Linkuri accesibilitate

Ştiri

Donald Rumsfeld: "O retragere prematură din Irak ar fi contraproductivă"

Ministrul american al apărării Donald Rumsfeld a respins cererile pentru stabilirea datei la care ar urma ca forţele americane să se retragă din Irak. Rumsfeld a subliniat că forţele americane trebuie să aibă posibilitatea de a înfrînge insurgenţa irakiană şi de a instrui forţele de securitate irakiene în vederea preluării controlului.

"Pentru a nu exista nici o îndoială: dacă trupele coaliţiei vor părăsi Irakul înainte ca forţele de securitate irakiene să fie capabile să-şi asume responsabilitatea, într-o bună zi vom fi confruntaţi cu un alt regim irakian poate mai periculos decît cel al lui Saddam Hussein" - a afirmat şeful Pentagonului.

Carla del Ponte: "Este ruşinos că Radovan Karadzic şi Ratko Mladic sînt încă în libertate"

Carla del Ponte, principalul procuror la Tribunalul de la Haga pentru crimele de război comise în fosta Iugoslavie, nu intenţionează să ia parte la comemorarea în Bosnia, luna viitoare, a 10 ani de la masacrul de la Srebrenica. Carla del Ponte a afirmat: "este o ruşine că principalii doi vinovaţi sînt încă în libertate". Carla del Ponte s-a referit la liderul sîrbilor bosniaci Radovan Karadzic şi comandantul militar Ratko Mladic, acuzaţi de masacrarea a 8 mii de musulmani la Srebrenica.

Moscova: summitul Organizaţiei Tratatului de Securitate Colectivă

Preşedinţii celor şase ţări care formează Organizaţia Tratatului de Securitate Colectivă şi anume: Rusia, Tadjikistan, Kazahstan, Belarus, Kirghizstan şi Armenia se întrunesc la Moscova, ocazie cu care liderul rus Vladimir Putin a subliniat necesitatea extinderii cooperării. Pe agenda reuniunii mai figurează: ameninţările teroriste şi extremiste pentru ţările-membre, securitatea în regiune şi în ţările vecine, inclusiv Afganistanul.

Atentate concertate la Bagdad: zeci de victime

Exploziile aproape simultane a trei automobile-capcană au zguduit centrul capitalei irakiene în zorii zilei, ucigînd cel puţin 17 persoane şi rănind alte 28. Una din maşini a explodat lîngă o patrulă a poliţiei, cea de a doua în apropierea unei moschei şiite, iar cea de a treia pe o stradă comercială din Bagdad.

Sînt dispuşi mecanicii de locomotivă să accepte o creştere salarială mai mică de 10%?

Mecanicii de locomotivă şi angajaţii din depourile CFR - aflaţi în cea de-a 16-a zi de grevă generală - ar fi dispuşi să accepte şi o majorare salarială mai mică de 10,7 la sută din partea administraţiei, pentru a înceta protestul şi a relua lucrul - a anunţat Iulian Măntescu, vicepreşedintele Federaţiei Mecanicilor de Locomotivă. Pe lângă majorarea salarială, greviştii mai cer 20 de tichete de masă lunar.

Convorbiri intercoreene soldate fără rezultate concrete

O întîlnire la nivel înalt inter-coreeană s-a încheiat fără să se fi convenit asupra reluării consultărilor internaţionale privind programul nuclear al Coreei de Nord. Într-o declaraţie comună dată publicităţii după convorbirile de la Seoul dintre preşedintele sud-coreean, Roh Moo-hyun şi emisari nord-coreeni, se afirmă că cele două state vor lua măsuri pentru rezolvarea pe cale diplomatică a crizei nucleare, dar nu a fost stabilită data reluării tratativelor.

Premierul Tăriceanu: apel la funcţionarii de stat să contribuie la Fondul Solidaritatea

Premierul Călin Popescu Tăriceanu i-a îndemnat pe miniştri şi pe cei care conduc instituţiile subordonate guvernului să solicite, la rândul lor, propriilor angajaţi să contribuie financiar la Fondul Solidaritatea, deschis pentru sprijinirea persoanelor sinistrate în urma inundaţiilor din lunile aprilie-mai.

La Fondul Solidaritatea au fost donate, până în prezent circa 31 miliarde de lei, din care 13 miliarde de lei reprezintă contribuţia funcţionarilor din ministerul administraţiei şi internelor.

Guvernul a hotărât alocarea sumei de patru mii de miliarde de lei pentru repararea caselor, a sistemelor de protecţie împotriva inundaţiilor şi a infrastructurii afectate.

Washingtonul este convins că în Liban continuă să se afle agenţi secreţi sirieni

La Washington există certitudinea că, în pofida cererilor internaţionale, în Liban se mai află agenţi secreţi sirieni - au declarat reporterilor doi reprezentanţi oficiali americani, care au insistat să rămînă anonimi. Amintim că în urma presiunilor internaţionale, în aprilie Siria şi-a retras trupele din Liban după o prezenţă militară de 29 de ani.

Sindicatul Liber din SRR susţine depolitizarea posturilor radio/tv publice

Sindicatul Liber din Radio-difuziunea Română a decis să îşi retragă reprezentanţii pe care i-a sprijinit în alegerile interne pentru Consiliul Audio-vizualului al SRR, luând act de poziţia ONG-urilor şi a preşedintelui ţării în sensul depolitizării radioului şi televiziunii publice.

Peste 40.000 de cetăţeni străini au permise de şedere temporară în România

Mai mult de 40.000 de cetăţeni străini - cei mai mulţi moldoveni, turci, chinezi şi italieni - au primit dreptul de şedere temporară în România, numărul lor fiind de peste 15 ori mai mare decât al celor cărora li s-a aprobat stabilirea în România.



Principalele scopuri pentru care a fost acordat sau prelungit dreptul de şedere temporară a cetăţenilor străini sunt: activităţile comerciale, studii, căsătorie cu cetăţeni români sau reîntregirea familiei.

O orientare economică spre pieţe comparabile cu România

Strategia de expansiune economică a României se orientează, din ce în ce mai mult, spre pieţe comparabile cu România - a declarat ministrul de externe Mihai-Răzvan Ungureanu, precizînd că este vorba de o schimbare de paradigmă, fiind luate în calcul cu precădere "pieţe care, inclusiv geografic, sunt comparabile cu România".

Ştirea zilei

Conform unor surse din minister, este vorba despre republici autonome ruse, despre zona Caucazului şi a Asiei Centrale, sau despre ţări din lumea arabă, însă accentul nu mai cade pe acţiuni la nivelul capitalelor şi a autorităţilor centrale, ci mai degrabă pe identificarea unor zone de interes economic.

Autorităţile uzbece acuzate de recurgerea la tortură

Raportorul special al Naţiunilor Unite Manfred Nowak a acuzat autorităţile uzbece de tortură în urma ciocnirilor violente care au avut loc luna trecută la Andijan. Organizaţia Human Rights Watch a criticat între timp autorităţile din Kirghizstan care au anunţat că vor extrăda în Uzbekistan 29 de refugiaţi uzbeci cu antecedente criminale.

Human Rights Watch a avertizat că refugiaţii uzbeci riscă să fie torturaţi dacă sunt trimişi înapoi, în Uzbekistan, subliniind că, în virtutea legislaţiei internaţionale, au dreptul să primească azil.

G8 elogiază progresele politice înregistrate în Afganistan

Într-o declaraţie dată publicităţii la Londra după convorbirile avute cu şeful diplomaţiei afgane Abdullah Abdullah, miniştrii de externe ai principalelor ţări industrializate care formează Grupul celor Opt felicită Afganistanul pentru "progresele remarcabile" făcute din 2001, cînd a fost înlăturat regimul talibanilor.

Declaraţia de sprijin pentru guvernul preşedintelui Hamid Karzai a coincis cu luptele sîngeroase din partea de sud a Aganistanului unde, potrivit ministerului apărării de la Kabul, au fost ucişi 132 de rebeli talibani.

Lukashenka - preşedinte prin rotaţie al Comunităţii Economice Euroasiatice

La reuniunea de la Moscova a Comunităţii Economice Eurasiatice, preşedintele Republicii Belarus Alyaksandr Lukashenka a preluat funcţia de preşedinte al organizaţiei ca succesor al preşedintelui kazah Nursultan Nazarbayev. Reuniunea a fost prezidată de liderul rus, Vladimir Putin.

Din Comunitatea Economică Eurasiatică fac parte: Rusia, Belarus, Kazahstan, Tadjikistan şi Uzbekistan.

Explozia a trei maşini capcană la Bagdad

Poliţia irakiană a anunţat că într-un cartier predominant şiit din Bagdad au explodat simultan trei maşini-capcană. 18 persoane au fost ucise şi alte 48 rănite.

Freedom House cere autorităţilor kirghize să nu-i expulzeze pe refugiaţii uzbeci

Organizaţia americană pentru drepturile omului, Freedom House a cerut autorităţilor kirghize să nu-i trimită pe refugiaţii uzbeci înapoi în Uzbekistan. Directorul organizaţiei, Stuart Kahn a declarat Europei Libere că autorităţile kirghize îi extrădează pe uzbeci fără să ştie ce soartă îi aşteaptă în Uzbekistan. Stuart Kahn a adăugat că organizaţia sa are toate motivele să creadă că, odată ajunşi în Uzbekistan, refugiaţii ar putea fi torturaţi.

Varşovia: opoziţia de centru dreapta cere demisia premierului Belka

În Polonia, Platforma Civică de centru-dreapta, din opoziţie, a cerut demisia premierului Marek Belka după ce deschiderea unor dosare de pe vremea regimului comunist a scos la iveală că Belka a avut legături cu fosta poliţie politică în anii 1980. Belka refuză să demisioneze, poziţie acceptată de preşedintele Aleksander Kwasniewski, care a afirmat că dosarele nu conţin nimic care să dovedească incapacitatea lui Belka de a guverna şi că nu are nici un sens ca guvernul să fie schimbat cu trei luni înaintea alegerilor.

APCE cere Moscovei să-şi retragă trupele din R. Moldova

Republica Moldova este mentionata in mod expres in 3 puncte din rezolutia Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei. In 2 dintre ele se arata ca Federatia Rusa a facut foarte putin pentru a-si retrage trupele de pe teritoriul Moldovei ...

Ştirea zilei

retragere care trebuia sa se incheie inca in anul 1997. De aceea, Adunarea Parlamentara a Consiliului Europei i-a cerut Rusiei sa incheie in mod neintarziat procesul de evacuare a trupelor, tehnicii si arsenalului militar din Republica Moldova.

Un alt punct al rezolutiei APCE spune ca Rusia ar trebui sa indeplineasca fara intarziere si in masura deplina deciziile Curtii Europene a Drepturilor Omului, mai cu seama in ce priveste cazul grupului Ilascu.

Raiduri aeriene israeliene în Fîşia Gaza

În partea de nord a Fîşiei Gaza, un avion israelian fără echipaj uman a atacat două instalaţii de lansare a rachetelor de unde urmau să fie atacate obiective israeliene. Martori oculari au confirmat spusele unei purtătoare de cuvînt a armatei israeliene şi anume că nimeni nu a fost rănit.

Anterior, surse militare confirmaseră că ieri a fost efectuat un raid aerian în nordul Fîşiei Gaza cu scopul lichidării unui membru al organizaţiei islamiste Războiul Sfînt Islamic. Ministrul israelian al securităţii publice, Gideon Ezra a anunţat eşuarea tentativei de asasinat.

Lupte sîngeroase în sud-vestul Afganistanului

Forţele de securitate afgane şi cele americane au ucis cel puţin 60 de rebeli talibani în partea de sud-vest a Afganistanului în unele din cele mai sîngeroase lupte din ultimele luni. 30 de rebeli au fost arestaţi. Şase soldaţi afgani şi cinci americani şi-au pierdut viaţa în cursul luptelor care continuă la Mian Nishin, capitală de district aflată la 400 de kilometri sud-vest de Kabul.

După cum a declarat Europei Libere ministrul afgan al comerţului şi consilier al preşedintelui Karzai, Amin Arsala rebelii talibani şi Al Qaida încearcă să submineze alegerile parlamentare plănuite pentru septembrie curent.

BNR liberalizează accesul rezidenţilor români la instrumente bancare din străinătate

Banca Naţională a României va liberaliza luna viitoare accesul rezidenţilor români la instrumente bancare din străinătate, cum ar fi depozitele şi conturile curente - a anunţat guvernatorul BNR Mugur Isărescu.



În luna aprilie a acestui an, BNR a liberalizat accesul nerezidenţilor la depozitele în lei constituite la bănci din România, stabilind însă şi măsuri de salvgardare în cazul unor intrări masive de capital pe termen scurt.

Comunitatea internaţională susţine reconstrucţia Irakului

Comunitatea internaţională a depăşit divergenţele de opinie cu privire la războiul din Irak – a declarat ministrul de externe britanic Jack Straw la conferinţa internaţională de la Bruxelles dedicată situaţiei din Irak.

Jose Manuel Barroso: UE în pragul unei paralizii

Preşedintele Comisiei Europene Jose Manuel Barroso a avertizat că Uniunea Europeană riscă să paralizeze dacă nu se va cădea în curînd de acord asupra bugetului UE pe termen lung.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG