Linkuri accesibilitate

Ştiri

Convorbire Bush - Putin consacrată reformării Naţiunilor Unite

Preşedintele Statelor Unite George W. Bush şi preşedintele Rusiei Vladimir Putin au avut o convorbire telefonică referitoare la reformarea Organizaţiei Naţiunilor Unite, relatează Associated Press citîndu-l pe secretarul de presă al Casei Albe. Interfax citează serviciul de presă al preşedintelui Putin în sensul că cei doi lideri au avut un schimb de opinii asupra unor chestiuni bilaterale şi internaţionale.

50% din investiţiile străine din Kazahstan sînt americane

Kazahstanul este gata să apere interesele economice ale Statelor Unite pe teritoriul kazah, a declarat ministrul de externe Tokaiev la o conferinţă internaţională de afaceri de la Almati, precizînd că 50 la sută din investiţiile străine din Kazahstan sunt americane. El a adăugat că ţara sa este deasemeni dispusă să ajute Uzbekistanul şi Kirghizstanul.

Grupul de Contact cere accelerarea reformelor în Kosovo

Emisari ai ţărilor din aşa-numitul Grup de Contact care include Marea Britanie, Rusia, Italia, Germania şi Statele Unite au cerut liderilor din Kosovo să accelereze reformarea guvernului local şi să sporească libertatea de mişcare a minorităţilor naţionale. Premierul provinciei Kosovo Bajram Kosumi a afirmat că autorităţile au început procesul menit să asigure minorităţilor mai multe prerogative.

Varşovia reduce contingetul de soldaţi dislocat în Irak

Guvernul polonez a decis să reducă cu 300 de soldaţi prezenţa militară din Irak, cifrată actualmente la 1.700 de trupe. Misiunea militarilor polonezi constă în instruirea forţelor de securitate irakiene.

Protest în faţa închisorii Evin din Teheran

Poliţişti iranieni au intervenit pentru a-i împrăştia pe protestatarii care se adunaseră în faţa închisorii Evin din Teheran spre a cere punerea în libertate a tuturor deţinuţilor politici. Potrivit unuia din organizatorii acţiunii de protest, poliţiştii au bătut cîteva persoane şi au reţinut două femei şi un bărbat. Afirmaţiile sale nu au fost confirmate din surse idnependente.

Critici la adresa ministrului rus al apărării Serghei Ivanov

Presa rusă abundă în critici la adresa ministrului apărării, Serghei Ivanov ca urmare a informaţiei furnizate de procuratura militară şi anume că într-o singură săptămînă 46 de soldaţi ruşi au murit, dar nu în acţiune. Cotidianul Novîie Izvestia califică această cifră drept catastrofală, iar Rasiiskaia Gazeta a publicat un articol cu tiltul Statistici mortale.

Nezavisimaya Gazeta scrie că publicarea datelor statistice echivalează cu un atac fără precedent împotriva unui potenţial succesor al preşedintelui Putin în alegerile prezidenţiale din 2008.

Bagdad: eliberarea ostatecului australian Douglas Wood

Australianul Douglas Wood, luat ostatec în Irak cu aproape două luni în urmă, a fost eliberat. Ştirea a fost anunţată de premierul australian, John Howard. "Sînt încîntat să vă informez că ostatecul australian din Irak, Douglas Wood, a fost eliberat la Baghdad în cursul unei operaţiuni militare a forţelor irakiene"- a făcut cunoscut premierul australian.

Jose Manuel Barroso: UE trebuie să-şi respecte promisiunile

Preşedintele Comisiei Europene Jose Manuel Barroso consideră că Uniunea Europeană trebuie să-şi onoreze promisiunile făcute Turciei şi altor ţări în ce priveşte aderarea la Uniunea Europeană. În pofida îngrijorărilor cu privire la extinderea unională – a declarat Barroso – "un acord este un acord".

Feroviarii vor salarii mai mari - Vor şi călătorii bilete mai scumpe?

Autorităţile vor putea analiza cu mai multă disponibilitate solicitările sindicatelor CFR de creştere a salariilor în cazul în care călătorii vor accepta majorarea tarifelor, întrucât acceptarea cerinţelor greviştilor presupune o astfel de măsură - a declarat premierul Călin Popescu Tăriceanu.



El a amintit că problema majorării salariilor în transportul feroviar trebuie să fie analizată şi prin prisma bugetelor de venituri şi cheltuieli ale societăţilor din domeniu, multe dintre companiile feroviare înregistrând pierderi ridicate din cauza gestiunii defectuoase a fondurilor.

Mecanicii de locomotivă şi angajaţii din depouri au intrat în grevă generală, miercurea trecută, cerând majorarea salariilor şi tichete de masă.

Festivităţi marcînd cea de a 5-a aniversare a primului summit inter-coreean

La Fenian au loc festivităţi marcînd cea de a cincea aniversare a primului summit inter-coreean care, în anul 2000 a marcat un punct culminant în relaţiile dintre cele două Coree. "Am venit la Fenian cu dorinţa de a realiza unificarea şi solidaritatea poporului nostru" - a declarat şeful delegaţiei sud-coreene la sosire în capitala nord-coreeană.

Miron Cozma nu exclude ideea înfiinţării unui partid

Eliberat ieri din închisoare, în urma deciziei Judecătoriei Craiova, fostul lider al minerilor din Valea Jiului, Miron Cozma a declarat jurnaliştilor că nu se simte cu nimic vinovat pentru acuzaţiile care i-au fost aduse de-a lungul timpului. El a mai afirmat că nu exclude ideea de a înfiinţa un partid al muncitorilor.

Ion Iliescu va coordona Institutul Social Democrat

Ion Iliescu va prelua coordonarea Institutului Social Democrat - a anunţat preşedintele executiv al PSD Adrian Năstase, precizînd că fostul şef al statului se va ocupa de "renovarea doctrinară a stângii". Decizia fost luată într-o întîlnire la care au participat Ion Iliescu şi liderii PSD.

Atentat devastator la Khales: 23 de morţi

În Irak cel puţin 23 de persoane, majoritatea soldaţi irakieni, şi-au pierdut viaţa într-un atac sinucigaş.Alte cel puţin 29 au fost rănite. Atacul a fost comis în cantina bazei militare irakiene Khales, aflată la 60 de kilometri nord-est de capitala Bagdad.

Apel la eliberarea deţinuţilor politici din Iran

Amnesty International, Human Rights Watch şi Reporteri fără Frontiere au cerut autorităţilor iraniene punerea în ibertate a tuturor deţinuţilor politici. Declaraţia în acest sens dată publicităţii de cele trei organizaţii survine cu două zile înaintea alegerilor prezidenţiale din Iran.

Nicolae Pleşiţă va fi supus unei expertize medicale psihiatrice

Generalul în rezervă Nicolae Pleşiţă, şeful Departamentului de Informaţii Externe (DIE) al fostei Securităţi, învinuit pentru complicitate la asasinatele executate de Carlos Şacalul, va fi supus unei expertize medicale psihiatrice pentru a se stabili dacă a avut discernămînt pentru faptele sale.

Teroristul Ilici Ramirez Sanchez (cunoscut sub numele de Carlos Şacalul) este cel care a comis, printre altele, atentatul cu bombă din 28 februarie 1981, de la postul de radio "Europa Liberă" din Munchen.

Madrid: arestarea a 16 militanţi islamişti

În razii efectuate în întreaga Spanie, poliţia a arestat 16 militanţi islamişti. Într-o declaraţie a ministerului de interne se face cunoscut că 11 din cei arestaţi sunt suspectaţi de apartenenţă la o grupare teroristă din Spania care are legături cu liderul Al Qaida din Irak Abu Musab al-Zarqawi.

Ştirea zilei

Ceilalţi cinci sunt suspectaţi de implicare în atacurile cu bombe comise la Madrid în martie 2004 şi soldat cu 191 de morţi.

Guvernul îşi asumă răspunderea asupra unui pachet de legi

Premierul Tăriceanu s-a prezentat în faţa Parlamentului pentru a angaja răspunderea Guvernului asupra pachetului de legi privind regimul proprietăţii şi reforma justiţiei.

Ştirea zilei

Tăriceanu a explicat că îmbinarea într-o singură lege, pe care a denumit-o Legea Reformei europene în România, a tuturor măsurilor de reformă a proprietăţii şi justiţiei este coerentă şi logică, în condiţiile în care raporturile între proprietari nu au stabilitate în lipsa unei justiţii independente, eficiente şi moderne.

Într-o conferinţă de presă care a urmat asumării răspunderii de către Executiv pentru legile justiţiei şi proprietăţii, liderul social-democrat Geoană a anunţat că PSD va depune moţiune de cenzură împotriva Guvernului.

Doi noi membrii ai Colegiului CNSAS

Plenul comun al celor două Camere a aprobat numirea lui Dorin Dan Lazea, propus de PD şi a lui Laurenţiu Tănase, propus de PSD, în Colegiul Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS). Lazea îl înlocuieşte, în componenţa Colegiului, pe Andrei Pleşu, care şi-a dat demisia, la sfârşitul anului trecut. Tănase îl înlocuieşte pe Mihai Gheorghe, care, de asemenea, a demisionat din Colegiul CNSAS, în urmâ cu mai mult timp.

Generalul Nicolae Pleşiţă anchetat în dosarul Carlos

Magistraţii Secţiei Parchetelor Militare l-a audiat pe generalul Nicolae Pleşiţă, şeful Departamentului de Informaţii Externe al fostei Securităţi, în cadrul anchetei privindu-l pe teroristul Ilici Ramirez Sanchez, cunoscut sub numele de Carlos Şacalul.

Potrivit unor surse judiciare, Pleşiţă ar fi fost una dintre persoanele de contact ale lui Carlos în România comunistă, aljături de generalul Iulian Vlad, şeful fostei Securităţi, Tudor Postelnicu, fost ministru de Interne.

Printre acţiunile lui Carlos a fost şi atentatul cu bombă, din 28 februarie 1981, de la postul de radio "Europa Liberă" din Munchen.

Declaraţiile lui Miran Cozma la eliberarea sa din penitenciar

Miron Cozma, cel care a condus mineriada de la Bucureşti acum 15 ani, a fost pus în libertate, în urma deciziei luată de magistraţii judecătoriei Craiova. În declaraţia pe care a făcut-o presei, la ieşirea din penitenciar, Cozma şi-a cerut scuze pentru cele întâmplate în iunie 1990, susţînînd, însă, că la Bucureşti au murit oameni înainte ca minerii să ajungă în Capitală.

Kabul ameninţat de o epidemie de holeră

O epidemie de holeră ameninţă capitala afgană Kabul. Cel puţin opt persoane şi-au pierdut viaţa în ultimele două săptămîni şi alte 2 mii sunt infectate. Informaţia a fost furnizată de Fred Hartman, epidemiolog şi director tehnic al unui program de dezvoltare ONU.

Mircea Geoană: PSD îl va apăra pe Ion Iliescu de "atacuri politice"

Partidul Social Democrat îl va apăra pe fostul preşedinte al ţării Ion Iliescu, în tot ceea ce înseamnă “exces politic şi atac politic”, lăsând însă justiţia să-şi facă treaba - a afirmat liderul social-democrat Mircea Geoană. El a susţinut că PSD a recunoscut întotdeauna dreptul suveran al justiţiei independente de a-şi face datoria.

Liderul partidului indian de guvernămînt în vizită la Moscova

Sînt necesare eforturi crescînde pentru combaterea terorismului internaţional - a afirmat la o conferinţă de la Moscova liderul partidului indian de guvernămînt Sonya Gandhi. India şi Rusia, a spus Sonya Gandhi, împărtăşesc opinia că terorismul trebuie combătut în mod hotărît şi consecvent.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG