Linkuri accesibilitate

Ştiri

Reprezentanţă comerciala rusă în Republica Moldova până la finele anului 2006

Federatia Rusa va deschide o reprezentanta comerciala in Republica Moldova pana la finele anului 2006. Anterior, factori de decizie rusi au afirmat ca Moldova prezinta interes pentru Rusia prin faptul ca ofera deschidere spre Romania si Bulgaria. Moscova intentioneaza sa deschida reprezentante economice si in alte stat CSI, si sa le inchida pe cele din Romania, Letonia, Estonia, Israel, Cuba si altele in numar total de 52.

Înţelegere privind înregistrarea a 4 şcoli cu predare în limba română din Transnistria

Experti din domeniul educatiei de la Chisinau si Tiraspol au ajuns la o intelegere privind inregistrarea a patru scoli cu predare in limba romana din regiunea transnistreana. Expertii vor stabili si programele de studii la un sir de discipline scolare care vor fi aprobate de catre specialistii Ministerului Educatiei de la Chisinau si reprezentanti ai Tiraspolului.

Anterior Chisinaul a anuntat ca ministerul moldovean a renuntat la predarea cursului de istorie a romanilor in aceste institutii, in favoarea cursului de istoria integrata, acceptat de partea transnistreana care a anuntat ca mai are obiectii la studierea cursurilor de literatura romana si geografie.

Corespondentă din Uzbekistan a postului Radio Libertatea atacată de persoane necunoscute

O corespondenta a serviciului uzbeck al postului nostru de radio Lobar Kuainarova a fost atacata ieri in apartamentul ei, de trei persoane neidentificate inca, dupa ce a relatat despre desfasurarea unui proces din orasul Hovos. Kuainarova este in virsta de 29 de ani si insarcinata. In ultimele luni, dupa revoltele din Uzbekistan, despre care a relatat, atit Kuainarova cit si familiei ei au primit mai multe amenintari. In mod deosebit ea a relatat despre faptul ca autoritatile uzbece nu au permis accesul in Taschkent a liderilor opozitiei.

Schroeder şi Chirac invitaţi la a 750-a aniversare a Kaliningrad-ului (Königsberg)

Presedintele Rusiei Vladimir Putin se afla la Kaliningrad la sarbatorirea a 750 de ani de existenta a orasului si a declarat, cu aceasta ocazie, ca orasul trebuie sa prospere pentru ca se afla in vecinatatea Rusiei si a Europei. Orasul infiintat de cavalerii teutoni in 1255 s-a numit Königsberg pina la cucerirea lui de catre trupele sovietice în cel de al doilea razboi mondial. Cancelarul Germaniei Gerhard Schoeder si presedintele Frantei Jacques Chirac vor participa la ceremoniile de duminica.

Live 8 - la Londra, Berlin, Paris, Roma, Moscova, Filadelphia, Johannesburg şi Toronto

Concertul LIVE 8 organizat in beneficiul tarilor africane a inceput in Hyde Park la Londra. In jur de 150 de mii de oameni asista la spectacolul in care apar unele din cele mai faimoase nume ale muzicii rock: Paul McCarthney, U2, Bono si Madona.

Concerte similare au loc la Berlin, Paris, Roma, Moscova, Filadelphia, Johannesburg si Toronto. Ele survin inaintea summitului G8 – al celor 7 tari puternic industrializate si Rusiei – summit care va avea loc saptamina viitoare in Scotia. In toate aceste spectacole apar peste 160 de formatii si se estimeaza ca ele vor fi urmarite pe viu de 10 milioane de fani din lumea intreaga. Intrarea este gratuita la toate aceste concerte.

Cerere de amînare a aderării României

Mai multe state membre ale Uniunii Europene au cerut imperativ aminarea cu un an a admiterii Romaniei si Bulgariei in UE, potrivit unui raport citat de agentia de presa Bulgarian News Network. Cererea ar fi fost facuta cu ocazia unei discutii desfasurate la secretariatul Uniunii Europene de la Bruxelles.

Ştirea zilei

Nu s-a facut cunoscut insa care sint tarile care au sustinut aceasta cerere. Aminarea admiterii Romaniei ar fi justificata, potrivit sursei citate, de "lentoarea reformelor", iar in cazul Bulgariei de "instabilitatea politica".

Rusia îşi închide anul viitor reprezentanţa comercială în România

Cotidianul romanesc Gindul informeaza ca Rusia a decis sa isi inchida reprezentantele comerciale din 52 de tari, inclusiv din Romania, la data de 1 ianuarie 2006. Pe linga Romania, pe lista mai sint cuprinse Grecia, Croatia, Israelul, Irakul, Iordania, Kuweitul, Libanul, Libia.

Atentat devastator la Bagdad: 20 de victime

20 de oameni au fost omoriti la Bagdad ca urmare a unei explozii in fata unui centru de recrutare din Bagdad. Intr-o alta evolutie, organizatia internationala Reporteri fara frontiere a condamnat uciderea la Mosul a unul producator irakian de televiziune, care lucra la televiziunea Al Irakian si care a fost rapit si executat vineri.

LIVE 8: concerte de binefacere pentru ţările africane

In mai multe oraşe ale tarilor din grupul G8 si in Africa de Sud vor avea loc astazi concerte simultane numit LIVE 8, concerte menite sa atraga atentia asupra saraciei din Africa. Organizatorii sustin ca este cel mai mare concert simultan al lumii, audienta estimata fiind 5 miliarde si jumtate de oameni. Vor cencerta Paul McCarthney, U2, Madona, REM. Concertele vor avea loc la Moscova, Roma, Paris, Berlin, Philadelphia, Johanesburg, Tokio si Barrie in Ontario.

Thomas Richardson (FMI) despre restanţele guvernului moldovean

Fondul Monetar International va incepe negocieri asupra unui nou program cu Republica Moldova nu mai devreme de luna octombrie - a anuntat la Chisinau seful Misiunii de evaluare a Fondului Monetar International, Thomas Richardson.

Guvernul moldovean mai are restante la capitolul privatizare a intreprinderilor de stat nerentabile si construirea drumurilor, a mentionat Richardson. El s-a aratat preocupat totodata de activitatea Consiliului Creditorilor, care, prin iertarea datoriilor, "subventioneaza" intreprinderile falimentare.

Atentat cu bombă în Daghestan - cel puţin 10 victime

Cel puţin 10 persoane au fost ucise de explozia unei bombe la Makhachkala, capitala republicii Daghestan. Victimele includ şi cîţiva soldaţi ruşi.

Republica Daghestan, care se învecinează cu Cecenia, a fost recent scena unor acte de violenţă, inclusiv asasinarea unor reprezentanţi oficiali locali şi a peste 20 de poliţişti.

Ucraina şi Republica Moldova invitate să adera la Comunitatea Economică Eurasiatică

Comunitatea Economică Eurasiatică este gata să coopteze Ucraina şi Republica Moldova, dacă aceste ţări vor dori să se alăture organizaţiei. O declaraţie în acest sens a fost făcută de Secretarul General al organizaţiei, Grigory Rapota.

Marea Britanie preia preşedinţia Uniunii Europene

Conform principiului rotaţiei, Marea Britanie a preluat astăzi preşedinţia Uniunii Europene. Şeful diplomaţiei britanice Jack Straw a declarat că, în calitate de preşedintă UE, Marea Britanie va depune eforturi pentru rezolvarea problemei bugetului Uniunii.

Berlin: alegeri anticipate, probabil în septembrie

Bundestag-ul, Camera Inferioară a parlamentului german, nu a acordat cancelarului social democrat Schroeder un vot de încredere, deschizînd astfel calea pentru alegerile anticipate dorite de cancelarul însuşi după o serie de înfrîngeri ale partidului său la alegerile din landuri.

Ştirea zilei

Într-un discurs ţinut în Bundestag, Schroeder a spus că are nevoie de un nou mandat pentru a continua programul de reforme: "Am certitudinea că reformele pe care le-am introdus sînt bune şi necesare pentru ţara noastră. De aceea îmi voi folosi întreaga energie pentru ca alegătorii să-mi ceară să continui ceea ce am început".

În decurs de 21 de zile preşedintele Germaniei Horst Koehler va decide dacă să dizolve parlamentul şi să convoace noi alegeri, probabil la 18 septembrie.

Washington: convorbiri Condoleezza Rice - Dimitrij Rupel

La convorbirile avute la Washington cu Secretarul de Stat american Condoleezza Rice, preşedintele OSCE, ministrul de externe sloven Dimitrij Rupel şi-a exprimat îngrijorarea în legătură cu situaţia din Uzbekistan şi soarta refugiaţilor uzbeci din Kirghizstan. Evenimentele din ultimele şase luni, în special cele din Ucraina, Kirghizstan şi Uzbekistan, dovedesc relevanţa OSCE pe plan mondial - a spus Dimitrij Rupel.

Fond Soros pentru combaterea corupţiei în Africa şi fostul bloc sovietic

Omul de afaceri american George Soros va înfiinţa un fond pentru combaterea corupţiei în noile democraţii din Africa şi din ţările fostului bloc sovietic. Fondul va fi folosit pentru plata de salarii decente funcţionarilor guvernamentali, ceea ce i-ar determina să nu mai încerce să-şi suplimenteze veniturile prin corupţie. O astfel de iniţiativă a eşuat în Georgia după şase luni de la înfiinţarea fondului, ca urmare a acuzaţiilor opoziţiei în sensul că guvernul de la Tbilisi s-ar fi lăsat cumpărat de miliardarul George Soros.

"Fără o majorare salarială, transportatorii nu semnează contractul colectiv de muncă"

Justiţia va stabili cine şi când va plăti pagubele produse de greva de 23 de zile a mecanicilor de locomotivă şi a angajaţilor din deporuile CFR, după ce administraţia a cerut daune în instanţă - a afirmat Voicu Sala, liderul mecanicilor de locomotivă. El a adăugat că federaţiile transportatorilor nu vor semna contractul colectiv de muncă fără o majorare salarială.

Tulburări la Tbilisi în urma arestării unor sportivi

La Tbilisi au fost arestate 25 de persoane în cursul ciocnirilor de noaptea trecută dintre poliţie şi sute de oameni care protestau împotriva arestării a doi sportivi. Printre cei reţinuţi de poliţie se numără cinci membri ai opoziţiei, acuzaţi că au organizat un meeting neautorizat în centrul capitalei. Unii membri ai opoziţiei au cerut în parlament demisia ministrului de interne. Vice-preşedintele forului legislativ, Macha-vari-ani, a justificat, însă, intervenţia forţelor de ordine: "Poliţia a acţionat în cadrul legii, trebuie să se ştie că nu sunt tolerate acţiuni ca atacuri împotriva tribunalelor şi blocarea circulaţiei pe şosele".

Cancelarul Schroeder pierde cu bunăştiinţă un vot de încredere

Bundestag-ul, Camera Inferioară a parlamentului german, nu a acordat cancelarului Schroeder un vot de încredere, deschizînd astfel calea pentru alegerile anticipate dorite de cancelarul însuşi. Schroeder a recurs la aceasta stratagemă după ce partidul său a pierdut alegerile din landul Renania de Nord-Westfalia.

Ultimele pregătiri pentru concertele de binefacere "LIVE 8"

În mai multe oraşe ale lumii sunt în toi ultimele pregătiri pentru concertele rock care vor avea loc simultan mîine în ţările Grupului celor 8 ţări industrializate şi în Africa de Sud. Mesajul concertelor intitulate generic LIVE 8 este eradicarea sărăciei din Africa. Vor concerta, între alţii, Maddona, U2 şi R.E.M. Organizatorii susţin că va fi cel mai mare spectacol în direct de pe glob, pentru că audienţa transmisiunilor în direct va fi de miliarde de oameni.

Acord cu Slovacia de repatriere a imigranţilor ilegali

În virtutea unui acord bilateral semnat de miniştrii de interne ai Slovaciei şi României, autorităţile slovace îi vor putea repatria pe imigranţii ilegali din România. Noul acord, bazat pe recomandările făcute de Uniunea Europeană, menţionează repatrierea reciprocă nu numai a cetăţenilor celor două ţări.

Convorbiri Putin - Jintao: critici la adresa Statelor Unite

Preşedintele Rusiei Vladimir Putin şi omologul său chinez Hu Jintao au criticat indirect Statele Unite referindu-se la ţări care încearcă să domine politica globală. Într-o declaraţie comună semnată la Moscova de cei doi preşedinţi, se afirmă: "comunitatea internaţională trebuie să se debaraseze de pornirile pentru deţinerea monopolului în afacerile internaţionale". Referindu-se la relaţiile dintre Rusia şi China, Putin a declarat reporterilor că între cele două ţări există un autentic parteneriat strategic.

Ambasadorul britanic Quinton Quayle deplînge pesimismul românilor

Cu prilejul preluării preşedinţiei semestriale a Uniunii Europene de către Marea Britanie, ambasadorul britanic în România, Quinton Quayle a declarat că aderarea României la Uniune depinde de perfomanţele ţării. Quayle şi-a exprimat opinia că: "singura problemă în România este că oamenii sunt prea pesimişti".

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG