Linkuri accesibilitate

Ştiri

Rene van der Linden: ţările bogate au dat dovadă de lipsă de solidaritate cu cele sărace

Preşedintele Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, Rene van der Linden a calificat drept un dezastru pentru Europa summit UE de săptămîna trecută şi a criticat ţările europene bogate pentru lipsa de solidaritate cu cele mai sărace. O Europă care să nu fie altceva decît un gen de asociaţie a comerţului liber ar fi o greşeală istorică - a afirmat Van der Linden.

Referindu-se la eşecul summit-ului UE de la Bruxelles, premierul britanic, Tony Blair a declarat: "actuala criză nu reflectă neputinţa liderilor Europei de a cădea de acord. Actuala criză reflectă neputinţa liderilor Europei de a ajunge la un acord cu popoarele Europei în legătură cu problemele care le preocupă".

Delegaţie irakiană în vizită la Bruxelles

O delegaţie de înalţi reprezentanţi oficiali irakieni se află la Bruxelles pentru a apela la sprijin din partea Europei şi a vecinilor Irakului din Orientul Mijlociu în vederea reinstaurării unui climat de stabilitate şi securitate. Membrii delegaţiei vor prezenta planuri vizînd diferite aspecte ale viitorului Irakului înclusiv procesul politic, economia, securitatea şi reconstrucţia ţării.

Beirut: victoria în alegeri a alianţei condusă de Saad al-Hariri

Rezultatele preliminare ale alegerilor parlamentare din Liban indică victoria alianţei condusă de Saad al-Hariri, fiul fostului premier asasinat, Rafik Hariri. Saad al-Hariri a declarat: "alegerile au fost pentru tatăl meu, oamenii cred în programul său. Eu nu fac decît să continui ceea ce tatăl meu a început. Un program pentru viitor: pentru economie, pentru reforme, pentru combaterea corupţiei".

Potrivit unor observatori ai Uniunii Europene, alegerile din Liban s-au desfăşurat fără incidente violente şi au fost bine organizate.

Olli Rehn: drepturile omului nu sînt respectate întrutotul în Turcia

Turcia trebuie să facă progrese în domeniul drepturilor omului înainte de a începe negocieri de aderare la Uniunea Europeană - a declarat comisarul UE pentru extinderea Olli Rehn.

OSCE cere anchetarea internaţională a evenimentelor de la Andijan

OSCE a cerut din nou o investigaţie internaţională, independentă şi credibilă pe marginea ciocnirilor violente care au avut loc luna trecută la Andijan, în Uzbekistan. Cererea a fost făcută după un nou raport dat publicităţii de Oficiul OSCE pentru Instituţii Democratice şi Drepturile Omului, raport bazat pe relatări ale unor refugiaţi uzbeci din Kirghizstan. Acestea menţionează printre altele folosirea forţei de către autorităţi împotriva unor civili neînarmaţi.

Parlamentul de la Tallin ratifică tratatul de graniţă cu Rusia

Parlamentul de la Tallinn a ratificat mult-aşteptatul tratat de graniţă cu Rusia, dar numai după ce în textul documentului a fost inclus un pasaj referitor la ocupaţia sovietică din Estonia. Amendamentul a fost introdus în pofida faptului că Rusia avertizase să nu fie adăugate declaraţii inacceptabile pentru Moscova.

Kabul: dejucarea unui complot vizînd asasinarea ambasadorului american

Autorităţile afgane au dejucat un complot pentru asasinarea ambasadorului Statelor Unite la Kabul, Zalmay Khalilzad. Au fost arestaţi trei pakistanezi înarmaţi cu mitraliere şi grenade.

Teheran: cerere de amînare a celui de al doilea tur de scrutin al prezidenţialelor

Principalul candidat reformist înfrînt în primul tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale din Iran, Mostafa Moin a cerut amînarea celui de al doilea tur de scrutin, invocînd nereguli electorale. După cum a afirmat Moin, primul tur de scrutin nu a corespuns standardelor unor alegeri libere şi echitabile.

Consiliul Gardienilor, unul din cele mai puternice organisme ale republicii islamice, care supraveghează alegerile prezidenţiale şi parlamentare, a anunţat între timp că nu există nici o dovadă de fraudă electorală şi că cel de al doilea tur de scrutin va avea loc vineri.

Atentat sinucigaş în zona kurdă din Irak

În oraşul Arbil din Kurdistanul irakian un atac sinucigaş s-a soldat cu cel puţin 20 de morţi şi zeci de răniţi. La un post de poliţie din Bagdad cinci membri ai forţelor de securitate irakiene au fost ucişi şi alţi peste 20 răniţi, iar în partea de sud a oraşului au explodat cel puţin două automobile-capcană.

Preşedintele Parlamentului de la Kiev cere reluarea lucrărilor canalului Bîstroie

Preşedintele Parlamentului ucrainean, Vladimir Litvin a cerut reluarea lucrărilor de construcţie a canalului navigabil Bîstroie din Delta Dunării. Lucrările au fost oprite la 7 iunie printr-o decizie a ministerului ucrainean al Mediului, în urma negocierilor cu România care se opune proiectului din motive ecologice.

Într-o scrisoare adresată preşedinţiei şi guvernului de la Kiev, preşedintele Radei Supreme susţine că Ucraina va avea pierderi echivalente cu zeci de milioane de dolari dacă nu va construi propriul canal navigabil Dunăre-Marea Neagră, folosind în continuare canalul românesc.

4 federaţii sindicale se alătură grevei feroviarilor

Începînd de luni, Federaţiile sindicale Mişcare Comercial, Elcatel, "Drum de Fier" şi Usifer Atlas s-au alăturat grevei generale declanşată la 8 iunie de mecanicii de locomotivă şi angajaţii din depourile CFR.

Wilfred Gruber: România trebuie să-şi îndeplinească obligaţiile asumate

Ambasadorul Germaniei la Bucureşti, Wilfred Gruber a declarat că guvernul german sprijină în continuare calendarul de aderare a României la Uniunea Europeană, dar că în acelaşi timp România trebuie să-şi îndeplinească obligaţiile asumate în negocierile de aderare.

El a precizat că în prezent Comisia Europeană monitorizează, pentru Raportul de ţară pentru anul 2005, progresele făcute de România în ce priveşte ajutorul de stat acordat unor firme, reforma justiţiei, crearea noilor posturi în poliţia de frontieră şi securizarea graniţelor.

Ion Iliescu nu se prezintă la audieri în dosarul mineriadei

Ion Iliescu nu s-a prezentat la Parchetul Militar pentru audieri in dosarul mineriadei din 13-15 iunie 1990. Avocatii sai au cerut procurorilor un ragaz pentru a pregati apararea.

Ştirea zilei

Ion Iliescu este invinuit printre altele de subminarea economiei nationale si a ordinii de drept a statului şi de crime impotriva umanitatii.

Parchetul ICCJ: probele împotriva generalului Pleşită sînt insuficiente

Parchetul de pe lîngă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie consideră că mărturisirile făcute recent la televiziune de fostul general de securitate Nicolae Pleşiţă nu sunt suficiente pentru a începe urmărirea penală.



Nicolae Pleşiţă, fost şef al Departamentului de Informaţii Externe al fostei Securităţi, a recunoscut că a torturat şi ucis oameni, consideraţi duşmani ai regimului comunist.

Preşedinţia refuză să facă propunerii pentru SRR şi SRTV

Preşedintele Băsescu a comunicat celor două camere ale parlamentului că preşedinţia nu va face propuneri pentru membrii consiliilor de administraţie ale Societăţii Române de Radiodifuziune şi Societăţii Române de Televiziune.

Ştirea zilei

Potrivit unui comunicat al administraţiei prezidenţiale, Băsescu a precizat că „refuzul se datorează faptului că cele două instituţii au fost şi sunt puternic influenţate de factorul politic, iar pentru ca acest lucru să nu se mai întâmple în viitor, este necesară o schimbare a cadrului legal în care ele funcţionează”.

Tudor Petrov-Popa solicită cetăţenia română

Tudor Petrov-Popa, membru al grupului Ilaşcu aflat încă în închisoare la Tiraspol împreună cu Andrei Ivanţoc, a cerut cetăţenia română.

Ştirea zilei

Ministrul de externe român Mihai Răzvan Ungureanu, care a avut o convorbire telefonică cu sora lui Petrov-Popa, şi-a exprimat îngrijorarea faţă de starea gravă a sănătăţii celor doi deţinuţi politici de la Tiraspol şi intenţionează să întâlnească familiile celor doi, cu ocazia viitoarei sale vizite la Chişinău.

Amintim că grupul Ilaşcu a fost arestat în iunie 1992 şi condamnat la închisoare pentru pretinse acţiuni îndreptate împotriva regimului separatist de la Tiraspol. În afara lui Tudor Petrov-Popa, ceilalţi trei membri ai grupului Ilaşcu - Ilie Ilaşcu, Andrei Ivanţoc şi Alexandru Leşco - sunt şi cetăţeni români

Moţiune de cenzură PSD

Partidul Social Democrat a depus în plenul parlamentului moţiunea de cenzură intitulată „Dictatura şi incompetenţa guvernului - împotriva integrării europene a României”. Documentul - semnat de 133 de senatori şi deputaţi PSD şi care va fi dezbătut tot în plen miercuri – a fost elaborat după ce guvernul Tăriceanu şi-a asumat răspunderea în Parlament pentru pachetul de legi privind regimul proprietăţii şi reforma în justiţie.

Mircea Geoană: PSD va face un rechizitoriu al guvernării

Liderul Partidului Social Democrat Mircea Geoană, sustine că pachetul de legi privind proprietatea şi justiţia ar fi, de fapt, rezultatul unui aranjament politic între PNL şi PD ...

Ştirea zilei

prin legile proprietăţii liberalii satisfăcându-şi clientela politică, iar PD şi preşedintele Traian Băsescu reuşesc să-şi subordoneze justiţia.

"Moţiunea pe care PSD o depune luni in parlament va reprezenta pentru PSD un prim rechizitoriu foarte sever a şase luni de guvernare Băsescu" - a spus liderul PSD.

Motiunea de cenzura a PSD a fost semnata de 133 de deputati si senatori si va fi discutata miercuri in plenul parlamentului de la Bucuresti.

16 poliţişti irakieni ucişi într-un atac kamikaze

La Bagdad, in urma unui atac sinucigas intr-un restaurat din apropierea asa numitei zone verzi, 16 politisti irakieni au fost omoriti. In alte atacuri simulare din Irak, au murit in jur de 18 persoane.

Kamal Karazi: "Iranienii au votat în ciuda lui George Bush"

Ministrul iranian de externe Kamal Karazi a declarat ca iranienii au fost incurajati sa iasa in numar mare la votul de vineri, datorita declaratiilor presedintelui american George Bush.

Presedintele Bush criticase organizarea scrutinului spunind ca violeaza principiile democratice. Turnul doi al alegerilor iraniene va avea loc vinerea viitoare, cind se vor afla in competitie fostul presedinte moderat Rafsanjani si conservatorul Mahmud Dinijad. Rafsanjani a declarat ca doreste imbunatatirea relatiilor cu Occidentul.

Tulburări etnice la Mitroviţa

In Kosovo au fost arestati doi etnici albanezi si un sirb, dupa violentele din localitatea Mitrovita. Martori oculari afirma ca trupele ONU de mentinere a pacii au intervenit dupa ce sirbii au atacat cu pietre o masina cu albanezi si dupa ce acestia au ripostat. atacind la rindul lor doua masini cu sirbi. Sirbii sint reticenti sa vada etnici albanezi intorcindu-se in nordul localitatii Mitrovita, singura parte din localitate in care sirbii sint majoritari. In Kosovo 90 la suta din populatie este albaneza.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG