Linkuri accesibilitate

Ştiri

Preşedintele Băsescu dă detalii despre eliberarea ostatecilor

Preşedintele Traian Băsescu a explicat, luni seară, că cei trei jurnalişti români luaţi ostateci în Irak şi ghidul lor Mohamed Munaf au fost eliberaţi în 22 mai, în cadrul unei operaţiuni periculoase, făcută cu supravegherea momentului preluării într-un punct dinainte desemnat în Bagdad.

Ştirea zilei

În privinţa lui Mohamed Munaf, care este cetăţean american, Traian Băsescu a spus că autorităţile române au avut intenţia fermă să-l aducă în România, suspectîndu-l de implicare în răpirea ziariştilor, pentru a putea fi interogat şi confruntat cu Omar Hayssam. Şeful statului a precizat însă că Munaf a fost arestat de Poliţia Militară americană după un interogatoriu desfăşurat în seara de 22 mai.

Şeful statului a mai declarat că în ceea ce îi priveşte pe Hayssam şi Munaf, primul a fost implicat în iniţierea răpirii jurnaliştilor, iar al doilea în pregătirea răpirii, la Bagdad. Băsescu a precizat că nu există declaraţii care să susţină că ziariştii au fost informaţi în prealabil despre răpire.

Preşedintele pro-moscovit al Ceceniei despre cazurile de răpire din ţară

Forţele ruseşti sunt implicate acum în mai mică măsură în cazurile de răpire din Cecenia - a afirmat preşedintele pro-moscovit al Ceceniei, Alu Alkhanov, precizînd - "actualmente, din fericire, forţele federale ruseşti sunt implicate numai în 5 pînă la 10 la sută din toate cazurile de răpire". Anul acesta în Cecenia au fost date dispărute 23 de persoane.

Londra: suspendarea legii referendumului asupra constituţiei UE

Guvernul britanic a suspendat legea pentru organizarea unui referendum asupra constituţiei Uniunii Europene. Ministrul de externe Jack Straw a informat parlamentul că Marea Britanie îşi rezervă dreptul de a reveni asupra acestei decizii dacă situaţia se va schimba.

Ştirea zilei

Actualmente, însă, a subliniat Straw, nu are sens să fie organizat un referendum după ce Franţa şi Olanda au votat contra constituţiei unionale.

Mandat internaţional de arestare împotriva fostului premier kirghiz Nikolai Tanaiev

Procurorul general din Kirghizstan a emis un mandat internaţional de arestare împotriva fostului premier Nikolai Tanaiev, acuzat de transfer ilegal de fonduri de stat într-o afacere particulară a fiului său. Dacă va fi găsit vinovat, fostul premier kirghiz este pasibil de o pedeapsă de 8 ani închisoare.

Preşedintele Siriei Bashar al-Assad pledează pentru unitatea ţărilor arabe

Preşedintele Siriei Bashar al-Assad i-a îndemnat pe membrii partidului Baath de guvernămînt să ignore presiunile din afară în procesul de reforme care trebuie să pună accentul pe îmbunătăţirea economiei şi combaterea corupţiei. Luînd cuvîntul la deschiderea congresului partidului Baath, primul din ultimii cinci ani, Assad nu a propus reforme politice interne, ci a pledat în favoarea unităţii arabe: "partidele, instituţiile, organizaţiile, intelectualii şi politicienii trebuie să găsească metode care să creeze simţămîntul apartenenţei la naţiunea siriană, la toate naţiunile arabe".

"Rusia se îndreaptă spre un dezastru ecologic"

Rusia se îndreaptă spre un dezastru ecologic marcat de declinul populaţiei şi şi al nivelului de trai. Afirmaţia a fost făcută de liderul partidului ecologist rus, recent înfiinţat, Alexei Iablokov, care a precizat că în fiecare an între 300 de mii şi 350 de mii de oameni mor din cauza unor probleme ecologice provocate de poluarea apei, aerului şi cea radioactivă.

Islamabad: extrădarea în Statele Unite a unui fruntaş al Qaida

Un purtător de cuvînt al ministerului de externe pakistanez a confirmat că autorităţile de la Islamabad l-au extrădat în Statele Unite pe Abu Farraj al-Libbi, suspectat că este membru proeminent al reţelei teroriste Al Qaida. Libianul al-Libbi, capturat la Karachi la începutul lunii trecute, este calificat de agenţi americani anti-terorism drept numărul trei în ierarhia Al Qaida.

Tony Blair amînă sine die referendumul asupra Constituţiei UE

Purtătorul de cuvînt al premierului britanic Tony Blair a confirmat relatările potrivit cărora a fost amînat referendum-ul din Marea Britanie asupra constituţiei Uniunii Europene.

Ştirea zilei

Rezultatele votului din Franţa şi Olanda - a afirmat purtătorul de cuvînt - trebuie să fie examinate la summit-ul Consiliului European care va avea loc luna aceasta, ca atare nu are sens să înceapă acum procedurile în vederea referendum-ului britanic.

Rusia va suplimenta trupele la graniţa cu Georgia

Un număr suplimentar de trupe ruseşti vor fi desfăşurate în apropierea graniţei cu Georgia pentru a se împiedica astfel trecerea frontierei de către terorişti - a făcut cunoscut ministrul rus al apărării, Serghei Ivanov.

La o conferinţă de presă, Ivanov a precizat: "două brigăzi de infanterie vor fi desfăşurate de-a lungul graniţei ruso-georgiene pentru a acorda sprijin grănicerilor în acţiunile menite să-i împiedice pe terorişti să treacă din Georgia pe teritoriul Rusiei".

Organizaţia Hizbollah - învingătoare la alegerile din sudul Libanului

Rezultatele oficiale ale alegerilor parlamentare din sudul Libanului confirmă victoria mişcării pro-siriene Hizbollah. Hizbollah, considerat de Statele Unite o grupare teroristă, se opune oricăror încercări pentru dezarmarea sa, aşa cum cere o rezoluţie a Consiliului de Securitate ONU.

NATO intenţionează să suplimenteze prezenţa sa militară în Afganistan

Miniştrii apărării din ţările NATO vor examina joi, la Bruxelles, planul pentru suplimentarea prezenţei militare în Afganistan. Potrivit unor surse NATO, suplimentarea prezenţei militare spaniole şi olandeze depinde de parlamentele celor două ţări. Alianţa Nord-Atlantică este actualmente răspunzătoare de securitate în capitala Kabul şi în provinciile din nordul şi vestul Afganistanului. La începutul anului viitor NATO urmează să preia controlul, în locul Statelor Unite, şi în sectorul sudic, cea mai mare parte a forţelor militare care vor fi staţionate în această regiune provenind din Marea Britanie, Canada, Olanda şi România.

Proprietarii caselor naţionalizate şi apoi vîndute vor fi despăgubiţi

Persoanele care şi-au cumpărat în condiţiile legii case ce fuseseră naţionalizate, vor rămâne în posesia acestor locuinţe, urmând ca foştii proprietari să fie despăgubiţi - a afirmat premierul Călin Popescu Tăriceanu.

Ruse: întrevedere Mihai Răzvan Ungureanu - Solomon Passy

România şi Bulgaria sunt convinse că pot deveni membri ai Uniunii Europene, în 2007, cu toate drepturile şi, implicit, obligaţiile care derivă din acest statut - au declarat Ministrul de externe român, Mihai-Răzvan Ungureanu şi omologul său bulgar, Solomon Passy au anunţat, la finalul unei întâlniri care a avut loc la Ruse.

Miniştrii român şi bulgar de externe au semnat o declaraţie comună în care şi-au reafirmat hotărârea de a-şi îndeplini angajamentele în vederea aderării la Uniunea Europeană, la 1 ianuarie 2007, prin pregătiri interne şi colaborare.

Armonizarea cu programele Fundaţiei Soros a proiectelor dedicate romilor

Premierul Călin Popescu Tăriceanu a dispus înfinţarea unei echipe de lucru care să asigure armonizarea cu programele Fundaţiei Soros a proiectelor coordonate de guvern pentru îmbunătăţirea vieţii romilor.

Tăriceanu s-a întânit, luni, cu omul de afaceri american George Soros, cel mai important finanţator al Organizaţiei Open Society Institute, care i-a cerut premierului să susţină proiectele pe care Fundaţia pentru o Societate Deschisă le finanţează în România în scopul îmbunătăţirii vieţii romilor.

Ancheta fostului premier ucrainean Viktor Ianukovici

Fostul premier ucrainean Viktor Ianukovici a fost chestionat în legătură cu deturnarea unor fonduri de stat. Ianukovici susţine că întreaga procedură pentru anchetarea sa ar fi motivată politic.

Confederaţia Elveţiană aderă la spaţiu Schengen

55% din electoratul elveţian a votat duminică în favoarea aderării ţării la spaţiul Schengen care cuprinde ţările UE dinaintea lărgirii uniunii în mai 2004 (cu excepţia Marii Britanii şi Irlandei) plus Norvegia şi Islanda. Pentru elveţieni aderarea la spaţiul Schengen înseamnă dispariţia obligativităţii controlului paşapoartelor la graniţa celor 15 state membre.

Ştirea zilei

Autorităţile eleveţiene vor avea totodată acces la sistemul informaţional SIS care dispune de date asupra persoanelor date în urmărire penală şi a imigranţilor cărora li s-a respins cererea de azil în spaţiul Schengen.

Cunoscut insurgent irakian arestat la Mosul

Autorităţile irakiene au anunţat arestarea la Mosul a liderului insurgent Mullaq Mahmoud Abdullah cunoscut sub numele de Abu Raad. Potrivit guvernului de la Bagdad, Abu Raad a finanţat operaţiunile reţelei al Qaida de la Mosul conduse de Abu Talha.

Preşedintele Ucrainei Viktor Iuşcenko începe o vizită oficială la Ankara

Preşedintele Ucrainei Viktor Iuşcenko începe astăzi o vizită oficială de trei zile în Turcia. În cursul convorbirilor cu premierul Erdogan şi preşedintele Sezer, Iuşcenko va aborda relaţiile bilaterale şi posibilitatea unei cooperări în domeniul energetic.

Fort Lauderdale: deschiderea lucrărilor Adunării Generale a Organizaţiei Statelor Americane.

La Fort Lauderdale în Florida au început lucrările Adunării Generale a Organizaţiei Statelor Americane. Înaintea reuniunii Secretarul de stat american Condoleezza Rice a declarat că Statele Unite urmăresc crearea unui mecanism de consolidare a democraţiei în regiune. La rîndul său, preşedintele populist din Venezuela Higo Chavez a acuzat Statele Unite de încercarea de a institui o dictatură globală.

Hizbollah şi Amal susţin că au cîştigat alegerile din sudul Libanului

În Liban vor fi anunţate astăzi rezultatele oficiale ale alegerilor legislative desfăşurate duminică în două regiuni din sudul ţării. Grupările pro-siriene Hizbollah şi Amal susţin că în urma scrutinului au obţinut toate cele 23 de mandate aflate în joc. În urmă cu o săptămînă candidaţii opoziţiei anti-siriene au cîştigat toate cele 19 mandate ale capitalei Beirut.

American State Department: Moldova is primarily a source country for trafficked persons

According to the American State Departement's Report on Human Rights Moldova is primarily a source country for persons, particularly women and girls, trafficked for the purpose of sexual exploitation to the Middle East and European countries west and south of Moldova. Moldova is also to a lesser extent a transit country to European destinations for victims trafficked from former Soviet states. Moldovan victims continued to be increasingly trafficked to Turkey, the Middle East (including the United Arab Emirates (U.A.E.) and Israel), and Russia (particularly minors).

New information indicates that Moldovan men are trafficked to Baltic and other former Soviet states for the purpose of agricultural and construction labor exploitation. The International Organization for Migration reported an increased number of families trafficked to Poland for forced begging. Transnistria is outside the central government’s control and remained a significant source and transit area for trafficking in persons.

The Government of Moldova does not fully comply with minimum standards for the elimination of trafficking; however, it is making significant efforts to do so. In 2004, the government more than doubled the number of trafficking convictions handed down with prison sentences. While Moldova’s National Committee to Combat Trafficking in Persons continued to meet regularly and frequently, the government spent very little of its own funds to combat trafficking.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG