Linkuri accesibilitate

Ştiri

Mircea Geoană: PSD va face un rechizitoriu al guvernării

Liderul Partidului Social Democrat Mircea Geoană, sustine că pachetul de legi privind proprietatea şi justiţia ar fi, de fapt, rezultatul unui aranjament politic între PNL şi PD ...

Ştirea zilei

prin legile proprietăţii liberalii satisfăcându-şi clientela politică, iar PD şi preşedintele Traian Băsescu reuşesc să-şi subordoneze justiţia.

"Moţiunea pe care PSD o depune luni in parlament va reprezenta pentru PSD un prim rechizitoriu foarte sever a şase luni de guvernare Băsescu" - a spus liderul PSD.

Motiunea de cenzura a PSD a fost semnata de 133 de deputati si senatori si va fi discutata miercuri in plenul parlamentului de la Bucuresti.

16 poliţişti irakieni ucişi într-un atac kamikaze

La Bagdad, in urma unui atac sinucigas intr-un restaurat din apropierea asa numitei zone verzi, 16 politisti irakieni au fost omoriti. In alte atacuri simulare din Irak, au murit in jur de 18 persoane.

Kamal Karazi: "Iranienii au votat în ciuda lui George Bush"

Ministrul iranian de externe Kamal Karazi a declarat ca iranienii au fost incurajati sa iasa in numar mare la votul de vineri, datorita declaratiilor presedintelui american George Bush.

Presedintele Bush criticase organizarea scrutinului spunind ca violeaza principiile democratice. Turnul doi al alegerilor iraniene va avea loc vinerea viitoare, cind se vor afla in competitie fostul presedinte moderat Rafsanjani si conservatorul Mahmud Dinijad. Rafsanjani a declarat ca doreste imbunatatirea relatiilor cu Occidentul.

Tulburări etnice la Mitroviţa

In Kosovo au fost arestati doi etnici albanezi si un sirb, dupa violentele din localitatea Mitrovita. Martori oculari afirma ca trupele ONU de mentinere a pacii au intervenit dupa ce sirbii au atacat cu pietre o masina cu albanezi si dupa ce acestia au ripostat. atacind la rindul lor doua masini cu sirbi. Sirbii sint reticenti sa vada etnici albanezi intorcindu-se in nordul localitatii Mitrovita, singura parte din localitate in care sirbii sint majoritari. In Kosovo 90 la suta din populatie este albaneza.

Incident armat în Fîşia Gaza

In Fisia Gaza a avut loc un schimb de focuri intre un soldat israelian si un luptator palestinian. Cel putin doi soldati israelieni au fost raniti in acest incident care pericliteaza fragilul acord de incetare a focului dintre palestinieni si israelieni inainte de retragerea israelienilor din Fisia Gaza.

Detalii despre convorbirile Kimmo Kiliunen - Igor Smirnov

La alegerile Sovietului Suprem al regiunii transnistrene trebuie sa participe toti locuitorii de pe malul stang al Nistrului si nu numai cei care detin cetatenia Republicii Moldova - a declarat seful delegatiei Adunarii Parlamentare a OSCE Kimmo Kiliunen in cadrul intalnirii cu liderul transnistrean Igor Smirnov.

Kiliunen a mentionat ca OSCE va ajuta regiunea sa organizeze alegerile din toamna si prin aceasta va contribui la crearea unor institutii democratice in Transnistria.

In replica, Smirnov a declarat ca Tiraspolul este dispus sa colaboreze cu OSCE in desfasurarea alegerilor pentru Sovietul Suprem conform legilor Republicii Moldovenesti Nistrene si cu participarea observatorilor straini.

Vladimir Voronin comentează convorbirile cu Victor Iuşcenco

Moldova si Ucraina negociaza monitorizarea hotarului moldo-ucrainean cu organizatiile internationale - a declarat Vladimir Voronin comentand rezultatele intrevederii sale cu omologul sau ucrainean Victor Iuscenco.

Voronin a spus ca partile au decis sa-si asocieze eforturile in vederea sustinerii monitorizarii segmentului transnistrean al hotarului dintre cele doua tari de catre Uniunea Europeana, OSCE si Consiliul Europei.

Directorul Institutului de Politici Publice Arcadie Barbarosie este de parere ca monitorizarea internationala a segmentului transnistrean de la frontiera moldo-ucraineana nu va rezolva problema contrabandei.

Plan rusesc privind conflictul transnistrean?

Rusia a elaborat un plan propriu de rezolvare a conflictului transnistrean, transmite agentia de presa Regnum, citandu-l pe asa zisul ministru de externe de la Tiraspol Valeri Liskai.

Potrivi lui Litkai planul va fi prezentat in urmatoarele doua trei luni. El a specificat ca dupa aparitia unui plan ucrainean de reglementare este logic sa apara si unul rusesc.

La Chisinau, Presedintele Vladimir Voronin a declarat ca partea moldoveneasca elaboreaza un proiect de lege privind masurile de rezolvare a conflictului transnistrean. Potrivit lui Voronin, documentul va oferi o autonomie regiunii mult mai mare decat Gagauziei.

Dacia Logan se vinde ca bagheta caldă la Paris

La o saptamana dupa lansarea automobilului Dacia Logan la Paris, stocurile destinate Frantei s-au epuizat. Conform cotidianului "Le Figaro", acum modelul nu mai poate fi achizitionat decat cu comenzi pentru multe luni inainte. Modelul Dacia Logan a fost lansat joi, in Spania si, vineri, in Germania. Ulterior, intre luna octombrie 2005 si ianuarie 2006 urmand a fi lansat in Belgia, Elvetia, Olanda, Italia si Austria. Pretul de pornire al Logan in Franta a fost de 7.500 euro, modelul de baza fiind dotat cu ABS si doua airbag-uri.

În ajunul extinderii grevei feroviarilor

Greva de la caile ferate romane se extinde, de saptamana viitoare. Negocierile dintre conducerea CFR Infrastructura si cele patru federatii sindicale din domeniu au esuat, vineri, astfel incat, incepand de luni, trenurile nu vor circula de loc intre orele 07.00 - 11.00.Alte patru federatii vor intra in greva. E vorba de ELCATEL, Drum de fier, Miscare-Comercial si USIFER Atlas.Liderul CFR Miscare Comercial – Ioan Molea a declarat pentru radio National FM ca revendicarile ceferistilor sunt tichetele de masa si cresterea salariala. Celelalte sindicate feroviare au ajuns deja intr-a zecea zi de greva.

Secretarul de stat american Rice la Ierusalim după o vizită la Ramallah

Premierul israelian Ariel Sharon a declarat, inaintea intilnirii cu Secretarul de stat american Condoleezza Rice, ca Statele Unite au de jucat un rol important in asigurarea retragerii israeliene din Fisia Gaza.

Ştirea zilei

Condoleezza Rice se afla intr-un turneu in regiune pentru a sprijini eforturile conjugate ale palestinienilor si israelienilor pentru retragerea din Fisia Gaza. Ieri, Secretarul de stat american a avut convorbiri cu presedintele Autoritatii palestiniene Mahmud Abbas.

Cutremur de pămînt în Iran

Un cutremur de magnitudinea de 5.5 grade pe scada Richter a avut loc astazi in Iran. Nu se stie daca seismul s-a soldat cu pagube. In decursul intregului secol 20, in Iran 170 de mii de persoane si-au pierdut viata in cutremure de pamint.

Şeful poliţiei din Kandahar executat de rebeli

In Afganistan, partizani ai fostului regim Taliban au anuntat ca l-au executat astazi pe seful politiei din provincia Kandahar, pe care il rapisera in urma cu doua zile. Vineri, insurgentii au capturat 13 afgani in provincia Kandahar, inclusiv pe guvernatorul provinciei Mia Nishin. Purtatorul de cuvint al rebelilor a declarat ca un tribunal al Talibanilor ii va judeca pe cei capturati care vor fi executati, daca vor fi gasiti vinovati.

Insurgenţii suferă pierderi în vestul Irakului

In Irak, in orasul Tikrit un atentat sinucigas s-a soldat cu moartea a 3 persoane si ranirea a 13. La Bagdad persoane inarmate au ucis 2 ofiteri irakieni de politie. Reprezentanti ai armatei americane au anuntat la rindul lor ca cel putin 50 de insurgenti au fost ucisi intr-o lupta desfasurata in aproperea grantiei cu Siria.

Criza Uniunii Europene: o frînă pentru ambiţiile europene ale Kievului

Ambasadorul Ukrainei la Viena Vladimir Yeltschenko a declarat, citat de agentia austriaca de stiri, ca actuala criza politica a Uniunii Europene reprezunta o frina pentru ambitiile europene ale tarii sale. In opina sa, este dificil acum pentru Kiev sa se gindeasca la admiterea in Uniunea Europeana in contextul crizei comunitare. "Pe termen lung Kievul isi pastreaza aceasta intentie – a adaugat ambasadorul Yeltschenko.

Premierul Tăriceanu: nu există temeri în legătură cu aderarea

România este perceputa ca o tara care face progrese importante si rapide pe calea aderarii si este bine-venita in Uniunea Europeana - a declarat premierul Calin Popescu-Tariceanu ...

Ştirea zilei

la sosirea de la Bruxelles, unde a participat la lucrarile Consiliului European. El a aratat ca liderilor europeni cu care a discutat considera România o tara europeana care trebuie sa adere cât mai repede la Uniunea Europeana. "Am primit asigurari ca suntem in plin proces de aderare si ca nu exista temeri care sa ne perturbe" - a subliniat primul-ministru roman.

Open door for a dialogue both inside and outside Moldova

Parliamentary speaker Marian Lupu told journalists in Chisinau on 15 June that last week's parliamentary votes on the settlement of the Transdniester conflict "open the door for a dialogue both inside and outside the country". Lupu declared that Chisinau would also like to hear "the voice of the population from Transdniester" on the settlement. Alluding to Russian criticism of last week's votes on Transdniester, he also said Chisinau is not pursuing an anti-Russian policy.

Deputy parliamentary speaker Iurie Rosca said that Chisinau does not consider the separatist authorities in Tiraspol a valid negotiation partner regarding the Transdniester settlement. In an interview with Flux Agency, Rosca noted that "the documents approved on 10 June by the parliament clearly emphasize that the current regime in Tiraspol is criminal...and cannot be a dialogue partner for the legal authorities of the Republic of Moldova," Rosca was commenting on Tiraspol's criticism of the Moldovan parliament's votes endorsing Ukraine's plan for Transdniester and calling for a Russian military pullout from Transdniester.

MOLDOVAN PARLIAMENT'S appeal FOR RUSSIAN PULLOUT rejected by Tiraspol

Valerii Litskai, foreign minister of the self-proclaimed Transdniester Republic, said on 14 June that the Moldovan parliament's appeal last week for the pullout of Russian forces from the breakaway region only heightens tension between Tiraspol and Chisinau. "The appeal of the Moldovan parliament to denounce the 1992 Moldovan-Russian agreement on a cease-fire, while at the same time the Moldovan authorities are blocking the negotiating process, automatically brings us back to the armed confrontation" Litskai noted in the statement released in Tiraspol.

Romania commends Moldovan Parliament's resolution on the settlement of the Transdniester conflict

The Romanian Foreign Ministry on 13 June commended the Moldovan parliament's unanimous vote on the settlement of the Transdniester conflict, calling it an "eloquent expression of the commitment of representative political forces and decision makers in the Republic of Moldova to find a sustainable and democratic solution for reestablishing the country's territorial integrity". The ministry specifically promised to urgently analyze the appeal by the Moldovan legislature to the OSCE, the Council of Europe, the United States, Russia, Ukraine, and Romania regarding the withdrawal of Russian troops from Transdniester.

Ministrul Agriculturii: poziţia Franţei nu va afecta bugetul UE alocat României

Ministrul Agriculturii Gheorghe Flutur a declarat că susţine poziţia adoptată de preşedintele francez Jacques Chirac la Bruxelles privind indentificarea de alte surse din bugetul UE pentru fondurile necesare sprijinirii agriculturii din România şi Bulgaria. Flutur a afirmat că nu crede că prin solicitarea părţii franceze va fi afectat bugetul alocat României şi Bulgariei.

Preşedintele francez Jaques Chirac a condiţionat, vineri, acordul final al ţării sale asupra perspectivelor financiare ale UE de obţinerea unor clarificări privind sursa fondurilor agricole de şase miliarde de euro pentru România şi Bulgaria. El a insistat asupra respectării acordului european din 2002, care garantează finanţarea politicii agricole comune până în 2013.

Emil Boc: parlamentarii PD nu vor vota împotriva Guvernului

Preşedintele interimar al PD Emil Boc este de părere că moţiunea depusă de PSD nu va trece. Vorbind într-o conferinţă de presă susţinută sâmbătă la Arad, Boc a declarat că "este doar o dorinţă a lui Adrian Năstase", referindu-se la speculaţiile PSD potrivit cărora parlamentarii PD ar putea vota împotriva Guvernului la votul secret cu bile pentru a se ajunge la alegeri anticipate, aşa cum doreşte preşedintele Traian Băsescu.

Operaţiune împotriva insurgenţilor din vestul Irakului

Armata americana în Irak a anuntat că aproximativ 50 de insurgenti au fost ucisi în cursul unei operatiuni în vestul ţării, la graniţa cu Siria. Forţele americane şi irakiene au anunţat lansarea astăzi a unei noi operaţiuni de amploare în vestul Irakului, în apropiere de oraşul Ramadi.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG