Linkuri accesibilitate

Ştiri

Ştirea zilei

retragere care trebuia sa se incheie inca in anul 1997. De aceea, Adunarea Parlamentara a Consiliului Europei i-a cerut Rusiei sa incheie in mod neintarziat procesul de evacuare a trupelor, tehnicii si arsenalului militar din Republica Moldova.

Un alt punct al rezolutiei APCE spune ca Rusia ar trebui sa indeplineasca fara intarziere si in masura deplina deciziile Curtii Europene a Drepturilor Omului, mai cu seama in ce priveste cazul grupului Ilascu.

Raiduri aeriene israeliene în Fîşia Gaza

În partea de nord a Fîşiei Gaza, un avion israelian fără echipaj uman a atacat două instalaţii de lansare a rachetelor de unde urmau să fie atacate obiective israeliene. Martori oculari au confirmat spusele unei purtătoare de cuvînt a armatei israeliene şi anume că nimeni nu a fost rănit.

Anterior, surse militare confirmaseră că ieri a fost efectuat un raid aerian în nordul Fîşiei Gaza cu scopul lichidării unui membru al organizaţiei islamiste Războiul Sfînt Islamic. Ministrul israelian al securităţii publice, Gideon Ezra a anunţat eşuarea tentativei de asasinat.

Lupte sîngeroase în sud-vestul Afganistanului

Forţele de securitate afgane şi cele americane au ucis cel puţin 60 de rebeli talibani în partea de sud-vest a Afganistanului în unele din cele mai sîngeroase lupte din ultimele luni. 30 de rebeli au fost arestaţi. Şase soldaţi afgani şi cinci americani şi-au pierdut viaţa în cursul luptelor care continuă la Mian Nishin, capitală de district aflată la 400 de kilometri sud-vest de Kabul.

După cum a declarat Europei Libere ministrul afgan al comerţului şi consilier al preşedintelui Karzai, Amin Arsala rebelii talibani şi Al Qaida încearcă să submineze alegerile parlamentare plănuite pentru septembrie curent.

BNR liberalizează accesul rezidenţilor români la instrumente bancare din străinătate

Banca Naţională a României va liberaliza luna viitoare accesul rezidenţilor români la instrumente bancare din străinătate, cum ar fi depozitele şi conturile curente - a anunţat guvernatorul BNR Mugur Isărescu.



În luna aprilie a acestui an, BNR a liberalizat accesul nerezidenţilor la depozitele în lei constituite la bănci din România, stabilind însă şi măsuri de salvgardare în cazul unor intrări masive de capital pe termen scurt.

Comunitatea internaţională susţine reconstrucţia Irakului

Comunitatea internaţională a depăşit divergenţele de opinie cu privire la războiul din Irak – a declarat ministrul de externe britanic Jack Straw la conferinţa internaţională de la Bruxelles dedicată situaţiei din Irak.

Jose Manuel Barroso: UE în pragul unei paralizii

Preşedintele Comisiei Europene Jose Manuel Barroso a avertizat că Uniunea Europeană riscă să paralizeze dacă nu se va cădea în curînd de acord asupra bugetului UE pe termen lung.

Ştirea zilei

Noile ţări-membre est-europene vor fi primele care vor avea de suferit dacă nu se va ajunge la o înţelegere în problema bugetară - a mai spus preşedintele Comisiei Europene.

România membră a EUROPOL

România a devenit membru Europol. Un birou al acestei organizaţii a fost înfiinţat la Bucureşti în urma unui program care a costat 650.000 de euro, dintre care 50.000 de euro au fost asiguraţi de guvern, iar restul de Uniunea Europeană.

Corneliu Diamandescu face trimitere la Mihai Chiţac

Fostul şef al poliţiei române Corneliu Diamandescu a afirmat că intervenţiile din Piaţa Universităţii, din timpul mineriadei din iunie 1990, au avut loc din ordinul fostului ministru de interne Mihai Chiţac.

Întrebat cine a tras în manifestanţi în Piaţa Universităţii, Diamandescu nu a menţionat o instituţie sau o persoană, spunând doar că poliţiştii din Piaţa Universităţii, "nu aveau nici un cartuş asupra lor".

Diamandescu a fost audiat astăzi la Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie de procurorii militari. Tot pentru astăzi a fost citat şi fostul ministru de interne Mihai Chiţac, care, însă, nu s-a prezentat.

Moţiunea de cenzură PSD respinsă în Parlament

Moţiunea de cenzură iniţiată de PSD a fost respinsă. Conform legii, respingerea moţiunii are ca rezultat adoptarea pachetului legislativ pentru care Guvernul şi-a asumat răspunderea.

Majorarea taxei pe valoarea adăugată

Se pare că în urma negocierilor cu Fondul Monetar Internaţional, guvernul român ar fi acceptat ca de la Întîi ianuarie 2006, taxa pe valoare adăugată să crească la 22 la sută. Ministrul de finanţe Ionuţ Popescu şi premierul Tăriceanu au precizat că este numai una din cifrele aflate în discuţie.

Negocierile dintre autorităţile române şi experţii Fondului Monetar Internaţional vor fi finalizate la sfârşitul acestei săptămâni, cel mai probabil vineri, prin semnarea unui memorandum suplimentar de politici economice.

Înfrîngere a talibanilor într-un district din provincia Kandahar

Sute de poliţişti afgani, sprijiniţi de soldaţi americani, au preluat din nou controlul într-un district al provinciei Kandahar ocupat săptămîna trecută de talibani. 32 dintre aceştia au fost ucişi şi alţi cel puţin 15 capturaţi.

Retragere iminentă a israelienilor din Kalikilia şi Bethlehem

Premierul israelian Ariel Sharon i-a comunicat liderului palestinian Mahmoud Abbas că în decurs de 2 săptămîni Israelul va preda palestinienilor oraşele Kalikilia şi Bethlehem din Cisiordania.

Ştirea zilei

La întrevederea avută la Ierusalim, Sharon a făcut cunoscut că autorităţile israeliene vor permite unui număr suplimentar de 26 de mii de muncitori şi 13 mii de comercianţi palestinieni să lucreze în interiorul aşa-numitei Linii Verzi care separă teritoriul Israelului de Cisiordania. Toate aceste măsuri, a precizat partea israeliană, depind de acţiunile pe care Abbas le va întreprinde împotriva extremiştilor.

Noul ambasador american la Bagdad: "forţe extremiste încearcă să declanşeze un război civil în Irak"

Noul ambasador al Statelor Unite în Irak, Zalmay Khalilzad este de părere că extremiştii islamişti şi foştii membri ai partidului Baath al lui Saddam Hussein încearcă să declanşeze un război civil în Irak.

"Irakul este confruntat cu multe probleme şi trebuie să le înfrîngă. Este important pentru irakieni, pentru Statele Unite, pentru întreaga regiune, pentru întreaga lume. Angajamentul Americii faţă de Irak este de nezdruncinat" - a declarat noul ambasador al Statelor Unite la Bagdad.

Dimitrij Rupel critică ţările în care forţele de ordine intervin cu brutalitate

Fără să se refere la vreo ţară anume, preşedintele OSCE Dimitrij Rupel a criticat forţele de ordine care trag focuri de armă în civili pentru a dispersa demonstraţii. La o reuniune de la Viena, preşedintele OSCE a subliniat că scopul organizaţiei sale este crearea unor forţe de ordine eficace, care respectă drepturile omului.

Slovacia ratifică Tratatul de aderare la UE a României şi Bulgariei

Slovacia a devenit prima ţară din Uniunea Europeană care a ratificat Tratatul de aderare a României şi Bulgariei. Ministrul de externe român Mihai Răzvan Ungureanu a calificat decizia parlamentului slovac drept un "gest politic remarcabil".

Autorităţile uzbece susţin că tulburările de la Andijan au fost plănuite în străinătate

În Uzbekistan, o comisie parlamentară care investighează cauzele ciocnirilor violente de luna trecută, din Andijan, a afirmat că actele de violenţă fuseseră plănuite în afara Uzbekistanului. Cei care le-au pus la cale au vrut să destabilizeze situaţia în Uzbekistan pentru a înlătura actualul guvern şi a prelua puterea - a declarat şeful comisiei de anchetă Iuldashev. El a anunţat că în curînd se va permite unui grup de diplomaţi străini să se deplaseze la Andijan.

Instanţele decid miercuri asupra legalităţii grevei feroviarilor

Secţia conflicte de muncă a Tribunalului Bucureşti va decide miercuri dacă greva feroviarilor din infrastructură este sau nu legală, iar Curtea de Apel va stabili tot mîine dacă suspendă sau nu protestul declanşat luni.



După cum a afirmat preşedintele Federaţiei Elcatel Ionel Socaciu, administraţia a contestat legalitatea grevei generale a angajaţilor din infrastructură, argumentînd că nu ar fi asigurată treimea din activitate prevăzută de lege.

Dacă deciziile instanţelor vor fi în favoarea sindicaliştilor, greva feroviarilor din infrastructură va continua până vineri. Cele patru federaţii vor înceta apoi protestul, indiferent de rezultatul negocierilor purtate între timp, urmând să adopte o altă formă de protest mai dură - a declarat liderul sindical.

CNA pledează pentru un nou cadru legislativ a mass-mediei publice

Consiliul Naţional al Audiovizualului împărtăşeşte poziţia Administraţiei prezidenţiale care a decis să nu facă propuneri pentru noile consilii de administraţie ale radioului şi televiziunii publice până la adoptarea unui nou cadru legislativ de funcţionare a acestora.

Preşedintele Băsescu a transmis decizia celor două Camere ale Parlamentului subliniind că "refuzul se datorează faptului că cele două instituţii au fost şi sunt puternic influenţate de factorul politic, iar pentru ca acest lucru să nu se mai întâmple în viitor este necesară o schimbare a cadrului legal în care ele funcţionează".

Lege de abilitare a guvernului de a emite ordonanţe în două noi domenii

Deputaţii au adoptat legea de abilitare a guvernului de a emite ordonanţe în două noi domenii, respectiv îndeplinirea angajamentelor asumate în procesul de intregrare în Uniunea Europeană şi justiţie-transparenţă-drepturile omului. În acest ultim domeniu se are în vedere, printre altele, modificarea legii privind accesul la propriul dosar şi deconspirarea Securităţii ca poliţie politică.

Convorbiri Ariel Sharon - Mahmoud Abbas la Ierusalim

Liderul palestinian Mahmoud Abbas se află la Ierusalim pentru o întîlnire cu premierul israelian Ariel Sharon. Este cea de a doua întrevedere a celor doi după convorbirile avute în Egipt în februarie curent.

Convorbirile Abbas-Sharon se concentrează asupra procesului de tranziţie din Fîşia Gaza şi unele părţi din Cisiordania, de unde trupele israeliene se vor retrage spre sfîrşitul acestui an.

Beirut: asasinarea fostului lider comunist George Hawi

În Liban a fost ucis de explozia unei bombe fostul lider al partidului comunist George Hawi, critic proeminent al prezenţei siriene în Liban. Lichidarea lui Hawi este cel de al doilea asasinat comis în Liban împotriva unei personalităţi cu vederi anti-siriene.

Ministrul justiţiei Khaled Kabbani a anunţat deschiderea unei anchete: "facem toate eforturile pentru a pune capăt acestei serii de asasinate care a tranformat Libanul într-un loc al crimei".

Asasinarea lui George Hawi survine la două zile după încheierea alegerilor parlamentare cu victoria opoziţiei anti-siriene.

Varşovia amînă referendumul asupra Constituţiei Uniunii Europene

Organizarea în Polonia a unui referendum asupra Constituţiei europene a fost amînată pe o perioadă nedefinită. Preşedintele Kwasniewski a declarat că desfăşurarea referendum-ului în octombrie curent ar fi nerealistă.

Traian Băsescu: soldaţii români îşi vor onora angajamentele în Irak

Militarii români vor rămîne în Irak atîta timp cît guvernul de la Bagdad va avea nevoie de prezenţa lor - a declarat preşedintele Traian Băsescu.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG