Linkuri accesibilitate

Ştiri

Instanţele decid miercuri asupra legalităţii grevei feroviarilor

Secţia conflicte de muncă a Tribunalului Bucureşti va decide miercuri dacă greva feroviarilor din infrastructură este sau nu legală, iar Curtea de Apel va stabili tot mîine dacă suspendă sau nu protestul declanşat luni.



După cum a afirmat preşedintele Federaţiei Elcatel Ionel Socaciu, administraţia a contestat legalitatea grevei generale a angajaţilor din infrastructură, argumentînd că nu ar fi asigurată treimea din activitate prevăzută de lege.

Dacă deciziile instanţelor vor fi în favoarea sindicaliştilor, greva feroviarilor din infrastructură va continua până vineri. Cele patru federaţii vor înceta apoi protestul, indiferent de rezultatul negocierilor purtate între timp, urmând să adopte o altă formă de protest mai dură - a declarat liderul sindical.

CNA pledează pentru un nou cadru legislativ a mass-mediei publice

Consiliul Naţional al Audiovizualului împărtăşeşte poziţia Administraţiei prezidenţiale care a decis să nu facă propuneri pentru noile consilii de administraţie ale radioului şi televiziunii publice până la adoptarea unui nou cadru legislativ de funcţionare a acestora.

Preşedintele Băsescu a transmis decizia celor două Camere ale Parlamentului subliniind că "refuzul se datorează faptului că cele două instituţii au fost şi sunt puternic influenţate de factorul politic, iar pentru ca acest lucru să nu se mai întâmple în viitor este necesară o schimbare a cadrului legal în care ele funcţionează".

Lege de abilitare a guvernului de a emite ordonanţe în două noi domenii

Deputaţii au adoptat legea de abilitare a guvernului de a emite ordonanţe în două noi domenii, respectiv îndeplinirea angajamentelor asumate în procesul de intregrare în Uniunea Europeană şi justiţie-transparenţă-drepturile omului. În acest ultim domeniu se are în vedere, printre altele, modificarea legii privind accesul la propriul dosar şi deconspirarea Securităţii ca poliţie politică.

Convorbiri Ariel Sharon - Mahmoud Abbas la Ierusalim

Liderul palestinian Mahmoud Abbas se află la Ierusalim pentru o întîlnire cu premierul israelian Ariel Sharon. Este cea de a doua întrevedere a celor doi după convorbirile avute în Egipt în februarie curent.

Convorbirile Abbas-Sharon se concentrează asupra procesului de tranziţie din Fîşia Gaza şi unele părţi din Cisiordania, de unde trupele israeliene se vor retrage spre sfîrşitul acestui an.

Beirut: asasinarea fostului lider comunist George Hawi

În Liban a fost ucis de explozia unei bombe fostul lider al partidului comunist George Hawi, critic proeminent al prezenţei siriene în Liban. Lichidarea lui Hawi este cel de al doilea asasinat comis în Liban împotriva unei personalităţi cu vederi anti-siriene.

Ministrul justiţiei Khaled Kabbani a anunţat deschiderea unei anchete: "facem toate eforturile pentru a pune capăt acestei serii de asasinate care a tranformat Libanul într-un loc al crimei".

Asasinarea lui George Hawi survine la două zile după încheierea alegerilor parlamentare cu victoria opoziţiei anti-siriene.

Varşovia amînă referendumul asupra Constituţiei Uniunii Europene

Organizarea în Polonia a unui referendum asupra Constituţiei europene a fost amînată pe o perioadă nedefinită. Preşedintele Kwasniewski a declarat că desfăşurarea referendum-ului în octombrie curent ar fi nerealistă.

Traian Băsescu: soldaţii români îşi vor onora angajamentele în Irak

Militarii români vor rămîne în Irak atîta timp cît guvernul de la Bagdad va avea nevoie de prezenţa lor - a declarat preşedintele Traian Băsescu.

Ştirea zilei

Preşedintele Băsescu a precizat: "Responsabilitatea noastră este să ne onorăm angajamentele pînă cînd guvernul de la Bagdad va spune că nu mai are nevoie de trupe româneşti pe teritoriul Irakului". Actualmente în Irak sunt dislocaţi 860 de soldaţi români.

România şi UE semnează un memorandum în domeniul incluziunii sociale

Un memorandum comun în domeniul incluziunii sociale – semnat de Ministrul român al muncii şi Comisarul european pentru afaceri sociale - prevede ca până în 2010 să fie identificate şi eliminate principalele cauze ale sărăciei din România. Potrivit datelor statistice, în România 29 la sută din populaţie este săracă, iar din această pondere, 18 la sută se află într-o fază de sărăcie avansată.

Ferenc Gyurcsany: "Este în interesul Ungariei ca Bulgaria şi Romania să adere la UE la timp"

Guvernul de la Budapesta doreşte să prezinte parlamentului, până la sfârşitul lunii curente, legea referitoare la ratificarea tratatelor de aderare a Bulgariei şi Romaniei la Uniunea Europeană - a declarat premierul ungar Ferenc Gyurcsany. "Este în interesul Europei şi Ungariei ca Bulgaria şi Romania să adere la Uniune la timp, dacă îşi îndeplinesc obligaţiile", a declarat premierul.

Saddam Hussein un simpatizant al lui Ronald Reagan?

Soldaţi americani care îl păzesc pe Saddam Hussein au făcut cunoscut că fostul lider irakian le-a spus că ar vrea să stea de vorbă cu preşedintele american, George W. Bush şi să se împace cu el, că Bush şi tatăl lui, fostul preşedinte, nu sunt oameni buni, dar că se gîndeşte cu simpatie la fostul preşedinte Ronald Reagan. Unul din gardieni a declarat televiziunii NBC: "e bizar să stai de vorbă cu cineva care pare a fi cumsecade ştiind, însă, că a ucis atît de mulţi oameni, că e un om rău".

Rene van der Linden: ţările bogate au dat dovadă de lipsă de solidaritate cu cele sărace

Preşedintele Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, Rene van der Linden a calificat drept un dezastru pentru Europa summit UE de săptămîna trecută şi a criticat ţările europene bogate pentru lipsa de solidaritate cu cele mai sărace. O Europă care să nu fie altceva decît un gen de asociaţie a comerţului liber ar fi o greşeală istorică - a afirmat Van der Linden.

Referindu-se la eşecul summit-ului UE de la Bruxelles, premierul britanic, Tony Blair a declarat: "actuala criză nu reflectă neputinţa liderilor Europei de a cădea de acord. Actuala criză reflectă neputinţa liderilor Europei de a ajunge la un acord cu popoarele Europei în legătură cu problemele care le preocupă".

Delegaţie irakiană în vizită la Bruxelles

O delegaţie de înalţi reprezentanţi oficiali irakieni se află la Bruxelles pentru a apela la sprijin din partea Europei şi a vecinilor Irakului din Orientul Mijlociu în vederea reinstaurării unui climat de stabilitate şi securitate. Membrii delegaţiei vor prezenta planuri vizînd diferite aspecte ale viitorului Irakului înclusiv procesul politic, economia, securitatea şi reconstrucţia ţării.

Beirut: victoria în alegeri a alianţei condusă de Saad al-Hariri

Rezultatele preliminare ale alegerilor parlamentare din Liban indică victoria alianţei condusă de Saad al-Hariri, fiul fostului premier asasinat, Rafik Hariri. Saad al-Hariri a declarat: "alegerile au fost pentru tatăl meu, oamenii cred în programul său. Eu nu fac decît să continui ceea ce tatăl meu a început. Un program pentru viitor: pentru economie, pentru reforme, pentru combaterea corupţiei".

Potrivit unor observatori ai Uniunii Europene, alegerile din Liban s-au desfăşurat fără incidente violente şi au fost bine organizate.

Olli Rehn: drepturile omului nu sînt respectate întrutotul în Turcia

Turcia trebuie să facă progrese în domeniul drepturilor omului înainte de a începe negocieri de aderare la Uniunea Europeană - a declarat comisarul UE pentru extinderea Olli Rehn.

OSCE cere anchetarea internaţională a evenimentelor de la Andijan

OSCE a cerut din nou o investigaţie internaţională, independentă şi credibilă pe marginea ciocnirilor violente care au avut loc luna trecută la Andijan, în Uzbekistan. Cererea a fost făcută după un nou raport dat publicităţii de Oficiul OSCE pentru Instituţii Democratice şi Drepturile Omului, raport bazat pe relatări ale unor refugiaţi uzbeci din Kirghizstan. Acestea menţionează printre altele folosirea forţei de către autorităţi împotriva unor civili neînarmaţi.

Parlamentul de la Tallin ratifică tratatul de graniţă cu Rusia

Parlamentul de la Tallinn a ratificat mult-aşteptatul tratat de graniţă cu Rusia, dar numai după ce în textul documentului a fost inclus un pasaj referitor la ocupaţia sovietică din Estonia. Amendamentul a fost introdus în pofida faptului că Rusia avertizase să nu fie adăugate declaraţii inacceptabile pentru Moscova.

Kabul: dejucarea unui complot vizînd asasinarea ambasadorului american

Autorităţile afgane au dejucat un complot pentru asasinarea ambasadorului Statelor Unite la Kabul, Zalmay Khalilzad. Au fost arestaţi trei pakistanezi înarmaţi cu mitraliere şi grenade.

Teheran: cerere de amînare a celui de al doilea tur de scrutin al prezidenţialelor

Principalul candidat reformist înfrînt în primul tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale din Iran, Mostafa Moin a cerut amînarea celui de al doilea tur de scrutin, invocînd nereguli electorale. După cum a afirmat Moin, primul tur de scrutin nu a corespuns standardelor unor alegeri libere şi echitabile.

Consiliul Gardienilor, unul din cele mai puternice organisme ale republicii islamice, care supraveghează alegerile prezidenţiale şi parlamentare, a anunţat între timp că nu există nici o dovadă de fraudă electorală şi că cel de al doilea tur de scrutin va avea loc vineri.

Atentat sinucigaş în zona kurdă din Irak

În oraşul Arbil din Kurdistanul irakian un atac sinucigaş s-a soldat cu cel puţin 20 de morţi şi zeci de răniţi. La un post de poliţie din Bagdad cinci membri ai forţelor de securitate irakiene au fost ucişi şi alţi peste 20 răniţi, iar în partea de sud a oraşului au explodat cel puţin două automobile-capcană.

Preşedintele Parlamentului de la Kiev cere reluarea lucrărilor canalului Bîstroie

Preşedintele Parlamentului ucrainean, Vladimir Litvin a cerut reluarea lucrărilor de construcţie a canalului navigabil Bîstroie din Delta Dunării. Lucrările au fost oprite la 7 iunie printr-o decizie a ministerului ucrainean al Mediului, în urma negocierilor cu România care se opune proiectului din motive ecologice.

Într-o scrisoare adresată preşedinţiei şi guvernului de la Kiev, preşedintele Radei Supreme susţine că Ucraina va avea pierderi echivalente cu zeci de milioane de dolari dacă nu va construi propriul canal navigabil Dunăre-Marea Neagră, folosind în continuare canalul românesc.

4 federaţii sindicale se alătură grevei feroviarilor

Începînd de luni, Federaţiile sindicale Mişcare Comercial, Elcatel, "Drum de Fier" şi Usifer Atlas s-au alăturat grevei generale declanşată la 8 iunie de mecanicii de locomotivă şi angajaţii din depourile CFR.

Wilfred Gruber: România trebuie să-şi îndeplinească obligaţiile asumate

Ambasadorul Germaniei la Bucureşti, Wilfred Gruber a declarat că guvernul german sprijină în continuare calendarul de aderare a României la Uniunea Europeană, dar că în acelaşi timp România trebuie să-şi îndeplinească obligaţiile asumate în negocierile de aderare.

El a precizat că în prezent Comisia Europeană monitorizează, pentru Raportul de ţară pentru anul 2005, progresele făcute de România în ce priveşte ajutorul de stat acordat unor firme, reforma justiţiei, crearea noilor posturi în poliţia de frontieră şi securizarea graniţelor.

Ion Iliescu nu se prezintă la audieri în dosarul mineriadei

Ion Iliescu nu s-a prezentat la Parchetul Militar pentru audieri in dosarul mineriadei din 13-15 iunie 1990. Avocatii sai au cerut procurorilor un ragaz pentru a pregati apararea.

Ştirea zilei

Ion Iliescu este invinuit printre altele de subminarea economiei nationale si a ordinii de drept a statului şi de crime impotriva umanitatii.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG