Linkuri accesibilitate

Ştiri

G8: nou sistem high-tech pentru combaterea traficului cu fiinţe umane

Principalele ţări industrializate care alcătuiesc aşa numitul Grup al celor Opt au convenit să sprijine un nou sistem high-tech pentru combaterea traficului cu fiinţe umane. După reuniunea de la Sheffield, în Anglia, a Grupului celor Opt, ministrul de interne britanic Charles Clark a precizat că noul sistem, axat pe o bază de date pusă la dispoziţie de Interpol, va facilita recunoaşterea rutelor folosite de traficanţii de fiinţe umane.

Teheran: încheierea campaniei electorale dinaintea alegerilor prezidenţiale

În Iran s-a încheiat campania electorală dinaintea alegerilor prezidenţiale de mîine. Potrivit analiştilor politici, Hashemi Rafsanjani, considerat a fi un cleric moderat, conduce cursa electorală în faţa celorlalţi şase candidaţi.

La Washington, preşedintele american George W. Bush a declarat că alegerile din Iran nu ţin seama cerinţele de bază ale democraţiei, adăugînd că liderii Iranului reprimă libertatea în interiorul ţării şi răspîndesc teroarea în întreaga lume.

Viktor Iuşcenko lansează un apel la investiţii străine în Ucraina

Preşedintele ucrainean, Viktor Iuşcenko a lansat un apel pentru investiţii străine în Ucraina. La o conferinţă de două zile organizată la Kiev de Forumul Economic Mondial, Iuşcenko a declarat că, de la preluarea puterii după Revoluţia Oranj de la sfîrşitul anului trecut, guvernul său a luat măsuri pentru a înlătura moştenirea lăsată de predecesorul său, Leonid Kucima: "Noul guvern ucrainean a ajutat la crearea unor mijloace de informare independente. Cetăţenii ţării îşi recapătă încrederea în justiţie, într-un sistem judiciar independent. Facem totul pentru a-i traduce în justiţii pe cei care au comis crime. Considerăm că Ucraina este un participant important la procesul democratic mondial. Ştim ce răspunderi ne revin şi sîntem gata să ni le asumăm" - a declarat preşedintele Ucrainei Viktor Iuşcenko.

"Emirul din Mosul" arestat de trupele americane din Irak

Forţele americane au capturat un important asociat al teroristului iordanian Abu Musab al-Zarqawi, şeful reţelei Al Qaida din Irak. Este vorba de Mohammed Khalif Shaiker, cunoscut şi sub numele de Abu Talha sau Emirul din Mosul.

Zalmay Khalilzad: "Poporul afgan va triumfa"

Ambasadorul în exerciţiu al Statelor Unite în Afganistan Zalmay Khalilzad, desemnat pentru funcţia de ambasador la Bagdad, este încrezător că forţele coaliţiei vor reuşi să înfrîngă insurgenţa din Irak. În ce priveşte situaţia din Afganistan, Khalilzad a declarat la o conferinţă de presă: "Împreună am reuşit să obţinem rezultate uimitor de bune. Cu toate acestea, mai sînt multe de făcut şi am convingerea că poporul afgan va triumfa".

Vicepreşedintele mecanicilor de locomotivă respinge argumentele premierului

Faptul că premierul Tăriceanu pune viitoarea majorare a tarifelor la calea ferată pe seama grevei feroviarilor este un neadevăr - consideră Iulian Măntescu, vicepreşedintele mecanicilor de locomotivă. Măntescu a subliniat că această majorare, anunţată pentru luna viitoare, nu este un efect al solicitărilor sindicaliştilor, decizia majorării fiind luată înainte de grevă.

Premierul Călin Popescu Tăriceanu declarase că autorităţile vor putea analiza cu mai multă disponibilitate solicitările sindicatelor CFR de sporire a salariilor în cazul în care călătorii vor accepta majorarea tarifelor, întrucât acceptarea cerinţelor greviştilor presupune o astfel de măsură.

Deschiderea lucrărilor Consiliului European

La Bruxelles a început summit-ul de două zile al Uniunii Europene. Pe agenda reuniunii figurează finanţarea bugetului unional pe termen lung şi procesul de ratificare a noii Constituţii Europene.

Israelul protestează împotriva contactelor dintre UE şi mişcarea Hamas

Israelul a protestat în legătură cu extinderea contactelor dintre diplomaţi ai Uniunii Europene şi reprezentanţi ai mişcării Hamas, contacte care, avertizează partea israeliană, vor slăbi autoritatea liderului palestinian Mahmoud Abbas şi vor asigura legitimitatea unei grupări teroriste înaintea alegerilor parlamentare palestiniene care vor avea loc spre sfîrşitul anului curent. Purtători de cuvînt ai grupării Hamas au confirmat că aceasta organizaţie care a întreprins numeroase atacuri anti-israeliene, întreţine contacte cu diplomaţi ai Uniunii Europene.

Petiţie cu revendicări ale pensionarilor înaintată Guvernului

Mai mult de 165.000 de pensionari au semnat o petiţie prin care cer din nou guvernului să le asigure un nivel mai bun de trai, prin mărirea pensiilor şi revenirea la vechiul sistem de compensare a medicamentelor, dar şi prin garantarea locuinţelor pentru bătrânii care stau în case naţionalizate.

Aceste revendicări au fost înaintate Ministerului Muncii, Solidarităţii Sociale şi Familiei, precum şi Ministerului Sănătăţii.

Priorităţile ministrului Sănătăţii Mircea Cinteză

Pregătirea sistemului de asigurări suplimentare de sănătate, care să devină viabile din ianuarie 2006, privatizarea cabinetelor medicale şi revizuirea modalităţii de finanţare şi administrare a spitalelor prin implicarea comunităţii locale - acestea sunt priorităţile de vară ale ministrului Sănătăţii Mircea Cinteză. "Este absolut nevoie să creăm propriul nostru buget în 2006, după toate regulile transparenţei"- a subliniat ministrul sănătăţii.

Premierul Tăriceanu: avertismentul Comisiei Europene este o procedură normală

România trebuie să facă un "efort suplimentar" în pregătirile pentru aderarea la Uniunea Europeană, din cauza "climatului politic care s-a deteriorat" în cadrul Uniunii după referendumurile din Franţa şi Olanda - a declarat premierul Călin Popescu Tăriceanu. El a calificat drept o "procedură normală" avertismentul dat recent de Comisia Europeană în legătură cu întârzierile înregistrate de Bucureşti în pregătirile de aderare.

Bundestag-ul cere Ankarei să recunoască genocidul comis împotriva armenilor

Parlamentul Germaniei a adoptat o rezoluţie care cere guvernului să exercite presiuni asupra Turciei să investigheze expulzarea şi anihilarea organizată a armenilor şi să ia măsuri de reconciliere. Armenia acuză Turcia de genocid în legătură cu masacrarea a circa un milion de etnici armeni în primele decenii ale secolului trecut.

Guvernul de la Kiev intenţionează să privatizeze majoritatea companiilor de stat

Guvernul Ucrainei intenţionează să vîndă majoritatea companiilor proprietate de stat - a făcut cunoscut vice-premierul Oleg Rîbaciuk. La o conferinţă de la Kiev pe tema investiţiilor, Rîbaciuk a subliniat că privatizarea va fi făcută în mod transparent.

Reprezentanţi ONU din domeniul drepturilor omului în Kirghizstan

Reprezentanţi ONU din domeniul drepturilor omului se află în Kirghizstan pentru a examina situaţia refugiaţilor din Uzbeksitan în urma a actelor de violenţă care au avut loc luna trecută la Andijan. Membrii misiunii vor avea convorbiri cu prim vice-ministrul de externe Kadîrov privind perspectivele cooperării Kirghizstanului cu Înaltul Comisar ONU pentru Drepturile Omului şi vor pleca în regiunea Jalalabad unde se vor întîlni cu lideri ragionali" - a precizat un purtător de cuvînt al ministerului de externe kirghiz.

Dan Voinea: "în iunie 1990 asupra demonstranţilor au tras militarii"

Procurorul Dan Voinea, din cadrul Secţiei Parchetelor Militare, a declarat că cei care au tras asupra populaţiei în iunie 1990 au fost militarii şi nu minerii.

Ştirea zilei

La Realitatea TV Dan Voinea a precizat că în perioada 13-15 iunie 1990 "au lucrat concertat" reprezentanţi ai mai multor ministere, însă, referitor la focurile de armă trase în timpul respectivelor evenimente "cei vinovaţi sunt din cadrul Armatei".

Convorbire Bush - Putin consacrată reformării Naţiunilor Unite

Preşedintele Statelor Unite George W. Bush şi preşedintele Rusiei Vladimir Putin au avut o convorbire telefonică referitoare la reformarea Organizaţiei Naţiunilor Unite, relatează Associated Press citîndu-l pe secretarul de presă al Casei Albe. Interfax citează serviciul de presă al preşedintelui Putin în sensul că cei doi lideri au avut un schimb de opinii asupra unor chestiuni bilaterale şi internaţionale.

50% din investiţiile străine din Kazahstan sînt americane

Kazahstanul este gata să apere interesele economice ale Statelor Unite pe teritoriul kazah, a declarat ministrul de externe Tokaiev la o conferinţă internaţională de afaceri de la Almati, precizînd că 50 la sută din investiţiile străine din Kazahstan sunt americane. El a adăugat că ţara sa este deasemeni dispusă să ajute Uzbekistanul şi Kirghizstanul.

Grupul de Contact cere accelerarea reformelor în Kosovo

Emisari ai ţărilor din aşa-numitul Grup de Contact care include Marea Britanie, Rusia, Italia, Germania şi Statele Unite au cerut liderilor din Kosovo să accelereze reformarea guvernului local şi să sporească libertatea de mişcare a minorităţilor naţionale. Premierul provinciei Kosovo Bajram Kosumi a afirmat că autorităţile au început procesul menit să asigure minorităţilor mai multe prerogative.

Varşovia reduce contingetul de soldaţi dislocat în Irak

Guvernul polonez a decis să reducă cu 300 de soldaţi prezenţa militară din Irak, cifrată actualmente la 1.700 de trupe. Misiunea militarilor polonezi constă în instruirea forţelor de securitate irakiene.

Protest în faţa închisorii Evin din Teheran

Poliţişti iranieni au intervenit pentru a-i împrăştia pe protestatarii care se adunaseră în faţa închisorii Evin din Teheran spre a cere punerea în libertate a tuturor deţinuţilor politici. Potrivit unuia din organizatorii acţiunii de protest, poliţiştii au bătut cîteva persoane şi au reţinut două femei şi un bărbat. Afirmaţiile sale nu au fost confirmate din surse idnependente.

Critici la adresa ministrului rus al apărării Serghei Ivanov

Presa rusă abundă în critici la adresa ministrului apărării, Serghei Ivanov ca urmare a informaţiei furnizate de procuratura militară şi anume că într-o singură săptămînă 46 de soldaţi ruşi au murit, dar nu în acţiune. Cotidianul Novîie Izvestia califică această cifră drept catastrofală, iar Rasiiskaia Gazeta a publicat un articol cu tiltul Statistici mortale.

Nezavisimaya Gazeta scrie că publicarea datelor statistice echivalează cu un atac fără precedent împotriva unui potenţial succesor al preşedintelui Putin în alegerile prezidenţiale din 2008.

Bagdad: eliberarea ostatecului australian Douglas Wood

Australianul Douglas Wood, luat ostatec în Irak cu aproape două luni în urmă, a fost eliberat. Ştirea a fost anunţată de premierul australian, John Howard. "Sînt încîntat să vă informez că ostatecul australian din Irak, Douglas Wood, a fost eliberat la Baghdad în cursul unei operaţiuni militare a forţelor irakiene"- a făcut cunoscut premierul australian.

Jose Manuel Barroso: UE trebuie să-şi respecte promisiunile

Preşedintele Comisiei Europene Jose Manuel Barroso consideră că Uniunea Europeană trebuie să-şi onoreze promisiunile făcute Turciei şi altor ţări în ce priveşte aderarea la Uniunea Europeană. În pofida îngrijorărilor cu privire la extinderea unională – a declarat Barroso – "un acord este un acord".

Feroviarii vor salarii mai mari - Vor şi călătorii bilete mai scumpe?

Autorităţile vor putea analiza cu mai multă disponibilitate solicitările sindicatelor CFR de creştere a salariilor în cazul în care călătorii vor accepta majorarea tarifelor, întrucât acceptarea cerinţelor greviştilor presupune o astfel de măsură - a declarat premierul Călin Popescu Tăriceanu.



El a amintit că problema majorării salariilor în transportul feroviar trebuie să fie analizată şi prin prisma bugetelor de venituri şi cheltuieli ale societăţilor din domeniu, multe dintre companiile feroviare înregistrând pierderi ridicate din cauza gestiunii defectuoase a fondurilor.

Mecanicii de locomotivă şi angajaţii din depouri au intrat în grevă generală, miercurea trecută, cerând majorarea salariilor şi tichete de masă.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG