Linkuri accesibilitate

Ştiri

Autorităţile kazahe refuză să înregistreze o grupare din opoziţie

Ministerul kazah al justiţiei a respins cererea de înregistrare a grupării din opoziţie Pentru un Kazahstan al Dreptăţii, invocînd neregularităţi în cererea de înscriere şi obiectînd în legătură cu unele formulări incluse în charta grupării.

Liderul acesteia, Tuyakbai a declarat: "Ministerul justiţiei a refuzat să ne înregistreze, argumentînd că în textul chartei în locul cuvîntului finanţe ar fi trebuit să fie cuvîntul bani. Considerăm că decizia ministerului este ilegală".

Decizia ministerului justiţiei survine pe fundalul dezbaterii asupra datei la care urmează să aibă loc următoarele alegeri prezidenţiale din Kazahstan.

Program de instruire a parlamentarilor numiţi obsevatori la Strasbourg

Cei 35 de parlamentari români desemnaţi ca observatori la Parlamentul European participă la un program de instruire susţinut de experţi şi reprezentanţi ai Uniunii Europene. Programul se axează, printre altele, pe importanţa şi funcţiile Parlamentului European şi relaţia acestei instituţii cu parlamentele naţionale.

Rezoluţie a Camerei Reprezentanţilor în legătură cu masacrul de la Srebrenica

În Statele Unite, Camera Reprezentanţilor a adoptat o rezoluţie care recunoaşte cea de a zecea aniversare a masacrului de la Srebrenica, în Bosnia, şi cere traducerea în faţa justiţiei a celor vinovaţi. Săptămîna trecută, Senatul a adoptat în unanimitate o rezoluţie asemănătoare.

Administraţiilor CFR li se impută nerespectarea articolului 247 din Codul Muncii

Sindicaliştii feroviari dau în judecată administraţiile CFR pentru nerespectarea articolului 247 din Codul Muncii, potrivit căruia, în condiţiile în care a expirat contractul colectiv de muncă din domeniul de activitate, administraţia este obligată să aplice contractul la nivel superior. Contractul colectiv de muncă la calea ferată a expirat pe 17 martie.

Simplificare structurii de organizare a CNAS

Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) va avea, începând din iulie, o nouă structură de organizare, mult simplificată. Numărul de angajaţi rămâne acelaşi, reorganizarea având scopul de a eficientiza activitatea sistemului de asigurări - a precizat preşedintele CNAS Cristian Vlădescu.

Fostul şef al poliţiei pus sub acuzare pentru subminarea puterii de stat

Fostul şef al poliţiei române, generalul în rezervă Cornel Diamandescu a fost pus sub acuzare pentru subminarea puterii de stat, în legătură cu mineriada din 13-15 iunie 1990. Punerea sub acuzare a lui Diamandescu de către procurorii militari a fost contestată de avocatul acestuia, care a calificat-o drept prematură după doar două audieri.

Parlamentar irakian asasinat la Bagdad

Cel mai în vîrstă membru al parlamentului irakian, Dhari Ali al-Fayadh, trei din membrii ai gărzii sale şi fiul său au fost ucişi de explozia unui automobil-capcană la Bagdad. La sud de capitala irakiană, un atac sinucigaş comis într-un spital s-a soldat cu trei victime.

Preşedintele Sejmului va candida la alegerile pentru funcţia de şef al statului

Preşedintele parlamentului polonez, Wlodzimierz Cimoszewicz a anunţat că va candida în alegerile prezidenţiale din octombrie. Fost comunist şi ex-premier şi ministru de externe, Cimoszewicz este pro-european moderat.

Dezbaterea proiectului de lege pentru reglementarea situaţiei juridice a bunurilor Regelui Mihai

Regele Mihai va primi 30 de milioane de euro în schimbul castelelor Peleş, Pelişor şi Foişor, precum şi pentru colecţiile, obiectele şi celelalte bunuri mobile aflate în inventarul acestora.

Deputaţii au adoptat astăzi, pe articole, proiectul de lege pentru reglementarea situaţiei juridice a bunurilor care au aparţinut Regelui Mihai. Proiectul de lege a fost adoptat de Senat în luna mai 2005 şi urmează să primească mîine votul final în Camera Deputaţilor.

Autorităţile saudite publică numele celor mai căutaţi terorişti

Arabia Saudită a făcut publice numele a 36 de persoane puse sub urmărire pentru implicare în acte teroriste. Într-o declaraţie a ministerului de interne de la Riad se precizează că majoritatea celor 36 sunt saudiţi, iar restul – din Chad, Yemen, Maroc şi Mauritania.

Bagdad: un an de la redobîndirea suveranităţii

Astăzi se împlineşte un an de la transferarea suveranităţii de către coaliţia condusă de Statele Unite - guvernului irakian. Şeful guvernului de la Bagdad, Ibrahim al-Jaafari şi-a exprimat opinia că în decurs de doi ani în Irak va putea fi stabilită securitatea. Preşedintele Statelor Unite George W. Bush urmează să rostească un discurs asupra situaţiei din Irak.

Tudor Giurgiu şi Maria Ţoghină – noii preşedinţi ai SRTV şi SRR

Tudor Giurgiu, propus de Guvern în Consiliul de Administraţie al SRTV, este noul preşedinte-director general al postului public de televiziune, după ce a fost validat în şedinţa de luni a celor două Camere ale Parlamentului.

Ştirea zilei

Maria Ţoghină, propusă de PNL în Consiliul de Administraţie al SRR, a fost aleasă, în aceeaşi şedinţă a Parlamentului, în funcţia de preşedinte-director general al postului public de radio. Anterior membri CA ale SRR şi SRTV au depus jurământul în faţa parlamentului.

Serghei Lavrov: Rusia va abroga tratatul de graniţă cu Estonia

Rusia îşi va retrage semnătura din tratatul de graniţă încheiat cu Estonia luna trecută - a anunţat ministrul de externe rus, Serghei Lavrov. El a precizat că decizia a fost luată dat fiind că partea estonă "nu şi-a îndeplinit obligaţiile".

Amintim că săptămîna trecută guvernul de la Moscova şi-a exprimat nemulţumirea în legătură cu faptul că parlamentul eston a inclus în textul documentului noţiuni ca: agresiunea Uniunii Sovietice şi încorporarea ilegală a Estoniei în cadrul Uniunii Sovietice, noţiuni pe care Moscova le consideră a fi declaraţii politice pe care nu intenţionează să le accepte.

Kofi Annan propune o serie de reforme majore în cadrul ONU

La o ceremonie de la sediul ONU marcînd împlinirea a 60 de ani de la semnarea Chartei Naţiunilor Unite, Secretarul General Kofi Annan a propus o serie de reforme majore în domenii ca: drepturile omului, lupta contra terorismului, realizarea păcii şi prevenirea genocidului. Annan a subliniat că, în istoria sa de 60 de ani, Organizaţia Naţiunilor Unite a avut succese, dar şi eşecuri.

Explozia unui automobil capcană într-o piaţă din Bagdad

Într-o piaţă aglomerată din sud-estul capitalei irakiene patru persoane au fost ucise şi cel puţin 33 au fost rănite de explozia unui automobil-capcană. Alţi cinci irakieni şi-au pierdut viaţa în două atacuri separate în sudul Bagdad-ului şi în oraşul Kirkuk din partea de nord a Irakului. Tot la Bagdad şapte irakieni au fost răniţi cînd o rachetă a lovit un restaurant din centrul oraşului.

George Bush: politica nucleară a Teheranului este inacceptabilă

Preşedintele Statelor Unite George W. Bush a afirmat că rezultatul alegerilor prezidenţiale din Iran nu i-a schimbat opinia în sensul că ar fi inacceptabil ca Iranul să dispună de arme nucleare sau de capacitatea de a le fabrica.

Ştirea zilei

Bush a vorbit la Casa Albă, unde s-a întîlnit cu cancelarul german Gerhard Schroeder: "Mesajul meu este că, alături de Marea Britanie, Franţa şi Germania, Statele Unite consideră că dezvoltarea armelor nucleare este inacceptabilă, la fel cum este şi un proces care ar permite Iranului să producă astfel de arme".

Donald Rumsfeld: insurgenţii irakieni nu constituie o mişcare naţională

La o conferinţă de presă ţinută la Pentagon, ministrul american al apărării Donald Rumsfeld s-a referit la insurgenţii din Irak afirmînd că aceştia nu formează o mişcare naţională şi că în cele din urmă vor fi înfrînţi. Impasurile sînt inevitabile, iar victoriile importante sânt adesea însoţite de riscuri, sacrificii şi răbdare - a mai spus şeful Pentagonului.

2 soldaţi germani îşi pierd viaţa în urma unei explozii produse în nordul Afganistanului

Potrivit ministrului german al apărării Peter Struck, explozia din Afganistan, soldată cu moartea a şase soldaţi afgani şi doi germani, a fost un accident. Explozia s-a produs acum două zile în provincia Takhar din partea de nord a Afganistanului, în timp ce erau transportate arme pentru a fi distruse.

Uniunea Europeană îşi menţine priorităţile în relaţiile cu Teheranul

Coordonatorul politicii externe a Uniunii Europene, Javier Solana consideră că nu există nici un motiv pentru schimbarea politicii UE faţă de Iran.

Ştirea zilei

Înainte de a modifica acordurile încheiate cu fosta conducere de la Teheran, trebuie văzut ce anume va face cea nouă, a afirmat Solana, adăugînd că vor continua convorbirile cu Iranul vizînd problemele nucleare.

La Bruxelles, purtătoarea de cuvînt a Comisiei Europene, Emma Udwin a enumerat viitoarele priorităţi în relaţiile cu Iranul: "au existat patru priorităţi care vor rămîne aceleaşi, indiferent de schimbarea conducerii Iranului şi anume: problema armelor de distrugere în masă, drepturile omului, terorismul şi situaţia din Orientul Mijlociu".

Prăbuşirea unui avion militar american la nord-vest de Bagdad

Un avion militar american s-a prăbuşit la 40 de kilometri nord-vest de Bagdad. Cei doi membri ai echipajului şi-au pierdut viaţa. Cauza prăbuşirii nu a fost dezvăluită.

Critici aspre la adresa statelor central asiatice în raportul Federaţiei Internaţionale Helsinki

Într-un raport dat publicităţii de Federaţia Internaţională Helsinki, cu sediul la Viena, numeroase republici ex-sovietice, precum şi Statele Unite sunt criticate în legătură cu situaţia drepturilor omului. Dintre cele 38 de ţări menţionate în raport, ţări ce aparţin Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa, cel mai aspru criticate sunt statele central-asiatice, ca pildă Uzbekistanul şi Turkmenistanul.

"E greu să se generalizeze în legătură cu drepturile omului în ţări dintre care unele sunt dintre cele mai democratice şi liberale, iar altele extrem de represive. Se poate spune, însă, că în unele din ele nu se fac multe progrese în ce priveşte respectarea drepturilor omului" - a afirmat Aaron Rhodes, directorul executiv al Federaţiei Internaţionale Helsinki.

Comisie de mediere în Camera Deputaţilor pentru proiectul de lege privind dreptul la rectificare şi replică

Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor a aprobat înfiinţarea unei comisii de mediere pentru proiectul de lege privind dreptul la rectificare şi dreptul la replică faţă de materialele publicate în presă.

Proiectul de lege, formulat în 2001 de Ioan Mircea Paşcu, deputat PSD, prevedea, printre altele, că publicarea rectificării sau a replicii nu împiedică persoana care se consideră lezată să se adreseze instanţelor judecătoreşti competente pentru despăgubiri băneşti şi/sau pentru constatarea săvârşirii unei infracţiuni.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG