Linkuri accesibilitate

Ştiri

Garry Kasparov despre noua mişcare de opoziţie din Rusia "Frontul Civil Unit"

Fostul campion mondial la şah, Garry Kasparov s-a referit la înfiinţarea unei noi mişcări opuse preşedintelui rus Vladimir Putin. Kasparov a declarat postului de radio particular Echo Moskvî că noua mişcare, numită Frontul Civil Unit, va încerca să combată regimul lui Putin cu toate mijloacele legale care îi stau la dispoziţie, inclusiv proteste de stradă. Kasparov a adăugat că multe din deciziile lui Putin contravin constituţiei. Printre cei 16 membri fondatori ai noii mişcări se numără jurnalişti independenţi, membri ai parlamentului federal şi parlamentari din Sankt Petersburg.

Damasc: sfîrşitul monopolului de stat asupra mijloacelor de informare?

Partidul sirian Baath de guvernămînt ia în considerare posibilitatea de a pune capăt monopolului de stat asupra mijloacelor de informare. Statului sirian îi aparţin trei ziare în limba arabă şi unul în engleza, singura agenţie de ştiri siriană şi singurul post de televiziune, precum şi singurul post de radio care are voie să difuzeze emisiuni cu conţinut politic.

George Bush: ajutoare financiare pentru Africa în valoare de 700 de milioane de dolari

Preşedintele Statelor Unite George W. Bush a promis noi ajutoare pentru Africa în valoare de aproape 700 de milioane de dolari. Bush a anunţat decizia la o conferinţă de presă ţinută la Washington împreună cu premierul britanic Tony Blair.

Ştirea zilei

"Ţările în curs de dezvoltare care se află pe calea reformelor nu trebuie să fie împovărate de datorii. Statele Unite şi Marea Britanie vor propune Grupului celor Opt Ţări Industrializate săle anuleze datoriile şi, prin punerea la dispoziţie a unor resurse suplimentare, să menţină integritatea financiară a Băncii Mondiale şi Băncii Africane de Dezvoltare" - a declarat şeful executivului american.

Sindicaliştii feroviari decid continuarea grevei generale

Sindicaliştii feroviari au decis continuarea grevei generale după ce Curtea de Apel Bucureşti a respins cererea administraţiei căilor ferate pentru o suspendare a grevei pe 30 de zile, pe motiv că infrastructura este afectată de inundaţii, iar protestul pune în pericol călătorii. Greviştii cer sporirea salariilor cu 10,7 la sută, tichete de masă pentru fiecare zi lucrătoare şi îmbunătăţirea condiţiilor de muncă.

Senatorul Gyorgy Frunda pledează împotriva serviciului de informaţii de la Ministerul Justiţiei

Preşedintele Comisiei senatoriale pentru drepturile omului Gyorgy Frunda consideră că serviciul de informaţii de la ministerul justiţiei trebuie desfiinţat pentru că "a face servicii informaţionale pe ministere cred că este împotriva legislaţiei româneşti şi împotriva drepturilor omului şi este ineficient".

El a adăugat că existenţa unui asemenea serviciu reprezintă un "factor determinant de corupţie", nu unul care să prevină acest fenomen.

Japonia calificată la Campionatul Mondial de fotbal

Naţionala Japoniei este prima echipă care s-a calificat pentru Campionatul Mondial de fotbal ce va avea loc anul viitor în Germania. Calificarea survine în urma victoriei Japoniei în meciul cu Coreea de Nord, încheiat cu scorul 2:0.

Miguel Angel Moratinos: apel la acţiuni împotriva antisemitismului

La deschiderea reuniunii OSCE din Cordoba, ministrul de externe spaniol Miguel Angel Moratinos a cerut să fie întreprinse mai multe acţiuni împotriva antisemitismului şi a altor manifestări ale urei de rasă. El a subliniat că guvernele din întreaga lume trebuie să ia măsuri concrete pentru a încuraja toleranţa şi respectul.

Într-un raport a cărui publicare coincide cu reuniunea de la Cordoba, organizaţia Human Rights First afirmă că actele de violenţă rasiste şi anti-semite se înmulţesc într-o mare parte a Europei.

Fiul fotbalistului brazilian Pele suspectat de trafic cu droguri

Legendarul fotbalist brazilian, Pele şi-a asumat o parte din vină ca urmare a arestării fiului său în vîrstă de 35 de ani, suspectat de trafic cu droguri. "Din păcate, am fost mereu prea ocupat şi nu am avut timp să-mi dau seama că fiul meu se ocupa de trafic cu droguri. E trist, eu am luptat mereu împotriva drogurilor... pentru ca să-mi dau seama prea tîrziu că în propria mea casă se făceau astfel de abuzuri" - a declarat Pele reporterilor după ce l-a vizitat pe fiul său într-o închisoare din Sao Paulo.

Negocieri pentru definitivarea acordului de retragere a trupelor ruse din Georgia

O delegaţie guvernamentală rusă se află la Tbilisi pentru a definitiva acordul în virtutea căruia în următorii trei ani vor fi desfiinţate două baze militare ruseşti de pe teritoriul Georgiei. Una din baze se află în portul Batumi, de la Marea Neagră, cealaltă – în sudul Georgiei, într-o regiune cu populaţie predominant armeană.

Tribunalul Bucureşti respinge arestarea preventivă a lui Dumitru Sechelariu

Magistraţii Tribunalului Bucureşti au respins propunerea procurorilor anticorupţie privind arestarea preventivă a fostului primar al Bacăului Dumitru Sechelariu şi a doi presupuşi complici ai acestuia, la jumătate de oră după expirarea ordonanţei de reţinere a celor trei.

Ştirea zilei

Sechelariu a fost reţinut marţi de procurorii anticorupţie pentru luare de mită, abuz în serviciu în scopul obţinerii de foloase necuvenite şi asociere în vederea comiterii de infracţiuni.

Suniţii irakieni cer o reprezentare sporită în Comisia constituţională

Liderii arabilor suniţi din Irak insistă să ia parte în mai mare măsură la formularea noii constituţii a ţării. La reuniunea de la Bagdad a peste 150 de lideri ai arabilor suniţi s-a precizat că aceştia doresc ca cel puţin 25 de reprezentanţi suniţi să fie incluşi în comisia parlamentară care va elabora constituţia. Guvernul irakian, care a depus jurămîntul luna trecută, este alcătuit în cea mai mare parte din şiiţi.

Înfiinţarea Oficiului Naţional de Prevenire a Traficului de Persoane

Autorităţile române au creat o nouă structură pentru prevenirea traficului de persoane şi monitorizarea asistenţei victimelor acestui fenomen, măsură conformă cu cerinţele Uniunii Europene în domeniu. Noua structură, respectiv Oficiul Naţional de Prevenire a Traficului de Persoane şi Monitorizarea Asistenţei Victimelor Traficului, a fost înfiinţată în cadrul Institutului de Cercetare şi Prevenire a Criminalităţii.

Kabul: capturarea a 17 talibani la graniţa cu Pakistanul

Soldaţi afgani sprijiniţi de forţele coaliţiei condusă de Statele Unite au capturat 17 talibani la graniţa cu Pakistanul. Insurgenţii vor fi transferaţi la centrul de detenţie de pe aeroportul Bagram, aflat la 50 de kilometri nord de capitala Kabul, unde se află şi principala bază militară americană din Afganistan.

Regimul de la Fenian anunţă că va reveni la negocierile privind programul său nuclear

Administraţia de la Washington informează că guvernul Coreei de Nord a comunicat Casei Albe că va reveni la convorbirile asupra programului său nuclear. Nu a fost precizată data la care Coreea de Nord intenţionează să reia tratativele.

Salome Zurabishvili despre modalităţile de ameliorare a relaţiilor ruso-georgiene

Ministrul de externe georgian, Salome Zurabishvili este de părere că promisiunea Rusiei de a desfiinţa două baze militare din Georgia, ar putea contribui la normalizarea relaţiilor dintre cele două ţări. Şeful diplomaţiei georgiene a subliniat, însă, că raporturile bilaterale se vor putea îmbunătăţi numai dacă Rusia se va abţine de la a interveni în conflicte de pe teritoriul georgian.

Guvernul rus va finanţa un canal tv pro domo în limba engleză

Anul acesta Rusia va lansa un canal de televiziune prin satelit în limba engleză cu scopul îmbunătăţirii imaginii sale în străinătate. Emisiunile vor fi destinate Statelor Unite, Europei şi Asiei. După cum a afirmat la o conferinţă de presă directorul Agenţiei pentru Presa Federală şi Comunicarea în Massă, Mihail Seslavinsky: "numeroase ţări dezvoltate nu au actualmente acces la informaţii în limba engleză despre ceea ce se întîmplă în Federaţia Rusă". Noul canal de televiziune rusesc în limba engleză va fi finanţat în mare parte de guvernul de la Moscova.

Arestarea fostului şef-adjunct al serviciului de securitate ucrainean

Împotriva fostului şef-adjunct al serviciului de securitate ucrainean, Volodimir Satsiuk a fost emis un mandat de arestare pentru implicare în otrăvirea, anul trecut, a liderului de atunci al opoziţiei, actualul preşedinte Viktor Iuşcenko. Fără să dea detalii, procurorul general al Ucrainei, Sviatoslav Piskun a afirmat că Satsiuk a comis un delict grav.

Fostul disident anticomunist Laszlo Solyom - preşedinte al Ungariei

Parlamentul de la Budapesta a ales un nou preşedinte al Ungariei în persoana lui Laszlo Solyom, fost disident anti-comunist care, după două tururi de scrutin, a întrunit 185 de voturi faţă de numai 182 cîte au revenit rivalei sale din partea partidului socialist, Katalin Szili.

OSCE avertizează partidele politice din Albania

Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa a îndemnat Albania să-şi rezolve disputele electorale înaintea alegerilor parlamentare din 3 iulie. Într-un raport dat publicităţii de Oficiul OSCE pentru Instituţii Democratice şi Drepturile Omului, sînt deasemeni avertizate grupările politice din Albania să nu formeze alianţe neoficiale pentru a obţine astfel mai multe mandate, ceea ce ar reduce eficacitatea votului. NATO şi Uniunea Europeană insistă deasemeni ca în Albania să aibă loc alegeri libere şi echitabile.

Human Rights Watch: "trupele uzbece au masacrat civili"

Într-un nou raport dat publicităţii de Human Rights Watch se afirmă că acţiunile întreprinse de forţele guvernamentale uzbece împotriva protestatarilor la Andijan, luna trecută, echivalează cu masacrarea unor civili nevinovaţi.

Raid israelian în Cisiordania: 5 morţi

Noi acte de violenţă în Cisiordania s-au soldat cu cinci morţi şi cel puţin 12 răniţi. Soldaţi israelieni au pătruns într-o localitate din partea de nord a Cisiordaniei pentru a aresta un lider al grupării islamiste Jihad care plănuise un atac sinucigaş în Israel. Urmăritul a refuzat să se predea şi a fost împuşcat în schimbul de focuri ulterior.

Serie de atentate în Irak: 17 morţi

Cel puţin 17 persoane şi-au pierdut viaţa şi multe altele au fost rănite în urma unei serii de explozii care au avut loc în Irak, la circa 200 de kilometri nord de Bagdad. Printe morţi şi răniţi se află soldaţi, poliţişti şi civili irakieni.

Ştirea zilei

La Bagdad explozia unui automobil-capcană a rănit mai mulţi civili. Din surse militare americane se anunţă deasemeni că doi soldaţi americani şi-au pierdut viaţa în urma unor atacuri cu bombe în ultimele două zile în apropierea oraşului Fallujah.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG