Linkuri accesibilitate

Ştiri

Ministrul Agriculturii: poziţia Franţei nu va afecta bugetul UE alocat României

Ministrul Agriculturii Gheorghe Flutur a declarat că susţine poziţia adoptată de preşedintele francez Jacques Chirac la Bruxelles privind indentificarea de alte surse din bugetul UE pentru fondurile necesare sprijinirii agriculturii din România şi Bulgaria. Flutur a afirmat că nu crede că prin solicitarea părţii franceze va fi afectat bugetul alocat României şi Bulgariei.

Preşedintele francez Jaques Chirac a condiţionat, vineri, acordul final al ţării sale asupra perspectivelor financiare ale UE de obţinerea unor clarificări privind sursa fondurilor agricole de şase miliarde de euro pentru România şi Bulgaria. El a insistat asupra respectării acordului european din 2002, care garantează finanţarea politicii agricole comune până în 2013.

Emil Boc: parlamentarii PD nu vor vota împotriva Guvernului

Preşedintele interimar al PD Emil Boc este de părere că moţiunea depusă de PSD nu va trece. Vorbind într-o conferinţă de presă susţinută sâmbătă la Arad, Boc a declarat că "este doar o dorinţă a lui Adrian Năstase", referindu-se la speculaţiile PSD potrivit cărora parlamentarii PD ar putea vota împotriva Guvernului la votul secret cu bile pentru a se ajunge la alegeri anticipate, aşa cum doreşte preşedintele Traian Băsescu.

Operaţiune împotriva insurgenţilor din vestul Irakului

Armata americana în Irak a anuntat că aproximativ 50 de insurgenti au fost ucisi în cursul unei operatiuni în vestul ţării, la graniţa cu Siria. Forţele americane şi irakiene au anunţat lansarea astăzi a unei noi operaţiuni de amploare în vestul Irakului, în apropiere de oraşul Ramadi.

Condoleezza Rice la Ramallah

Secretarul de Stat american Condoleezza Rice se află la Ramallah pentru convorbiri cu liderul palestinian Mahmoud Abbas şi premierul Ahmed Qorei. Înainte de întrevedere Rice a declarat că Autoritatea Palestiniană trebuie să asigure condiţii de securitate pentru retragerea Israelului din fîşia Gaza, planificată pentru luna august.

Askar Akayev dezminte acuzaţiile guvernului de la Bişkek

Fostul preşedinte kirghiz Askar Akayev, debarcat de la putere în urma revoltei populare din martie, a dezminţit acuzaţiile guvernului interimar că s-ar afla în spatele demonstraţiilor violente de vineri la Biskek, în cursul cărora au fost rănite 40 de persoane şi arestaţi aproximativ 300 de oameni care protestau împotriva guvernului interimar kirghiz.

Rafsanjani şi Ahmadinejad - candidaţii rămaşi în cursa prezidenţială din Iran

În Iran, pentru prima dată în istoria ţării, se va desfăşura turul doi al alegerilor prezidenţiale, după ce la primul tur ţinut ieri nici unul din 7 candidaţi nu a obţinut 50 la sută din voturi. Potrivit ultimelor informaţii, pentru turul doi s-ar fi calificat fostul preşedinte Akbar Hashemi Rafsanjani şi primarul capitalei Teheran, Mahmoud Ahmadinejad.

Premierul Tăriceanu: la Bruxelles aderarea României nu a fost pusă sub semnul întrebării

În ciuda eşecului privind bugetul comunitar pe termen lung, declaraţia finală a Consiliului European menţine pachetul financiar pentru ţările candidate România şi Bulgaria şi obiectivul aderării lor la Uniunea Europeană.

Ştirea zilei

La Bucureşti, premierul Călin Popescu-Tăriceanu a declarat că aderarea României la Uniune nu a fost nici un moment sub semnul întrebării.

Marek Belka: eşecul Consiliului European o urmare a egoismului ţărilor bogate

Premierul polonez Marek Belka a declarat că eşecul Consiliului European, la care liderii europeni nu au reuşit joi şi vineri să cadă de acord asupra bugetului comunitar pe anii 2007-2013, a fost cauzat de egoismul ţărilor bogate din Uniunea Europeană. Neînţelegerile asupra bugetului dintre Franţa şi Germania, pe de o parte, şi Marea Britanie, pe de altă parte adîncesc criza politică din Uniune şi pot paraliza financiar instituţiile comunitare şi slăbi moneda unică europeană.

Debutul turneului în Orientul Apropiat al Condoleezzei Rice

Secretarul de stat american Condoleezza Rice a sosit în Israel pentru convorbiri asupra planului de retragere a Israelului din Gaza în luna august. Rice a declarat în avion jurnaliştilor care o însoţesc că Statele Unite aşteaptă de la autorităţile palestiniene să îmbunătăţească condiţiile de securitate, iar de la guvernul israelian – să nu construiască alte colonii şi să se abţină de la acţiuni care ar pune în pericol adoptarea unui statut final al statului palestinian.

Tiraspolul respinge amendamentele moldovene la planul ucrainean

Sovietul Suprem de la Tiraspol a respins printr-o declaraţie trimisă Rusiei, Ucrainei şi OSCE amendamentele propuse de Parlamentul de la Chişinău la planul Ucrainei de rezolvare a problemei transnistrene, relatează agenţia Itar-Taas. Amendamentele Chişinăului cer retragerea trupelor ruse din Transnistria până la sfârşitul anului şi instalarea controlului vamal strict la graniţa moldo-ucraineană pe segmentul transnistrean.

Reuniunea Consiliului European se soldează cu un eşec

Liderii Uniunii Europene nu au reuşit să ajungă la un acord asupra bugetului comunitar pe 2007-2013, aprofundând criza politică provocată de respingerea Constituţiei Europene în Franţa şi Olanda.

Ştirea zilei

Consiliul European de la Bruxelles s-a încheiat cu un eşec, care, potrivit agenţiei Reuters, poate provoca o paralizie financiară a instituţiilor Uniunii şi slăbirea monedei unice europene.

În Iran este necesar un al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale

În Iran, pentru prima dată în istoria ţării, se va desfăşura turul doi al alegerilor prezidenţiale, după ce la primul tur ţinut ieri nici unul din 7 candidaţi nu a obţinut 50 la sută din voturi. Potrivit rezultatelor parţiale, conduce în cursă fostul preşedinte iranian Rafsandjani cu 20 la sută, urmat la distanţă mică de primarul capitalei Teheran şi de un proieminent cleric reformist.

Moartea misterioasă a unui deputat al grupării Rusia Unită

Un deputat din Duma de Stat de la Moscova, Vladimir Litivinov, membru al grupului pro-Kremlin Rusia Unită, a fost găsit mort, plutind în râul Don din regiunea sudică Rostov, relatează agenţiile ruse de ştiri. Nu se cunosc deocamdată alte detalii. Litvinov a fost vice-preşedintele comitetului parlamentar pentru resursele naturale.

Moldova prezentă la tîrgul de vinuri de la Bordeaux

La Bordeaux începe mâine a treisprezecea ediţie a celui mai mare târg de vinuri din lume, Vinexpo, care se va desfăşura pe fundalul unei supra-producţii la scară globală şi înăspririi competiţiei între producători. Potrivit agenţiei France-Presse, pentru prima dată, alături de jucători de primă mărime în lume, la târg vor fi prezente şi companii din regiuni exotice, ca Moldova sau Iordania.

Rahim Wardak: al Qaida va încerca să disturbe alegerile parlamentare afgane

Ministrul afgan al apărării Rahim Wardak a avertizat că teroriştii reţelei Al-Qaida se regrupează în ajunul alegerilor parlamentare din Afganistan şi plănuiesc atacuri de felul celor comise în Irak. Wardak a adăugat că Al-Qaida şi luptători talibani primesc ajutor din partea puterilor regionale care se împotrivesc unei prezenţe americane pe termen lung în Afganistan.

300 de arestări în rîndul protestatarilor de la Bushkek

În capitala kirghiză Bishkek circa 300 de persoane au fost reţinute în cursul ciocnirilor dintre poliţie şi protestatari - a făcut cunoscut şeful poliţiei locale. Mai devreme, poliţia evacuase din principala clădire guvernamentală sute de protestatari. Aceştia o luaseră cu asalt azi dimineaţă pentru a cere autorităţilor să permită unui om de afaceri să candideze în alegerile prezidenţiale din 10 iulie.

Patru federaţii sindicale de la căile ferate se alătură luni grevei

Toţi angajaţii de la căile ferate intră în grevă generală începând de luni, dar, din cauza programului diferit adoptat de sindicalişti pentru acest protest, există riscul ca în circulaţie să rămână mai puţine trenuri decât o treime, aşa cum se stabilise iniţial.

Patru federaţii de la căile ferate se vor alătura luni colegilor aflaţi deja în grevă generală de zece zile, după ce ultimele negocieri cu ministrul transporturilor nu au dus la rezolvarea cererilor greviştilor.

Jacques Chirac susţine calendarul stabilit de aderare a României

Preşedintele Franţei Jacques Chirac i-a mulţumit preşedintelui Traian Băsescu, cu care s-a întîlnit la Bruxelles, pentru sprijinul acordat de autorităţile române în eliberarea jurnalistei Florence Aubenas.

Ştirea zilei

Pe de altă parte, preşedintele Chirac a precizat că Franţa susţine integrarea României în Uniunea Europeană conform calendarului stabilit.

Alegeri prezidenţiale în Iran

În Iran au loc alegeri prezidenţiale. Potrivit unor sondaje de opinie neoficiale, principalii favoriţi la scrutin sînt fostul preşedinte Akbar Hashemi Rafsanjani, Mohammad Baqer Qalibaf, fost şef al poliţiei şi Mostafa Moin, fost ministru reformist al învăţămîntului.

Ştirea zilei

După cum a declarat un lider al studenţilor: " structura de putere din Iran nu poate fi reformată din interior. Dacă vrem să facem progrese în vederea democraţiei, trebuie să introducem schimbări. În campania sa electorală Mostafa Moin a prezentat planuri şi idei bune, întrebarea e cum anume vor putea fi puse în aplicare".

Dacă nici unul din candidaţi nu va întruni peste 50 la sută din sufragii, va avea loc un al doilea tur de scurtin, probabil săpămîna viitoare.

MAE, CSM şi INM vor colabora pentru reforma justiţiei

Ministerul de externe, Consiliul Superior al Magistraturii şi Institutul Naţional al Magistraturii vor colabora pentru îndeplinirea tuturor condiţiilor legate de reforma justiţiei, în contextul integrării europene. Acordul în acest sens a fost semnat astăzi.

Încident în apropierea consulatului american din Lagos - închiderea temporară a misiunilor diplomatice occidentale

Statele Unite şi-au închis temporar consulatul din Lagos, în Nigeria. Marea Britanie, Germania şi alte ţări şi-au închis deasemeni misiunile diplomatice din Lagos. După cum a afirmat un purtător de cuvînt al ambasadei Statelor Unite din Nigeria, în apropierea consulatului american a avut loc un "incident de securitate".

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG