Linkuri accesibilitate

Ştiri

BNR: limitarea ponderii ratelor lunare ale unei persoane fizice la 40% din venituri

Banca Naţională a României intenţionează să limiteze ponderea deţinută de totalul ratelor lunare datorate de o persoană fizică la 40% din veniturile acesteia. Noua reglementare ar putea fi aprobată în perioada următoare şi constituie răspunsul la cererea Fondului Monetar Internaţional privind necesitatea limitării vitezei de creştere a creditelor.

Moscova: interzicerea Partidului Naţional Bolşevic

Tribunalul districtual din Moscova a dispus interzicerea Partidului Naţional Bolşevic, argumentînd că acesta este neconstituţional şi că a format unităţi paramilitare ilegale. Bolşevicii Naţionali, conduşi de controversatul scriitor Eduard Limonov, au cîteva mii de adepţi în întreaga Rusie.

George Bush: "În Irak înlăturăm o sursă de instabilitate în lume"

În cuvîntarea televizată rostită la baza militară Fort Bragg din Carolina de Nord, preşedintele Statelor Unite, George W. Bush a declarat că trupele americane vor rămîne în Irak pînă cînd forţele irakiene vor fi capabile să apere tînăra democraţie a ţării.

Ştirea zilei

"În Irak situaţia este dificilă şi periculoasă. La fel ca majoritatea americanilor, văd imaginile violenţei şi vărsărilor de sînge. Fiecare imagine este oribilă şi suferinţa e reală. Ştiu că americanii se întreabă: merită să facem un asemenea sacrificiu? Da, merită şi este vital pentru securitatea ţării noastre" - a declarat preşedintele Statelor Unite, adăugînd: "misiunea noastră în Irak este clară: depistăm teroriştii, îi ajutăm pe irakieni să creeze o naţiune care este un aliat în războiul contra terorii, promovăm pacea în Orientul Mijlociu, înlăturăm o sursă de violenţă şi instabilitate şi punem bazele păcii pentru copiii şi nepoţii noştri".

Chiţac: Iliescu şi Roman au dispus reprimarea demonstranţilor

Audiat în dosarul evenimentelor din 13-15 iunie 1990, fostul ministru de interne Mihai Chiţac a declarat că acţiunile întreprinse în Piaţa Universităţii împotriva demonstranţilor au avut loc în baza unui plan pornit de la fostul preşedinte Iliescu şi fostul premier Roman, plan care nu includea ordinul de tragere.

Ştirea zilei

La ieşirea din sediul Parchetului, Mihai Chiţac a refuzat să precizeze cine anume a tras în demonstranţi şi din partea cui a venit ordinul. La 22 iunie, fostul şef al poliţiei române, generalul în rezervă Cornel Diamandescu, pus sub acuzare în legătură cu mineriada din 13-15 iunie 1990, a declarat presei că intervenţiile din Piaţa Universităţii au avut loc la ordinul fostului ministru de interne Mihai Chiţac.

Budapesta: sărbătorirea Zilei Dunării

La propunerea ţărilor dunărene şi sub auspiciile Comisiei internaţionale pentru protecţia fluviului Dunărea, se sărbătoreşte astăzi, pentru al doilea an consecutiv, Ziua Dunării. Această dată marchează semnarea Convenţiei pentru protecţia fluviului Dunărea, în 1994, de către Austria, Bulgaria, Croaţia, Cehia, Germania, Ungaria, Moldova, România, Slovacia, Slovenia şi Ucraina. Festivităţile au loc la Budapesta dat fiind că Ungaria deţine în prezent preşedinţia Comisiei Internaţionale pentru protecţia Dunării.

Camera Deputaţilor aprobă legea privind despăgubirea Regelui Mihai

Proiectul de lege privind acordarea a 30 de milioane de euro Regelui Mihai, ca despăgubire pentru castelele Peleş, Pelişor şi Foişor, restituirea vilei Cavalerilor din Sinaia şi dreptul de folosinţă a palatului Elisabeta, a primit astăzi votul final la Camera Deputaţilor. Patru deputaţi s-au abţinut de la vot şi alţi 16 au votat împotrivă.

Miklos Persanyi: Bucureştiul ia în considerare propunerile Ungariei privind Roşia Montană

Ministrul ungar al Mediului Miklos Persanyi s-a declarat mulţumit de faptul că autorităţile de la Bucureşti au luat în considerare propunerile Ungariei privind proiectul Roşia Montană.



La Roşia Montană, în Munţii Apuseni, compania româno-canadiană Gold Corporation intenţionează să investească circa 500 de milioane de dolari în sectorul minier pentru exploatarea celui mai mare zăcământ auro-argintifer din Europa.

Serghei Ivanov: rebeliunea din Andijan a fost plănuită în străinătate

Rusia deţine dovezi că rebeliunea care a avut loc luna trecută la Andijan, în partea de est a Uzbekistanului, a fost plănuită de grupări din străinătate care urmăresc să înlăture de la putere guvernul uzbek - a declarat ministrul rus al apărării Serghei Ivanov.

Ministrul rus al apărării a venit astfel în sprijinul celor susţinute în repetate rînduri de preşedintele uzbec Islam Karîmov şi anume că acţiunile de protest de la Andijan au fost provocate de străini.

George Bush: o victorie în Irak este vitală pentru securitatea Americii

Preşedintele George Bush a declarat că o victorie asupra insurgenţilor irakieni este vitală pentru securitatea Statelor Unite. Vorbind soldaţilor de la baza militară Fort Bragg din Carolina de Nord, George Bush a afirmat că trupele americane vor rămîne în Irak pînă cînd forţele guvernului de la Bagdad vor fi în stare să apere noua ordine democratică din ţară.

Ştirea zilei

Comparînd insurgenţii irakieni cu teroriştii de la 11 septembrie 2001, şeful executivului american a declarat că voinţa de victorie a Americii este de nezdruncinat. Reafirmînd hotărîrea Statelor Unite de a cîştiga războiul împotriva terorismului, George Bush a menţionat şi celălat obiectiv de politică externă al administraţiei sale: propagarea cauzei libertăţii în zona Orientului Mijlociu extins.

Cuvîntarea lui Geroge Bush survine într-un moment de scădere fără precedent a popularităţii preşedintelui datorată în parte temerilor crescînde ale americanilor în legătură cu evoluţia războiului din Irak.

Decizie de construire în Franţa a unui rector experimental termonuclear

După peste un an de negocieri, s-a decis ca Franţa să găzduiască un reactor nuclear experimental în valoare de miliarde de dolari. Decizia a fost luată la Moscova de cei şase participanţi la proiectul internaţional al Reactorului Experimental Termonuclear şi anume: Rusia, Japonia, Statele Unite, Uniunea Europeană, China şi Coreea de sud.

"Putem definitiva acum aspectele tenice ale acordului şi vom începe construcţia reactorului cît mai curînd posibil. Ne bucurăm că am reuşit să găsim o soluţie care va permit erealizarea proiectului cu deplina colaborare a cercetătorilor din întreaga lume" - a afirmat o purtătoare de cuvînt a Comisiei Europene.

Pactul Ribbentrop-Molotov condamnat într-un comunicat al Preşedinţiei

La împlinirea a 65 de ani de la intrarea trupelor sovietice în Basarabia şi Bucovina de nord, preşedinţia română a dat publicităţii un comunicat în care se condamnă pactul Ribbentrop-Molotov. În comunicat se arată: "România nu poate ignora suferinţele îndurate de fraţii noştri de peste Prut ca urmare a unor fapte istorice grave."

Promisiuni ale noului preşedinte iranian făcute de un purtător de cuvînt

Preşedintele ales al Iranului, Mahmoud Ahmadinejad va face tot ce îi stă în putinţă pentru ca statul să nu se amestece în viaţa particulară a oamenilor - a afirmat unul din consilierii săi. Ahmadinejad se va strădui deasemeni să pună capăt cenzurii şi va insista ca poliţiştii să nu hărţuiască bărbaţi şi femei din cauza felului cum se îmbracă. Ahmadinejad, considerat a fi ultra-conservator, va depune jurămîntul pentru funcţia de preşedinte al ţării la 4 august.

Parlamentul kirghiz amnistiază mii de deţinuţi

Parlamentul kirghiz a adoptat un proiect de lege care prevede amnistierea a peste o mie de deţinuţi şi reducerea sentinţelor în cazul altor circa 9 mii. Cei care urmează să fie puşi în libertate au fost condamnaţi pentru delicte minore. Măsura este luată pentru a marca cea de a 60-a aniversare a victoriei aliaţilor în cel de al doilea război mondial.

Autorităţile kazahe refuză să înregistreze o grupare din opoziţie

Ministerul kazah al justiţiei a respins cererea de înregistrare a grupării din opoziţie Pentru un Kazahstan al Dreptăţii, invocînd neregularităţi în cererea de înscriere şi obiectînd în legătură cu unele formulări incluse în charta grupării.

Liderul acesteia, Tuyakbai a declarat: "Ministerul justiţiei a refuzat să ne înregistreze, argumentînd că în textul chartei în locul cuvîntului finanţe ar fi trebuit să fie cuvîntul bani. Considerăm că decizia ministerului este ilegală".

Decizia ministerului justiţiei survine pe fundalul dezbaterii asupra datei la care urmează să aibă loc următoarele alegeri prezidenţiale din Kazahstan.

Program de instruire a parlamentarilor numiţi obsevatori la Strasbourg

Cei 35 de parlamentari români desemnaţi ca observatori la Parlamentul European participă la un program de instruire susţinut de experţi şi reprezentanţi ai Uniunii Europene. Programul se axează, printre altele, pe importanţa şi funcţiile Parlamentului European şi relaţia acestei instituţii cu parlamentele naţionale.

Rezoluţie a Camerei Reprezentanţilor în legătură cu masacrul de la Srebrenica

În Statele Unite, Camera Reprezentanţilor a adoptat o rezoluţie care recunoaşte cea de a zecea aniversare a masacrului de la Srebrenica, în Bosnia, şi cere traducerea în faţa justiţiei a celor vinovaţi. Săptămîna trecută, Senatul a adoptat în unanimitate o rezoluţie asemănătoare.

Administraţiilor CFR li se impută nerespectarea articolului 247 din Codul Muncii

Sindicaliştii feroviari dau în judecată administraţiile CFR pentru nerespectarea articolului 247 din Codul Muncii, potrivit căruia, în condiţiile în care a expirat contractul colectiv de muncă din domeniul de activitate, administraţia este obligată să aplice contractul la nivel superior. Contractul colectiv de muncă la calea ferată a expirat pe 17 martie.

Simplificare structurii de organizare a CNAS

Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) va avea, începând din iulie, o nouă structură de organizare, mult simplificată. Numărul de angajaţi rămâne acelaşi, reorganizarea având scopul de a eficientiza activitatea sistemului de asigurări - a precizat preşedintele CNAS Cristian Vlădescu.

Fostul şef al poliţiei pus sub acuzare pentru subminarea puterii de stat

Fostul şef al poliţiei române, generalul în rezervă Cornel Diamandescu a fost pus sub acuzare pentru subminarea puterii de stat, în legătură cu mineriada din 13-15 iunie 1990. Punerea sub acuzare a lui Diamandescu de către procurorii militari a fost contestată de avocatul acestuia, care a calificat-o drept prematură după doar două audieri.

Parlamentar irakian asasinat la Bagdad

Cel mai în vîrstă membru al parlamentului irakian, Dhari Ali al-Fayadh, trei din membrii ai gărzii sale şi fiul său au fost ucişi de explozia unui automobil-capcană la Bagdad. La sud de capitala irakiană, un atac sinucigaş comis într-un spital s-a soldat cu trei victime.

Preşedintele Sejmului va candida la alegerile pentru funcţia de şef al statului

Preşedintele parlamentului polonez, Wlodzimierz Cimoszewicz a anunţat că va candida în alegerile prezidenţiale din octombrie. Fost comunist şi ex-premier şi ministru de externe, Cimoszewicz este pro-european moderat.

Dezbaterea proiectului de lege pentru reglementarea situaţiei juridice a bunurilor Regelui Mihai

Regele Mihai va primi 30 de milioane de euro în schimbul castelelor Peleş, Pelişor şi Foişor, precum şi pentru colecţiile, obiectele şi celelalte bunuri mobile aflate în inventarul acestora.

Deputaţii au adoptat astăzi, pe articole, proiectul de lege pentru reglementarea situaţiei juridice a bunurilor care au aparţinut Regelui Mihai. Proiectul de lege a fost adoptat de Senat în luna mai 2005 şi urmează să primească mîine votul final în Camera Deputaţilor.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG