaraţia pe care a făcut-o presei, la ieşirea din penitenciar, Cozma şi-a cerut scuze pentru cele întâmplate în iunie 1990, susţînînd, însă, că la Bucureşti au murit oameni înainte ca minerii să ajungă în Capitală.

Kabul ameninţat de o epidemie de holeră

O epidemie de holeră ameninţă capitala afgană Kabul. Cel puţin opt persoane şi-au pierdut viaţa în ultimele două săptămîni şi alte 2 mii sunt infectate. Informaţia a fost furnizată de Fred Hartman, epidemiolog şi director tehnic al unui program de dezvoltare ONU.

Mircea Geoană: PSD îl va apăra pe Ion Iliescu de "atacuri politice"

Partidul Social Democrat îl va apăra pe fostul preşedinte al ţării Ion Iliescu, în tot ceea ce înseamnă “exces politic şi atac politic”, lăsând însă justiţia să-şi facă treaba - a afirmat liderul social-democrat Mircea Geoană. El a susţinut că PSD a recunoscut întotdeauna dreptul suveran al justiţiei independente de a-şi face datoria.

Liderul partidului indian de guvernămînt în vizită la Moscova

Sînt necesare eforturi crescînde pentru combaterea terorismului internaţional - a afirmat la o conferinţă de la Moscova liderul partidului indian de guvernămînt Sonya Gandhi. India şi Rusia, a spus Sonya Gandhi, împărtăşesc opinia că terorismul trebuie combătut în mod hotărît şi consecvent.

Ministrul de externe kirghiz deplînge extrădarea unor azilanţi uzbeci

Ministrul de externe în exerciţiu al Kirghizstanului Roza Otunbaieva a promis că vor fi pedepsiţi cei răspunzători de returnarea în Uzbekistan a patru cetăţeni uzbeci care ceruseră azil în Kirghizstan săptămîna trecută. Săptămîna trecută 16 refugiaţi uzbeci au fost reţinuţi într-un lagăr de refugiaţi din Kirghizstan. 4 dintre ei au fost trimişi înapoi în Uzbekistan, la cererea guvernului de la Tashkent.

Iuşcenko cere guvernului să adopte o poziţie clară în privinţa privatizărilor

Preşedintele Ucrainei Viktor Iuşcenko a îndemnat guvernul să adopte o poziţie clară în privinţa privatizării, inclusiv planurile de revizuire a unor tranzacţii din trecut. Iuşcenko a subliniat că este necesară o politică clară pentru refacerea încrederii oamenilor de afaceri în Ucraina şi pentru încurajarea investiţiilor străine.

Preşedintele Băsescu pledează pentru reactivarea relaţiilor cu statele arabe

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, la o dezbatere cu studenţi, că neglijarea relaţiilor României cu statele arabe în ultimii 15 ani a fost "o eroare politică", ceea ce s-a constatat în timpul crizei ostatecilor. Băsescu a făcut cunoscut că a iniţiat o reactivare a acestor relaţii.

Massoud Barzani - preşedinte al regiunii Kurdistan din Irak.

Liderul Partidului democrat kurd Massoud Barzani a depus jurămîntul pentru funcţia de preşedinte al regiunii Kurdistan din Irak. Barzani a reafirmat că regiunea Kurdistan este parte indivizibilă a Irakului.

Judecătoria Craiova decide punerea în libertate a lui Miron Cozma

Magistraţii Judecătoriei Craiova au decis punerea în libertate a lui Miron Cozma, admiţînd contestaţia de executare a mandatului emis după revocarea graţierii dată de fostul preşedinte Ion Iliescu. Cozma a fost condamnat la zece ani de închisoare în dosarul legat de mineriada din ianuarie 1999 de la Costeşti, însă sentinţa nu este definitivă. Condamnarea a fost atacată la instanţa supremă, care urmează să se pronunţe în acest caz la 22 iunie.

Dezbaterile privind legalitatea ultimului decret de graţiere semnat de Ion Iliescu vor fi reluate în septembrie

Dezbaterile privind legalitatea decretului prin care fostul preşedinte Ion Iliescu a graţiat, la sfârşitul anului trecut, mai multe persoane printre care şi Miron Cozma, vor fi reluate în 6 septembrie. Curtea de Apel Bucureşti a amânat astăzi pentru a treia oară judecarea contestaţiei celor peste 40 de deţinuţi care au fost graţiaţi de fostul preşedinte Ion Iliescu.

Val de atentate cu bombe în Irak

In Irak valul de violenţă continuă. Astăzi cu alţi cel puţin 47 de morţi ca urmare a unor atacuri cu bombe la Kirkuk, la Baquba şi în provincia al-Anbar.

Luxembourg: convorbiri Olli Rehn - Mihai Răzvan Ungureanu

Comisarul pentru extindere al Uniunii Europene Olle Rehn a avertizat România că riscă amînarea aderării sale la Uniune în 2007, dacă nu va pune în aplicare reformele necesare.

Ştirea zilei

Vorbind la Luxemburg după convorbirile avute cu şeful diplomaţiei române Mihai Răzvan Ungureanu, Rehn s-a referit îndeosebi la reformele din justiţie şi la măsurile de combatere a corupţiei.

Viena: anihilarea unei reţele de traficanţi de fiinţe umane

Poliţiştii austrieci au anihilat o reţea de traficanţi de fiinţe umane din Europa de est către ţările Uniunii Europene, arestând zeci de persoane după o colaborare cu colegii lor din ţări est-europene. Au fost arestate 64 de persoane, dintre care 59, inclusiv 21 de români, în Austria.

Traficanţii au reuşit să aducă 5 mii de persoane în Austria, de unde plecau către alte ţări ale Uniunii Europene. Persoanele traficate proveneau mai ales din Republica Moldova şi Ucraina.

Sancţiuni ale Uniunii Europene împotriva Uzbekistanului?

Miniştrii de externe din ţările Uniunii Europene iau în considerare sancţiuni împotriva Uzbekistanului dacă pînă la sfîrşitul lunii curente guvernul uzbek nu va permite o investigaţie internaţională pe marginea recentelor ciocniri violente de la Andijan. Sancţiunile vizează suspendarea cooperării şi acordurilor de parteneriat cu Uzbekistanul.

Guenther Verheugen: integrarea României şi Bulgariei este în interesul UE

Fostul Comisar european pentru extindere, Gunther Verheugen a declarat într-un interviu acordat cotidianului Suddeutsche Zeitung, că România şi Bulgaria nu trebuie să sufere în urma votului negativ de la referendumurile din Franţa şi Olanda asupra Constituţiei europene. Integrarea ambelor ţări este în interesul Uniunii Europene,întrucât altfel nu va exista stabilitate în Europa de sud-est - a afirmat Verheugen.

Respingerea rapoartelor de activitate ale SRTV şi SRR: demisia conducerilor celor 2 instituţii

Plenul comun al celor două Camere ale Parlamentului a respins, marţi, rapoartele de activitate şi conturile de execuţie bugetară ale SRTV şi SRR. Cele două voturi negative au provocat, conform legii, demiterea actualelor conduceri ale celor două instituţii.

Teheran: arestări în legătură cu atentatele de la Ahvaz

Şeful serviciului de informaţii iranian Ali Yunessi a făcut cunoscut că au fost reţinuţi cîţiva suspecţi în legătură cu seria de atacuri cu bombe soldate cu cel puţin 7 morţi şi 40 de răniţi la Ahvaz, în partea de sud-vest a Iranului. Fără să intre în detalii,Yunessi a afirmat că suspecţii aveau legături "cu elemente din străinătate".

Tony Blair: relaţiile ruso-britanice sînt foarte solide

Occidentul ar trebui să coopereze cu Moscova în fostele republici sovietice şi nu să încerce să-şi impună influenţa - a declarat preşedintele Rusiei Vladimir Putin, la o conferinţă de presă ţinută împreună cu premierul britanic Tony Blair.

Cei doi au discutat despre problemele comerciale ce urmează să fie abordate luna viitoare la summit-ul din Scoţia al principalelor opt ţări industrializate.

"Relaţiile ruso-britanice sunt foarte solide. Am avut ocazia să discutăm despre o gamă largă de chestiuni, îndeosebi despre raporturile comerciale, cu accent pe sectorul energetic." - a precizat şeful guvernului britanic.

Tentativă de atentat în capitala tadjică

O explozie puternică s-a produs în faţa clădirii ministerului tadjik pentru situaţii excepţionale. Nimeni nu a fost rănit. Într-un interviu acordat Europei Libere, ministrul tadjik de interne Khumdin Sharipov şi-a exprimat opinia că ar putea fi vorba de un atac terorist şi a precizat că un suspect a fost reţinut de poliţie. În faţa aceleaşi clădiri s-a produs o explozie asemănătoare la începutul lui februarie curent, cînd nimeni nu şi-a asumat responsabilitatea.

Mihai Răzvan Ungureanu salută declaraţia Parlamentului Moldovean

Documentul adoptat în 10 iunie de parlamentul Republicii Moldova confirmă eforturile constante ale autorităţilor de la Chişinău pentru reglementarea conflictului transnistrean - a declarat ministrul de externe Mihai Răzvan Ungureanu.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG